“高质创意寿司卷”
Chotto Maki的点评

Chotto Maki
提供送餐服务
香港排名第14 (共15,684家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月30日点评 通过移动设备发表

今日来到湾仔,想买一点特别的寿司加,在网上找了这间主打创意寿司卷物的餐厅

卷物都是自家创的,有十多款选择,即叫即制

外卖盒和外卖盒都印有餐厅招牌的可爱女生头像,十分有心思

龙虾卷 - 份量很多,卷物上有火炙三文鱼,卷物内则有龙虾沙律和牛油果,卷物内已沾满沙律酱,完全不用沾其他酱汁都很美味

Spice me up -即是有鳗鱼,带子和海藻。卷物虽然只有4 件,但都是大大件,非常足料!鳗鱼和带子都非常新鲜,亦是后设鳗鱼,吃得非常满足

梅子梳打 - 梅子味道重,感觉清新

这间叫餐厅非常足料,而且卷物味道有创意,下次要再试其他款式

感谢 muisasa

2020年12月22日点评 通过移动设备发表

因工作关系路过湾仔,看到一间很特色的寿司店,门前有个娃娃头标志,全店白色装修,非常整洁,于是便吸引了我入内。厨房是开放式的,一目了然,而且是即叫即做的,非常新鲜衞生,还可以自选馅料。我因为赶时间,只有叫现成的款式(也是即做的)。
第一款是Beef -- Iyaki (4件装),馅料有肥牛肉、腐皮、牛油果、青瓜、紫菜、蟹籽、炸蒜片、鳗鱼酱等。牛肉挺多的,入口啖啖肉,蟹籽卜卜脆,加上芥末酱,非常美味。
第二款是Black Magma (8件装),馅料有带子粒、吞拿鱼、蟹籽、天妇罗粉、紫菜等,上面一层黑芝麻酱。这款寿司海鲜味浓,吞拿鱼质感等别幼滑,加上黑芝麻的香味,十分可口。
最后还有两个甜品,一个咖啡布甸和一个焦糖布甸。咖啡布甸的咖啡味浓郁,焦糖布甸的焦糖香味,加上口感非常滑溜,也很不错。

感谢 GrandTour45452426149
2020年12月20日点评

今晚又再关闭晚市堂食,记得之前友人介绍过呢间以日式饭卷的餐厅好食,所以今晚买外卖回家试试
店内装修简洁干净,而且坐得舒服,如果唔系禁晚市我都会选择堂食
呢度有12款寿司可选,有图介绍,更印有食材成份,头六款系大卷(一客四件)另六款系细卷(一客八件)
如果唔岩食,仲可以拣自主嘅自选组合, 由肉类、蔬菜、特色馅料、酱汁全由自己话事
在收银位置仲放有一个冻柜、存放饮品、沙律、甜品等
落单后隔住透明玻璃睇住店员即叫即做感觉新鲜又卫生,而且效率非常高,好快就把食物弄好
Manago Dynamite $72 呢款食材有炸虾天妇罗、青瓜丝同芒果,感觉好清新,鲜甜芒果包住脆口天妇罗炸虾同青瓜丝已够咬口,再配上份量挺多的绿色飞鱼籽更加添口感
Philadelphia $72 呢款食材有牛油果、三文鱼和忌廉芝士。三款食材味道几夹,牛油果份量足,三文鱼好新鲜,再加上幼滑忌廉芝士,增加饱肚感
最后叫咗两款日本布甸作饭后甜品-低糖黑糖布甸&咖啡牛乳布甸,两款都不会太甜,蛋味香浓,口感滑嘟
此外餐纸、筷子、酱油、芥末都放齐在枱的一角柜上,自由取用
呢度仲有寿司拼盘组合,岩晒开party 食用

感谢 KKMan123
2020年12月14日点评

放工系湾仔落车! 我终于见到呢间传说中嘅 chotto maki!系好几个朋友介绍嘅 佢哋话佢地系中环放lunch 果阵食过觉得正!叫我试 中环就未去住 因为湾仔近d就试一次啦 !今次系外卖翻屋企 因为妈咪生日 咪买2条当加比佢试下正唔正!同埋佢都钟意嘅卷物架!

佢都有位坐嘅 大家唔一定要外卖

不过餐牌系全英,有少少唔friendly 啦!我英文差所以每条卷都系识几款佢整嘅材料炸 (ps 太懒唔想查字典)所以我凭感觉点咗2条 好彩d店员都识讲广东话!如果唔系又要用绝招讲this this this this 啦

佢算系开放式厨房,我都有睇住佢整架

翻归啦!除咗2条卷 仲点咗波子气水同一个甜品仔!因为真系超耐冇饮波子气水!而店员都会细心提我饮波子汽水禁落去果下 要hold 住20秒 如果唔hold 就会爆哂出黎!
呢个好明显系炸虾天妇罗卷啦! 我同妈咪都几钟意呢个因为佢上面有芒果中间又有青瓜好fresh 嘅味 同埋佢个炸虾做得几好好脆 冇「林」 Btw提提大家 佢本身都有酱汁架 加唔加豉油都得 咁佢都有比几包豉油同wasabi 比我哋

呢个就我地自行解读佢有咩料啦 大概系有芝麻酱(不过系黑色嘅)同中间嘅吞拿鱼蓉! 食落重肉味d 呢个我就有点豉油! 佢味道都好食 但冇芒果果个fresh嘅感觉

其实佢哋d卷都好足料架!呢个份量2个人食都饱! 之后都有少少食唔落其他屋企嘅饭! Nice Try 可以下次食埋中环果间

感谢 Leung P
2020年12月3日点评 通过移动设备发表

疫情又再肆虐,都系叫外卖返屋企食为妙。
今日试咗间响湾仔叫Chotto Maki的卷物店,主打新派日式卷物,有饭又饱肚,食物又新奇,所以决定试一试。
第一款order的是BEEF-IYAKA,馅料包括铁板炒牛肉,黄瓜,豆腐皮,牛油果,蟹子及炸蒜片。牛肉薄切而且炒得仍有肉汁,酱汁带有微甜,而青瓜就爽脆,腐皮及蟹子增加口感的丰富程度,再配以自家制的酱汁开胃醒神。
另外还叫了一个传统的加州卷,配料有蟹柳,牛油果及蟹子。虽然馅料没牛肉卷这么多,但层次仍然丰富因为蟹子提供了脆脆的口感,加上加州卷食几多次都唔会厌
另外叫了一支冲绳啤酒及Apple Cider送饭之用,以上的食物刚好两个人的晚餐,价钱及质素都合理,如果晚餐不是想大鱼大肉,食这个卷物都是好选择

感谢 JoeSio0408

查看过Chotto Maki的旅行者还看了

中国香港

去过Chotto Maki吗? 请分享你的经验!