“咁岩完左活动喺新田𠮶”
Spicy Drunken的点评

Spicy Drunken
香港排名第3,078 (共15,631家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月2日点评 通过移动设备发表

咁岩完左活动喺新田边
于是去左新田购物城地下
原来呢度别有一片天!
里边有好多唔同嘅食肆
而且每一间都有佢嘅特色
不过由于疫情关系唔少店舖都人烟稀少
唯独是呢间醉辣鲜 点解咁多人嘅?
羊群心理嘅效应之下
就入咗去发现原来呢度有生掹海鲜
新鲜海鲜全部即蒸!佢有劲多款海鲜
唔同价目嘅套餐都有 有平有贵 任君选择
叫咗个比较平民化嘅套餐
首先有一个流心温泉蛋另外仲有中汤饮
职员仲好细心帮我哋一早落咗粥底
有我最钟意食嘅芋头同红萝卜粒粒!
上面唔同嘅海鲜分别要蒸唔同嘅时间
随已经贴咗说明书 方便食客
可以根据列明嘅时间嚟蒸熟相属嘅海鲜
但系职员都提醒我哋可以蒸多1分钟
以确保海鲜完全熟透
海鲜新鲜到嘅时候我都见到佢哋仲郁紧
新鲜程度可见一班
一开始首先食咗蒸鸡
啲鸡真系非一般嫩!
啲蚬全部好滋味 只系有一两只开唔到口
另外鲍鱼大大只 好容易脱壳
每样海鲜都好有海水味呢!
另外除咗海鲜之外仲有蔬菜拼盘
除此之外仲有甜品 就系佢呢度自制嘅糖水下次去到咁远地方
不妨试吓呢啲地道嘅小店

感谢 chingbee0808

2020年12月1日点评 通过移动设备发表

呢晚入左新田食嘢,之前朋友介绍话有间食海鲜唔错,而且又有得免费泊车,所以就趁happy Friday黎试下!
我地拣左$268嘅龙虾海鲜套餐
侍应话龙虾同蟹都可以自己去拣
不过我地唔熟手,最后都系叫返侍应帮我地拣
佢又好好,拣完会拎返比我地睇下o唔ok
先黎嘅系是日老火汤同温泉蛋
老火汤唔知系咩汤,但好足料,又有淮山池实,感觉好养生
红枣杞子虫草花蒸鸡
醃得够时间,好入味,鸡都嫩滑
跟住海鲜餐黎喇!
带子仲去埋肠同裙边
龙虾、鲍鱼、蟹都好嫩口,鲜甜,蟹又薄壳,唔错
沙白、花甲、蚬份量都多,
咁多只入面得一只唔开口,算靓同新鲜
海鲜食到咁上下,都想食返小小蔬菜
第一次食蒸海鲜有得蒸埋蔬菜,
感觉几好,食返少少菜无咁罪恶感重
食到尾声就系食粥底嘅时候喇
好足料,又鲜甜
可能餐厅都知往往粥底都会食唔晒,好浪费
所以侍应都有主动问我地,话可以打包拎走
最后有埋腐竹薏米糖水做结尾,好饱好满足!

感谢 mrslauc9
2020年11月8日点评

醉辣鲜最适合一大群踩单车(古洞路线)、驾车的朋友共享晚餐,吃海鲜、喝粥、聊天饮酒,价钱又公道,非常好。
这家蒸气火锅店有海鲜水箱,可以捞海鲜,又有户外茶座,听着老歌,一个字~ Chill~

醉辣鲜海鲜套餐($198每位)

一开始,店员会放好海皇粥底在锅的下层,很足料:猪骨、南瓜、芋头。然后店员盖上隔板,就可以玩蒸气锅了。
重头戏来了:
元贝、鲍鱼、本地生蠔、蛏子、海中虾、沙白、花甲、蚬、蔬菜(我们额外试了肉蟹、虫草花蒸鸡)

