今日嚟到铜锣湾登龙街拣咗这间餐厅,从餐厅外表睇落去以为系西餐厅,入到去发现原来系一间日式居酒屋~ 我哋拣咗坐厨师前面嘅吧枱
首先一坐低餐厅会先上一份蕃茄蒜子沙律做前菜,因为系收费的,如果唔要的话可以同餐厅讲,不过蕃茄几清新,连蒜子食几有咬口,一坐低有d野咬下都唔错~
之后我哋叫咗个萤光鱿鱼
萤光鱿鱼唔系真系会萤光,而系一啲醃过味的鱿鱼仔,好爽口,虽然睇落好似黐立立,但食落完全冇黏立的感觉,好滑,味道偏咸少少,用来送酒就啱晒~
矶煮鲍鱼
鲍鱼煮得好入味,而且仲有酱汁!师傅会将鲍鱼切成一粒粒非常容易入口~鲍鱼食落厚实,爽弹!鲍鱼本身煮得带好少咸香味连同酱汁一齐食甜甜地,几好食~整体感觉好清爽
蟹盛御好烧
呢个系当日厨师推介之一,由于系蟹盛的关系,今次呢个御好烧同平时唔同,多左好多好多蟹膏系上面:love: 最上面仲有鲜蟹肉,底层系好似大阪烧咁~ 不过今次就唔会有大阪烧果d酱汁,咁先食到蟹膏同蟹的鲜甜味~ 另外仲附有紫菜同红姜俾客人自己加上去一齐食~用味噌调制过的蟹膏唔会好浓味或好呛,蟹的鲜味果有保留到~每啖都大大啖蟹膏真系好满足~ 底层的大阪烧唔会好厚重或者好粉,系做到大阪烧果种松松散散的口感,所以即使成块御好烧好大块,但食起上来都不会好滞口,两个人食刚刚好~
伊势海老
冇得去日本都唔知几时先可以再去日本食海鲜,餐厅又一厨师推介烧伊势海老~我同老公见到已经流晒口水,龙虾好大只,见住厨师喺我哋面前烧同起肉,再上碟…真系超香~龙虾烧的表面虽然有少少乾,但内里仍然好juicy,一整旧龙虾肉大大旧,好新鲜,爽口弹牙,刚烧起的关系,暖暖的龙虾汁一路食一路渗出来,好鲜甜~一个字,正!
最后仲要咗个炒面饭
餐厅话呢个系佢哋嘅自创菜式,净系炒饭有点单调,所以捞埋一啲面碎一齐炒增强口感~炒面饭粒粒都炒得好干身,好得意一食就食得出阵日式炒面的味道,加上餐厅的装横和气氛,真系有置身于日本的感觉~炒面饭真系几好食,同平时食的日式炒饭好唔同~
好愉快喺呢间餐厅食咗一个日式海鲜餐,餐厅老板非常友善,应该是一个好客之人,见好多客人都似系熟客再嚟捧场,成间餐厅的气氛都好好,好relax,好愉快~