“土瓜湾一间质素不错日料店❤️”
的点评

提供送餐服务
香港排名第7,934 (共15,642家美食)
周围地区: 九龙城区
周围地区: 九龙城区
2020年12月8日点评 通过移动设备发表

Sake Bar Present
土瓜湾一个旧区,随着城市发展、重建,呢区都注入了不少新颖又高质素既日料店。今次朋友带我去觅食,发现原来天光道隐藏着一间别有洞天的日本居酒屋,真的有惊喜啊。
✨豚骨叉烧拉面定食 (豚骨汤) $98
✨刺身四品 (白素冷面) 定食 $198
✨银雪鱼西京烧 $188
✨加配炸鸡小食 $18
平日真的没到过土瓜湾吃午餐,趁有时候就跟着朋友来吃吃,午餐素质不错,精致 具日式格调、食材又新鲜,在土瓜湾的你想吃日料❓ 不妨可以一试,相信晚餐一定更丰富呢。
银雪鱼西京烧,真的很嫩滑又满有鱼油香。
×××[礼 -Sake Bar Present]×××
©土瓜湾天光道42-44号天光大厦地舖

感谢 Wincyholic
2020年9月21日点评 通过移动设备发表

餐厅:礼 (天光道) (土瓜湾)
地址:土瓜湾天光道42-44号天光大厦地舖

礼 系九龙城一间相当有名气嘅居酒屋,最近知道佢哋喺土瓜湾开咗一间更加高级嘅分店,所以即刻带埋钟意食日本菜嘅朋友去试吓

居酒屋取其名「Present」,希望能够把握当下‍,喺香港呢个艰难日子逆境开店,虽然面对困难会有介怀、怨恨同气馁,但系就唔可以唔努力,做到「不可必却可期」

居酒屋嘅多款日式名酒陈列、超大型嘅发光月球、开放式嘅小厨、别致嘅日式植物同痴满memo打气纸嘅墙壁,都深深吸引住我嘅眼球

黑松露A5和牛三明治 $368
薄切面包,包住两面微微炸脆嘅A5和牛,中间系半生熟嘅牛肉,鲜香肉汁稍稍流出,而面头仲加上黑松露同金箔,绝对系高级嘅享受,一定要试;美中不足嘅系影相影耐咗少少️,面包原本烘得香脆都变腍咗啲,奉劝大家一黎到唔好等就要享受咗佢先

礼 八贯手握寿司盛 $368
是日寿司盛有赤伊佐目、连子鲷、赤身、油甘鱼、牡丹虾、帆立贝等,除咗鲜鱼基乎每日空运到港、非常新鲜之外,不得不赞佢地嘅醋饭亦拿捏得非常好,微微嘅酸甜味加上烟韧、软硬松实适中嘅口感,大大提升咗寿司嘅层次同鲜味

兵库县室津生蠔 $58
季节限定嘅时令生蠔,肉质肥美鲜香,带有海水原味道得黎,又唔会觉得好腥或者难入口,建议真系唔洗加柠檬汁,直接品尝佢嘅原味

脆皮风鳝 $88
由市场鲜割,经慢火烤煮,再以黑椒、盐等调味料醃制,整成呢碟肉嫩皮脆而惹味嘅风鳝,真系食过返寻味

蟹羔玉子烧 $88
轻轻提起玉子烧,见到师傅嘅功架确实了得,蛋卷薄薄一层卷另一层,骤眼见都有六七层,包住足料浓郁嘅蟹羔,配埋面头嘅蟹籽,应该系我近年食过最出色嘅玉子烧

妈妈咸蛋猪肉棒 $48
将芝士加到免治猪肉同咸蛋当中,有汉堡扒嘅味道,亦带点咸香,最重要芝士同咸蛋无抢咗猪肉嘅味道,系一个几唔错嘅串烧

呢间居酒屋价钱相对贵少少,但食物、服务嘅质素值得我再带朋友黎回味回味

感谢 hinsonfoodhk

查看过礼的旅行者还看了

中国香港

去过礼吗? 请分享你的经验!