今日放半昼,下午过左去长沙湾揾老公食晏。有人话要带我去试下佢经常帮衬的其中一个饭堂「雪山冰厅」。
原来餐厅嘅历史好悠久,始创于 1956 年, 总店位于深水埗,而长沙湾呢间就系品牌嘅第一家分店。
餐厅嘅面积唔算好大,不过台櫈摆放得好整齐企理,感觉干净卫生。店内有一幅色彩缤纷嘅金鱼喷画,拼上磁砖墙身、浅蓝灰阶花砖,装潢怀旧得嚟又带点摩登玩味。
先睇下餐牌,食物选择都几多元化,有小食、常餐、特餐、全日早餐、特色汤粉面、雪山素食之选、快餐、蛋包饭、南洋咖哩、香喷喷葱油系列、雪山精选推介、特色下午茶及下午茶炒粉面等。
我哋点左个槟城风樱花虾炒蛋特餐、两客特色下午茶,另外再加左碟黑蒜田园炒时蔬。
个槟城叻沙掺掺特餐 ($55) 真系好丰富,除左包一碗叻沙之外,仲有日本樱花虾炒蛋拼香酥丹麦多士同热饮一杯。碟炒蛋卖相真系一流,呈金黄色,水润带光泽,食落既有蛋味又有蛋香,加上入面夹杂左唔少葱花同樱花虾,令香气倍添。
至于碗槟城叻沙掺掺食味亦不俗,汤底带甜,有很香的椰奶味,十分不错。油面滑溜弹牙、而米粉亦爽口顺滑。配料有大虾、鱼片及豆卜,虾只爽甜味鲜,豆卜索满了鲜浓叻沙汤汁,味道绝不简单。
跟餐饮品点左樽仔奶茶 (+$9),据说餐厅嘅奶茶系用左三种茶叶炮制,饮落真系好滑,而且奶味同茶味平衡得很不错,奶味唔太重,能突出到茶香,绝对值得一试。
下午茶餐点左避风塘生炸髀配海苔炸薯条及红豆冰 ($46) 同 滑蛋鳗鱼潜艇。鸡髀即点即炸,送上来时仍热气腾腾,外皮咬下脆卜卜,肉质嫩滑不韧,加上面头微辣惹味的炸蒜,呈现经典的避风塘滋味。
薯条新鲜热辣,份量多又够脆。红豆冰甜度适中,红豆大粒得嚟仲好腍身,正。
至于个滑蛋鳗鱼潜艇配杏仁霜 ($36) 亦系心水推介,潜艇堡轻柔软熟,入口有阵阵芝麻香,夹埋滑溜嘅炒蛋同肥美嘅鳗鱼一齐食,超美味。食完饮返杯顺喉微甜的杏仁霜,好满足。
黑蒜田园炒时蔬 ($45) 时蔬可以拣西兰花、白菜、生菜同芥兰,西兰花炒得好有水准,咬落有爽脆感,配上甜味的黑蒜,健康又养生。
临尾再点左杯冻鸳鸯 ($19) 咖啡味同茶味都调校得啱啱好,既有咖啡的香味又有奶茶的丝滑,唔错。