“🦁西式fusion|人气高质 💛店”

Homeland梓里新派意大利餐厅
香港排名第900 (共15,894家美食)
周围地区: 油尖旺区
周围地区: 油尖旺区
2021年4月13日点评 通过移动设备发表

Weekend去左依间西式fusion良心小店 果然冇令我失望!食物质素唔错 好有特色~ 回头率极高!

✅ 芝士冻肉肠拼盘 ($98)
拼盘超靓 唔洗100蚊试到咁多款 cp值超高

✅ 法式鲜蠔忌廉汤 ($68)
蠔味超浓 但唔腥 好有满足感

✅ 香煎西班牙伊比亚猪肩肉 ($148)
可以简9成熟 比全熟更嫩滑 透出淡淡粉红色!侧边仲有酸酸地既配菜 带出肉味~

✅ 西班牙海鲜炒饭 ($168)
有齐各类海鲜好足料 卖相一流! 份量岩岩好

✅ 玫瑰正山普洱手工啤 | Daily Red Wine by glass (各$68)
见到有好多款手工啤都好吸引! 玫瑰同普洱估唔到咁夹 用黎配海鲜炒饭一流~另外叫左杯red wine配猪肩肉同芝士 令味道又提升左一个层次!

Homeland

海盐奶盖抹茶 $48
好得意 有两粒熊仔饼 食得又睇得
抹茶劲浓郁 奶香重 实在有料的饮品 非常推荐

Tiger Lily $48
火百合花茶 有助润肺、止咳化痰
一大壸以蜡烛台保持温度 非常抵饮又养生

所有食物都非常美味
连伴菜薯蓉都系劲出色 令人食唔停口
已经将尼度加入我嘅favourite list

感谢 Baboo_waikoko
2021年4月1日点评 通过移动设备发表

近年大角咀成为美食之区,好多小店都选择喺大角咀开店。由于哥哥住喺附近嘅关系,每次经过都见到好多人排队,今日终于有机会嚟试喇!

半熟吞拿鱼配芒果他他沙律 $88
呢个半熟吞拿鱼食得出系新鲜,好强烈嘅吞拿鱼味,绝对唔系出面啲急冻吞拿鱼,芒果他他亦都好甜,好有芒果味

香草牛油蒜香焗田螺 $88
佢哋嘅田螺系即刻焗,一上碟阵香草牛油蒜香味飘晒出嚟,田螺肉好弹牙,出面食亲啲肉系霉嘅,而且佢哋嘅田螺有满满嘅香草牛油薯蓉包围着,牛油味好香亦都好滑,虽然薯蓉系第二主角,但系竟然薯蓉系最好食嘅,每食一啖都要叫救命,除咗好食我都唔知应该点样形容,同朋友不停争食

德国肠拼盘 $98
佢有三款唔同嘅德国肠,分别系雷根斯堡肠,纽伦堡肠同埋芝士猪肉肠。每一款肠都好好食,而且系即刻整即刻上枱,上到枱仲系热辣辣香喷喷。我最钟意食嘅系芝士猪肉肠,而佢半碟嘅薯蓉同德国酸菜都好好食,冇错又系薯蓉,呢个嘅薯蓉系比较强嘅牛奶味,但系一样都系咁滑。

秘制伊比利亚火腿卡邦尼意粉 $128
识我嘅人都知道我好钟意食carbonara,基本上去亲每一间餐厅都会叫!意粉一上枱已经令我食指大动!佢哋嘅意粉系手工制,面条好特别,从来未食过呢种质感,好好食同埋好挂汁,而且仲有parma ham伴碟。佢哋整呢个意粉唔系用普通烟肉,系选用左伊比利亚火腿,食落唔会过咸。虽然carbonara 系好Heavy,但系佢哋嘅汁唔会做到好杰身,份量同味道啱啱好,食完唔会有一种好漏嘅感觉。

香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $198
我哋叫咗Medium rare,sirloin 煎得刚刚,肉质好嫩,好重牛味,但系略嫌有少少厚,如果薄返少少就好喇!而牛扒嘅伴碟又系最好食嘅薯蓉

Tiger Lily $48
第一次饮火百合花茶,清清地几好饮,见到火百合嘅功效原来系可以润肺清火,止咳化痰,补阴退热。啱晒我呢啲支气管炎同埋前一晚头痛都撕裂嘅人士。佢哋嘅花茶好大壶,而且好贴心地有蜡烛座热。饮完真系喉咙舒服咗好多

海盐奶盖抹茶 $48
好得意上面有两粒乐天熊仔饼,海盐奶盖好香,抹茶味亦都好浓郁,同海盐奶盖好夹,可以中和返个味道

overall呢间真系一间好高质嘅餐厅,上枱速度极快,但绝对唔会因为上台速度而d食物系冻,每一碟上到枱都仲系热辣辣!每一道菜都好出色,而且系好好食,同埋佢哋嘅餐牌选择有好多!店员服务态度好好!食饭期间出面仲系大排长龙,好多人喺度等紧位!下次我一定一定会再嚟食,有机会一定会试吓去大埔店!

感谢 Francoiserice
2021年2月14日点评 通过移动设备发表

Homeland|#FoodieS大角咀
大角咀很黄的黄店
我们一行六人点了个4人餐再加几款小食
杂菜沙律就是杂菜沙律啦,正常发挥,配料是新鲜的
烟三文鱼杂菜沙律
慢煮鸡胸杂菜沙律
八爪鱼杂菜沙

接下来的主菜,惊喜是一个接一个,每个都很不错,最推介是阔条面
秘制伊利比亚火腿卡邦尼意粉
焗肉丸芝士四重奏肉酱意粉
牛油果烟三文鱼阔条面
意式牛肝菌野菌炖饭

鸡翼是必叫小食!
四人餐包一个小食,点了柚子蜜鸡翼,好吃得不够喉,然后不仅encore了柚子蜜鸡翼,还再点了其他另外两种味道,都很不错
柚子蜜、咸蛋黄、白松露忌廉鸡翼
推介

感谢 foodieSsAdventure_HK
2021年2月8日点评 通过移动设备发表

不经不觉呢间homeland已经渐渐变成同事间lunch既饭堂

今日又黎帮衬佢地既menu真系不定期改名/转

田园沙律配黑醋汁,开胃!

香城安格斯牛汉堡

可以request汉堡扒几多成熟。汉堡扒算厚身,夹住半溶既芝士,咬落够Juicy!

白松露忌廉鸡翼

个人认为呢个sauce配薯条会夹d,下次试下咸蛋黄先。

酥炸吉列广岛蠔,每只都炸到胀卜卜

脆炸粗直薯仔配松露蛋黄酱

外脆内软,唔知burger已经配左薯条,但佢d炸物即炸热食真正!

放纵日!劲肥腻既一餐!过埋年先减。

感谢 tabelai

查看过Homeland梓里新派意大利餐厅的旅行者还看了

中国香港

去过Homeland梓里新派意大利餐厅吗? 请分享你的经验!