“大家仲意的创意寿司”
Chotto Maki的点评

Chotto Maki
提供送餐服务
香港排名第20 (共15,895家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年4月13日点评

妹妹准备考八级钢琴, 勤力到足不出户, 手不离琴, 快变琴痴, 她投诉话屋企只得乌冬, 叫我放工经过湾仔买啲嘢食加. 行过湾仔厦门街, 见到 Chotto Maki 中环都有分店嘅外卖寿司店, 心谂啱晒啦, 可以日本乌冬配日本寿司!

Classic Rolls, Sushi Sashimi, 分列得好清晰, 可以看照片落单.
墙上有彩色餐牌, 设堂食及外卖, 卷物还可以自点馅料组合.

我总共叫咗两盒饭卷,Mango Dynamite Roll 同 Lobster Roll

Mango Dynamite Roll $72 (8件装) 妹妹最仲意食芒果, 打开外卖盒, 见芒果虾天妇罗卷, 色彩缤纷, 她已开心极了.
馅料包括天妇罗虾, 青瓜, 蟹籽. 芒果切片铺面, 金黄色芒果很清香, 酸酸甜甜特别醒胃 ! 炸虾相当脆口, 蟹籽, 青瓜清新劲好食 .

Lobster Roll $98 (8件装) 近期龙虾热潮, 无论中式, 西式餐厅也可以食到龙虾. 估吾到寿司也有. 店员特别推荐, 新出龙虾卷, 餐单还未加上.
我买了 8 件, 和妹妹每人 4件. size 够大件, 馅料多到满泻, 外表极之吸引, 顶层有炙烧三文鱼和牛油果, 里面嘅饭卷包著爽口嘅龙虾, 加埋特制酱汁非常美味, 真系超级丰富!吃新产品令人更兴奋.

食寿司, 简单方便, 吃得新鲜, 又开心又饱肚. 今次乌冬可以吾食了.

感谢 Roam811186

2021年4月6日点评

又到年尾,拣咗圣诞假之后清假,太早食完brunch,下午茶时间觉得好肚饿,所以去咗Chotto Maki 食寿司。见天气冻冻地,最后拣咗乌冬、炸鸡、同埋两款寿司。

因为赶住返屋企嘅关系,我拣咗外卖拎走。舖头包得好有心机,唔会担心乌冬倒泻又或者食物变凉。

虽然搭车比想像中耐左,要半个钟之后先返到屋企,但系炸鸡仍然仲好暖,原来佢哋用咗锡纸袋,食落去啲鸡皮都仲好脆,而且鸡肉都好Juicy。

乌冬原来系昆布腐皮乌冬,虽然冇其他,但系个昆布汤都几好饮,腐皮食落去甜甜地,而乌冬就算浸左一段时间都仲系好弹牙。

大寿司叫咗Beef-Iyaki,非常之足料,要分几啖先食完。虽然熟牛肉寿司比较少见,但系食落去有腐皮、牛肉、牛油果、蟹子几种唔同嘅味道同口感,非常丰富。

另外再叫咗细寿司Mango Dynamite,芒果甜甜地,味道非常清新,配合鳗鱼汁非常惹味,同时天妇罗虾嘅味道亦都非常突出,唔会被芒果抢晒。

买单计$200都唔使,但系已经食到好饱yummy

感谢 KaiserW27
2021年4月3日点评 通过移动设备发表

Chotto Maki以日本娃娃为logo,红白二色简洁分明。小店以做外卖为主,店内有少量座位。

餐牌主要分为卷物寿司及刺身寿司。

龙虾沙律卷

龙虾沙律卷是餐牌没有的,只有显示屏展示。龙虾沙律卷材料丰富,从外到内分别为灸烧三文鱼片、牛油果片、龙虾沙律、酸黄瓜、蟹肉、芦笋及芥末蛋黄酱,口感既丰厚又爽脆,三文鱼及龙虾沙律味道甜美,一啖入口滋味无穷。

帆立贝寿司 油甘鱼寿司

除了创意卷物寿司,亦有传统刺身寿司。油甘鱼及帆立贝寿司卖相不俗,厚切油润,带有光泽,两者口感均柔软细滑,味道鲜甜。

味噌汤

味噌汤内有嫩豆腐粒,味道不会一味死咸,带有鲜甜味。

1  感谢 ScorpionJCY
2021年3月26日点评 通过移动设备发表

又再来访房囍帖街隔离呢间Chotto Maki 食特色卷物啦❤️ 不论环境,员工或食物质素都很好,很推荐大家过嚟食特色卷物寿司!

今次来到很惊喜,发现了两款餐牌上没有的特色卷物,Lobster Roll和Naked Roll

Lobster Roll ($98)
一盒大八件,中间卷着满满的龙虾沙律和蟹肉,配搭清爽的酸黄瓜和芦笋。上面铺放着牛油果片和炙烧三文鱼。营养丰富,同时十分饱肚!

Naked Roll ($68)
米纸卷的做法,中间卷着三文鱼和粗壮的天妇罗虾,天妇罗酥脆,配合酸酸甜甜的芒果,相当清爽轻盈的配搭!好清新!

Dessert ($22)
有几款布丁可以拣,焦糖布丁,牛奶布丁等

Coca cola($10)

感谢 tomandcharlie_diary
2021年3月19日点评

沙律 $22
有车厘茄,紫椰菜及其他沙律菜,酱汁为芝麻酱

乌冬 $22
材料丰富,有海带丶豆腐丶日式豆皮丶葱等,豆腐非常滑溜,豆皮味道甜甜的,乌冬口感极为爽滑

面豉汤 $12
面豉汤味道适中,不会过咸

寿司
Philadelphia
以牛油果铺面,再铺上蟹子,色彩缤纷,寿司饭卷著肥美的三文鱼,再加上忌廉芝士,蛋黄酱,烤鳗鱼酱,口感实在又惹味

Cali Salmon
除了主角三文鱼,还有蟹柳,再撒上黑白芝麻,味道及口感也吸引

这里的寿司材料配搭新又健康。
另外不得不提的是,外卖面豉汤及汤乌冬包装得极稳妥

感谢 unizfree

查看过Chotto Maki的旅行者还看了

中国香港

去过Chotto Maki吗? 请分享你的经验!