“URBAN Cafe”
Urban Cafe的点评

Urban Cafe
香港排名第2,860 (共15,679家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年1月15日点评 通过移动设备发表

URBAN Cafe
地址: 观塘开源道62号骆驼漆大厦第1座6楼

今日又同朋友嚟咗依间猫猫餐厅,我已经喺依间野嘅常客,成日都嚟揾猫猫玩!

是日餐汤
今日供应嘅系南瓜汤。南瓜好甜,仲会饮到一丝丝南瓜蓉,超级足料。餐汤质地好Creamy、好浓郁,卖相亦都好好。

牛油多士条
午餐仲会跟两条牛油多士条。多士条脆卜卜,好香牛油味。上面仲有一啲砂糖粒,甜甜地,好似食紧曲奇饼咁,好味!

意式肉丸芝士肉酱意大利面
意大利面有少少辣,因为有啲辣油,不过都几惹味。芝士味都几香。成个意大利面有好多肉酱,好浓蕃茄味。肉酱细细粒,同啲面好夹 ,食落淡淡都有肉碎。而肉丸咸咸地,煎得几香。意粉质地刚刚好,唔会过硬或过淋。依个份量对女仔来讲都几足够~

法式奶油薯仔炖鸡肉饭
个饭嘅份量都几大,最后都食净咗少少。里面有好多鸡肉、薯仔同红萝卜,好丰富。酱汁有啲黑椒味,同时都够Creamy 。酱汁嘅份量都够捞成个饭,唔会食到最尾剩系得白饭。薯仔好爽,鸡肉好滑、好大件。

Oreo脆脆朱古力云朵沙冰
依杯嘢饮卖相好好。上面啲鲜忌廉唧得好靓,仲有啲Oreo碎!下面啲沙冰好浓朱古力味,饮饮下仲会食到Oreo碎添,冻冰冰,好爽!不过杯饮品有啲甜,大家记得嗌少甜!

法式焦糖炖蛋
焦糖炖蛋隔离附送左一pat鲜忌廉,上面仲有啲棉花糖,好味,肥!炖蛋好creamy、好滑,仲食到蛋香同云呢拿味。上面焦糖脆卜卜,有啲微微焦香味。

感谢 hkfoodiesharing

2020年7月28日点评 通过移动设备发表

几个月前去过URBAN Cafe的旺角分店,实在太想念这家的美食和猫猫,所今次就入观塘分店探猫,环境大好多又阔又舒服。一入到去就比啲猫猫吸引住,肥嘟嘟好可爱!

