“马拉下午茶”

亞金南洋茶室
香港排名第2,489 (共15,897家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年3月14日点评 通过移动设备发表

今日训到差唔多下午先起身,去咗食下午茶, 见呢间食马拉嘢几特色, 而且又好肚饿,决定同友人食得丰富啲,我哋叫咗好多嘢食, 埋单 $300有找,好抵! 轻怡招牌亚金喇沙(渗渗) 呢个招牌菜材料丰富,有虾、鱼片头、蟹柳、鱿鱼、蛋、豆卜。喇沙汤底又够浓郁,微辣带点椰香味,至于渗渗就是米粉加油面,每条面底挂满喇沙汁, 非常惹味
轻怡槟城炒贵刁 贵刁炒得有镬气, 河粉香滑可口, 又唔油腻。 材料有肉松、蜡肠、虾仁、鱼片和蛋。味道唔错
肉松炼奶油酥饼 奶油酥饼热辣辣烤起,又唔会太油或干身,中间夹住肉松带点咸香,再加上炼奶,完美配搭
炸虾饼 虾饼炸得外脆内弹牙,沾上泰式辣酱酸酸甜甜几好食
玻璃鱿鱼通菜 爽脆的玻璃鱿鱼加入秘制酱汁辣得惹味,通菜够新鲜
椰汁红豆冰 椰汁味香, 大大粒红豆又够淋,非常唔错
椰香沙冰 椰汁味浓,香甜又滑,份量大杯
星加坡摩摩喳喳 呢碗甜品几得意,味道适中唔太甜,香浓嘅椰奶加入香芋丸、蕃薯丸、红豆、凉粉等增添咬口感
白玉仙草 呢碗材料有椰果、龙眼肉、凉粉,口感各不同,配搭清新又清甜

感谢 KKMan123

2021年3月5日点评 通过移动设备发表

今日休息来来亚金南洋茶室叹我最爱的叻沙
轻怡招牌叻沙✨一碗有2种口感,一粗一幼,系我食过最正宗的,个汤底好浓好重椰香味面身就相当爽滑弹牙而且材料非常丰富,有鱼片头、虾、蟹棒、鱿鱼圈、豆卜等等....
轻怡槟城炒贵叼✨热腾腾的份量十足,又够镬气,唔会一嚿嚿及唔会太油腻,配料又多
玻璃鱿鱼通菜✨当劲爽脆的鱿鱼遇到自家秘制的酱汁时,就真系好食到难以形容✌️
炸虾饼✨好香虾味好弹牙
香茅鸡翼✨炸得好酥脆

感谢 Ann_nn_Lam
2020年11月22日点评

自己好钟意食喇沙或者肉骨茶呢类东南亚嘢食,今次就食咗一个二人套餐,有喇沙、鸡翼、猪扒、生菜同埋两杯嘢饮,性价比超高。
喇沙材料极度丰富!有成只龙虾仔,仲有大量鱼片头、豆卜、鱿鱼圈等配菜,两人share一碗都一定饱!喇沙汤底味道香浓之余,面、米粉同各款材料都非常入味,龙虾仔又啖啖肉,俾足诚意。
香茅鸡翼并猪扒(好邪恶)非常香口,保持到肉汁之余又唔会太油腻,选料亦肥瘦适中。补一补底都叫咗杯柠檬薏米水同桔仔水,中和下煎炸野。个餐包生菜真系加哂分,因为出街食饭冇菜好唔健康,叫碟菜又好似唔抵。生菜有豉油调味,食落亦唔会太油~
虽然饱饱地,但系忍唔住叫左个甜品。第一次食由凉粉捞豆腐花嘅黑白配,食落清清地甜甜地,想加甜时又可以捞多啲红豆一齐食,感觉几新鲜。

感谢 KaiserW27
2020年10月30日点评 通过移动设备发表

闰蜜喺观塘返工,所以我都时不时去观塘揾佢食嘢 喺佢公司附近有间越南茶室,食过话都几高质,所以佢就带埋我去一齐食好西 当日去到系下午茶时间,唔记得左日点解咁肚饿,2个人叫左4个tea set都食得哂,so crazy
▪轻怡招牌叻沙  HKD$45
想讲哩碗叻沙真系劲好食 佢既叻沙汤底系好浓好重既椰香味 饮落好顺滑种,啲汤好味到差唔多俾我饮哂,super like 而配料有虾、蟹棒、鱼片头、鱿鱼圈、豆卜,面底我简左渗渗,油面+米粉mixing 一次过食到2种口感味道,啱哂贪心既我
▪招牌亚金无骨海南鸡 配 油饭 HKD$52(+$10转鸡脾)
海南鸡冻食系见到佢既油脂雪冻左 好似一层黄色啫喱咁喺皮同肉中间,质感好软滑唔油腻 加10蚊转左鸡脾入口更加嫩滑,仲啖啖肉添 油饭加入左少许椰汁,味道更加香浓呢~
▪轻怡槟城炒贵刁  HKD$48
估唔到哩道炒贵刁都几够镬气 贵刁既颜色同佢既味道成正比,味道十分浓郁,贵刁既河粉炒完仍然条条分明,推荐呢
▪鲜牛油咖央多士 配 迷你南洋蕃茄米线  HKD$34
鲜牛油配多士真系无得输 牛油入口后即刻溶化喺口腔,虽然好邪恶但完全引唔到唔食佢 如果咖央份量加多啲会更香浓滋味呢~
特色饮品都有几多选择,试左龙眼冰同南洋奶茶 特别推荐以炼奶为奶底既南洋奶茶啊~
亚金南洋茶室

感谢 foodie_anniechan
2020年9月17日点评 通过移动设备发表

第二次到亚金南洋茶室, 上次食咖央多士, 一次已经爱上。 今次试下肉骨茶和海南鸡饭~招牌阿金无骨海南鸡饭$66+ 冻即磨白咖啡$3, 一字骨肉骨茶配白饭及油条$65+ 热即磨咖啡, 食完之后觉得一定要再写多次食评介绍一下。

⭕招牌阿金无骨海南鸡饭~ 海南鸡又嫩又滑, 无骨更加方便, 饭是鸡油饭, 果然是招牌菜!

⭕一字骨肉骨茶配白饭及油条~ 以前到马来西亚旅游每朝早都会吃肉骨茶和油条, 香喷喷的炖汤,加入排骨、 凤爪和豆卜, 然后再按自己喜好加入辣椒和蒜粒, 味道丰富。

⭕即磨白咖啡~ 记得上次已经饮过这里的白咖啡, 味道香浓好饮。

餐厅食物有质素,环境干净卫生, 值得推介。

亚金南洋茶室
地址: 观塘伟业街180号Two Harbour Square地下F&B1号舖

感谢 Victoriay_eatwithvic

查看过亞金南洋茶室的旅行者还看了

中国香港

去过亞金南洋茶室吗? 请分享你的经验!