“家常小菜”
辉哥私房菜的点评

辉哥私房菜
香港排名第1,738 (共15,689家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地
2020年12月5日点评 通过移动设备发表

今日出去佐敦行街,问朋友附近有啲乜嘢好食嘅,朋友介绍咗我去辉哥私房菜, 虽然唔算好大间 但系都坐得几舒服 今次我哋叫咗 西洋菜陈肾陈皮 南北杏 猪踭煲山斑鱼,呢啲老火汤我好耐冇饮过啦,味道都唔错, 即炸咕噜肉 呢个真系好识 皮脆肉嫩新鲜菠萝 金砖豆腐 豆腐就够滑但系 分量就少咗啲, 樱花虾蛋白炒饭 樱花虾够香每粒饭 粒粒分明炒得够镬气 我哋仲每人叫咗碗蛇羹, 今年第一碗 胡椒味超级浓 食完包你暖笠笠

感谢 linglingyiu209

2020年11月29日点评

入秋又系食蛇嘅时候!越黎越少地方有蛇羹,所以就嚟辉哥私房菜试一试佢

坐低叫左茶之后冇耐就上蛇羹,入口好香陈皮味,有冬菇、荀丝、姜丝、肉丝、陈皮、木耳等等,仲有啲脆脆可以加,好足料好正

之后就上左个炸蛇波,似平时饮宴果啲炸虾球,新鲜炸起热辣辣,外脆内软,咬开见到虾肉同蛇肉,吾系完全打融,多左口感

我最爱嘅脆皮炸猪手终于上枱,外皮超脆,配上劲多炸蒜,啲肉好够味送酒一流

食到呢到其实都饱饱地,最后就系个羊腩煲, 入面有支竹、马蹄、羊腩、荀、同一碟生菜,成煲野啲料都好入味!成餐饭每道都好好!

感谢 SandyYIU

Encore:98%
进入前要度体温
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
私房菜一直好受欢迎
所以要食到自己心仪果间,真系要一早Book定
而呢间,我系早左成个月就book得成
真系既兴奋又期待呀
位于佐敦嘅辉哥私房菜
一出䢂口就见到大大嘅Banner写住点心放题
心里暗中决定,下次上黎就食佢啦
姬松茸茶树菇虫草花炆竹丝鸡汤
妈妈教导,渐入冬天,Feel到凉意之时
就要开始饮多D滋补汤啦‍♀️
而呢碗竹丝鸡汤就有补肝肾,防寒防倦嘅作用
汤色呈橙黄色,色泽清澈,味道甘甜
连汤底嘅姬松茸,虫草花,竹丝鸡肉都好有味
瑶柱姜米蛋白樱花虾炒饭
米饭粒粒分明,干身而吾油腻
蛋白嘅加入,令味道添加阵阵蛋香
而瑶柱同樱花虾则增加层次感,入味好美
新鲜菠萝即炸咕噜肉
即炸咕噜肉嘅口感真系不得了
选用新鲜菠萝肉去炒
味道酸酸甜甜,好开胃
最紧要系甜度吾会假,吾会有腻感
糖衣超薄,咬落去甜香酥脆
肉质嫩滑,肥膏极少
金砖超滑豆腐
肥最中意呢款
脆与嫩Balance得恰到好处
金黄色嘅豆腐砖
外层酥脆,内里软滑
先脆后嫩嘅口感
吾怪得知一直都系最受欢迎嘅菜式之一
再洒上粒粒脆蒜,口感丰富度更为提升
生啫唐生菜煲
啫啫煲一向以色。香取胜
加上以砂锅去炒制,令食物更加柔软入味
仲有好多大虾乾,姜丝,蒜粒,辣椒粒
令生菜惹味又爽脆

感谢 cykmanc
2020年11月22日点评 通过移动设备发表

菊花太史五蛇羹
蛇羹用五种蛇肉、菊花、木耳、笋、姜丝同果皮几种食材煮成,啖啖肉好多料,食落有胡椒味,而果皮会散发少少甘味,系一款充满风味嘅蛇羹。
百花五蛇丸
五蛇丸包覆一层薄薄的炸粉,外皮炸到金黄香脆,里面系一粒爽口弹牙嘅大粒蛇丸,食落就好似平时喺酒楼食嘅鲜炸虾丸咁。
北非花胶北菇扒菜胆
菜胆有香菇,香菇煮得非常入味,另外花胶都几多而且都有少少厚度,以呢个价钱来讲都OK ,汁底美味,娃娃菜捞埋个汁底一齐食实在系一种享受。
蛇汁菜胆鸡
主要材料有小棠菜同鸡,汤底煮得非常鲜香美味,而且加入咗蛇汁煮成,够哂补,鲜脆嘅小棠菜配搭酱汁相当好食,唯独有点小失望的是鸡嘅口感略嚡。
古法羊腩煲
讲到冬天当然唔少得羊腩煲,煲里面除咗羊腩之外,仲有枝竹、马蹄、大葱、笋。汁底浓郁,再点蘸腐乳酱食用就最适合不过喇。
生炒糯米饭
够味,炒得够干身又不失黏度,而且加入咗好多嘅腊肉炒成,所以非常之香。
桂花糕
不过不失
四罐汽水
橙汁同西柚汁各两罐

感谢 mmyfoodland
2020年11月17日点评 通过移动设备发表

我同朋友讲开今年未食过蛇羹,朋友即刻话上星期食过辉哥要介绍俾我去试,咁多为食嘅朋友真系会好肥,哈哈!去到真系几旺场,好彩仲有一张枱,记得要预先订位!原来佢地推出咗六人蛇宴,睇菜单就非常抵食,不过今晚我地得三大一小,为有散叫啦!先嚟碗“山班鱼西洋菜汤”饮落去觉得好清润,啱哂秋天饮用!“金蒜脆皮德国猪手”一啖食落去好层皮爆脆,肉质就滑捋捋唔觉肥,蒜香扑鼻,送啤酒一流!“金砖超滑豆腐”上枱成块金砖咁,过年食就好意头喇,又炸得外脆内软,又可以饮多两杯!“蜜桃咕噜肉”,酸酸甜甜加上蜜桃,一定系小朋友送饭首选!“太史五蛇羹”,食落好特别,在于胡椒味好重,唔同外边一向嘅味道,有D似胡椒猪肚汤,唔怪得太座咁钟意食!“樱花虾瑶柱蛋白炒饭”,炒得入味亦够干身,饱饱地都可以食两碗!饭后甜品系豆腐花,为美食划上完美句号!

感谢 marcocheung215

查看过辉哥私房菜的旅行者还看了

中国香港

去过辉哥私房菜吗? 请分享你的经验!