囍源古早蛋糕
地址: 深水埗北河街123号地舖
古早味蛋糕店开到周街都有,今日去咗深水埗蒲,行到北河街闻到好香嘅蛋糕味!原来依度都有一间人气古早味蛋糕店,地点位置非常方便喺深水埗A2出口,行3分钟就到。
去到之后,老板娘仲同我倾左几句!原来佢哋店舖系有去台湾学师嘅。佢哋系全香港唯一享用正宗做法,蛋糕有黄金边、黄金底、唔㶶边、唔㶶底,仲低糖少油添!老板娘话佢哋使用低温烘焙方法,咁就可以保持蛋糕水份,就算放两/三日都唔会干。店舖都会因应原材料嘅新鲜度嚟制作,例如𠮶排紫薯唔靓就唔会整紫薯味蛋糕~
佢哋系全港最多口味嘅店舖,有成50几款以上!佢哋仲会攞真蛋糕做display嚟比客人睇吓。不过唔系每日都会有晒50几款,每日大约有10几款。如果你好想食其中一只味嘅话就可以打电话预订,因为佢哋有啲款卖得好快同埋系限量嘅。我觉得最特别嘅系佢哋比客人预订自己钟意嘅蛋糕配搭,例如你想要姜汁配朱古力都得,非常新奇!店舖唔会一出炉就成盘放出嚟,会先入盒,保持卫生。
今次我就拣咗流心拉丝芝士同柠檬柚子味。最正嘅翻热方法就系用电饭煲整返热!我讲吓柠檬柚子味先。老板娘话柚子都自己醃嘅,非常有心。成个古早味蛋糕充满淡淡柚子香味。当中总会食到有柚子粒,口感丰富。加埋柠檬嘅关系,成件蛋糕食落好清新。过咗味蛋糕质地绵密,蛋香味浓。蛋糕入口即溶,亦都唔会太甜。
而流心芝士拉丝方面,芝士热咗呈半溶状态,可以拉丝。芝士系日本芝士,唔同出面𠮶啲好咸,食多几件都唔会觉得腻。蛋糕依然好绵密、好有蛋想。而且非常湿润,唔使靠饮品嚟吞。
仲有仲有,佢哋成日有唔同推广活动,例如今次系买紫薯味蛋糕会送一筒薯片。今次我拣咗烟肉味,咸咸地,好脆,好长,好特别!估唔到真正古早蛋糕口味系咁,依间野会再帮衬。我会介绍埋隔离屋梁师奶去试下真正嘅黄金边、黄金底!