因为今次我地一行三个人,都点了不少好吃

小食拼盘
一共有四款小食,最喜欢他们的香炸鸡翼,香脆可口,也可以配沙律酱。

竹炭burger 配上酸酸甜甜的沙律菜同脆薯角 ,竹炭burger个卖相好吸引、加上新鲜番茄、芝士,肉汁完美锁住在汉堡内,口感超juicy。

软壳蟹蟹籽墨汁意粉
软壳蟹外层的脆浆不会过厚,外脆内软,墨汁意粉浓郁,配上蟹籽口感更丰富。

最重要就是饮料啦,我就点了Oreo 脆脆特浓朱古力,浓郁的可可配上Oreo碎碎,有咬口的同时味道不会太甜,完全不觉得heavy。

总括来说,食物份量适中,座位也很舒服。另外就是猫猫超得意,好可爱,可以坐一整个下午。

感谢 smartboyeatallday
2020年7月1日点评 通过移动设备发表

Weekend nice Cafe to go❤️ 猫猫Cafe 喵~
观塘有间黄色小店,猫猫Cafe☕️ 由旺角开到黎观塘啦。地方真的超级宽敞,成3,000呎,劲大间餐厅 坐得舒服,猫猫行走都好自在架。放假就算同朋友or 家庭乐 黎聚一聚,气氛感觉好relax、食物质素有水准,仲有一地猫猫相伴 陪你食lunch or dinner,十分适合爱猫人士 来当一天猫奴,真系一个假日好去处。
黎到太多选择了,干脆来个2人套餐吧。$298 已经有齐:餐汤, 沙律, 头盘, 主食, 意大利饭/面, 饮品。一个价钱唔洗谂得咁复杂,而且味道唔错 有惊喜呢。
l[是日餐汤]l 南瓜汤,浓浓南瓜香甜 带有一丝丝口感,加上忌廉好香滑,呢个汤有惊喜,好好饮啊。
l[是日沙律]l 沙律 有菠萝、车厘茄、生菜,配必胜麻酱。
l[滋味小食拼盘]l +$28 就有鱼柳、炸鸡块、脆薯,香口小食 份量不少。
l[安格斯牛肉手工竹炭汉堡 配脆薯]l 竹炭Burger,未食望见汁漏晒出黎都吸引,切开有厚厚汉堡,算Juicy呢,大大个 一口真系食唔晒啊。
l[日式青蟹籽蓝青口芥末忌廉扁意粉]l 意粉 烟韧,青蟹粉份量有点少,但忌廉汁味道不错,收汁至刚好 挂汁度高。
l[400次薄荷朱古力]l 前排的400次☕️,就来试试薄荷+朱古力,美美的 味道浓郁 又香滑呢。
l[抹茶拿铁]l 一杯绿茶粉超多既Latte☕️,一定满足到爱绿茶的你,比一般份量浓郁很多。
跟朋友黎食个饭、聊个天、把个猫,都系一个不错的好地方。就算假日带小朋友黎放电都唔错,而且入店内‍♀️ 都要先量度体温、消毒双手、穿上鞋套。确保安全又衞生。呢晚真系疯狂同10只猫猫玩游戏 have fun。
×××[URBAN Cafe]×××
©观塘开源道62号骆驼漆大厦第1座6楼

感谢 Wincyholic
2020年6月18日点评 通过移动设备发表

餐厅:URBAN Cafe (观塘)
地址:观塘开源道62号骆驼漆大厦第1座6楼

人与人之间经常都会出现误会、矛盾,而神让我知道与人相处最重要是要爱为先,有爱的话自然能互相宽恕,学懂怎样去谦虚自己,以忍耐和温柔去说每一句话,当然,我还在学习的阶段喇

之前去过旺角嘅Urban Cafe食过几次,除左野食平之外,仲系一间有超多猫猫嘅cafe,成为左我favorite cafe入面嘅其中一间

听到佢地系观塘骆驼漆大厦开新分店,我紧系唔执输去帮衬啦,观塘分店地方大小差唔多系旺角店嘅两倍,坐得更舒服,私隐同空间都多左,而不变嘅系观塘店都有十几廿只猫猫,正呀

同朋友叫左个二人套餐,除左有餐汤同沙律之外,仲有一个饭面同一个主食,另外有两杯饮品,我地就要左个即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利饭,主食就叫左西班牙烧烤酱猪腩肉,我地仲+$28要埋个小食拼盘

西班牙烧烤酱猪腩肉好大份,成条都系肉,痴住少少肥膏好邪恶呀,猪腩肉烤得好香,肉质鲜嫩,伴埋薯蓉一齐食够哂match

小食拼盘有鱼柳、鸡块同脆薯,呢个份量两个人食岩岩好,小食炸得香脆好吸引

饮品叫左400次薄荷朱古力同Cafe特调嘅咖啡☕️,估唔到佢地有多款400次饮品,又跟得潮流几贴

呢个份量对我地黎讲岩岩好,下次一于试埋佢地嘅甜品先,睇下,连猫猫都被呢到嘅食物吸引左呀

PS后面几张相有彩弹

每日经文:凡事谦虚、温柔、忍耐,用爱心互相宽容。
——‭‭以弗所书‬ ‭4:2

感谢 hinsonfoodhk
2021年8月29日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年8月

查看过Urban Cafe的旅行者还看了

中国香港

去过Urban Cafe吗? 请分享你的经验!