虫草花蒸鸡是真的落了重本,药香味浓,煎了8分钟刚刚好,滑嫩多汁。肉蟹超级好吃,鲜甜、爽滑,真的啖啖肉。($268套餐餐牌包括了蒸鸡、肉蟹,还会有龙虾,性价比很高)

鲜甜两字就可以说完*元贝、鲍鱼、本地生蠔、蛏子、海中虾、沙白、花甲、蚬*。至于鲜嫩就颇考运气,当然也可以凭经验去蒸。蒸气锅的玩法很简单,照纸上的分钟去按时间。蒸得太久,肉质就会老。不用怕聊天忘了时间,煎好会有「咇」一声的提示。

鲍鱼爽口而肉质肥厚,虽然清蒸新鲜鲍鱼很好吃,但内脏部份不吃比较好。鲜美的生蠔保留了浓厚的海水味;我分不清沙白、花甲、蚬,但尝得出甜味同鲜味,而且沙不多。它们煎的时间应该有几秒之差,有些未开口的,我们放弃了。

最后吃光海鲜,当然要尝尝海皇粥,吸尽了所有海鲜的精髓,还有淡淡虫草鸡味,味道极之丰富,鲜甜可口。这一顿晚餐以口感绵滑的海皇粥作结,实在是大满足。海鲜味浓郁,有不同层次:猪骨、南瓜、芋头,又有不同的口感。其余的,老火汤清甜,放心~它不是味精汤;温泉蛋略逊一筹,火候差一点点;甜品(腐竹薏米糖水)一般。

来之前要网上订座,或打电话留位(电话号码:61333882),准时到就最好。

感谢 cynthiacoow
2020年11月6日点评 通过移动设备发表

最近听朋友讲新田有蒸海鲜食,所以今日忍唔住嚟试吓先,我哋叫咗个$198嘅套餐,有老火汤、温泉蛋、元贝、鲍鱼、圣子、本地生蠔、青口、沙白、花甲、蚬,粥,仲可以任食蔬菜同埋有糖水送添
今日是日靓汤就系五指毛桃海底椰,秋凉嘅时候饮就啱晒啦,好鬼滋润足底嘅材料就有南瓜、芋头、咸猪骨,等啲海鲜蒸完之后,啲汁就可以流返晒落个粥底入边,咁就真系名副其实嘅海鲜粥

感谢 cofi_foodie
2020年10月31日点评 通过移动设备发表

我哋今次经Openrice以优惠价价$238 (1位)(原价$368) order 咗个《人气龙虾海鲜套餐》,材料非常丰富, 连加一及酱油费, 人均消费都不足$300,咁就可以叹足10 款时令海鲜,真系抵食之选!

首先送上是日靓汤和温泉蛋, 靓汤落足汤料,味道浓郁。 我哋开始入直路,首先我哋蒸了《红枣杞子虫草花蒸鸡》,加上红枣,鸡味特别浓郁惹味,鲜甜嫩滑。

之后主色出场, 海鲜包括有生猛龙虾和肉蟹各半只、元贝、圣子、鲍鱼、本地生蠔,海中虾,沙白,花甲和蚬。而且我最喜爱就系活捉爆膏龙虾,十分超厚肉, 龙虾啖啖肉, 口感爽口弹牙,鲜味十足。仲有清蒸鲍鱼, 鲍鱼弹牙而不韧。 蛏子鲜嫩无比,海中虾大大只, 非常鲜甜, 非常爽囗, 其实样样海鲜都好鲜甜, 正呀!

除了海鲜,仲有蔬菜自助区, 有多㹏选择,包括有翠玉瓜,生菜,金菇、粟米& 冬菇等等。

最后梗系要试个海鲜猪骨粥底,海鲜精华融为一体粥底 ,鲜味难以形容, 太美味了。

仲有腐竹薏米糖水, 性价比超高, 下次再试其他套餐, 今日食咗个定食《人气龙虾海鲜套餐》, 店员介绍下次可以试吓个任食《肉蟹放题2.0》,肉蟹任捉任食。

醉辣鲜 (元朗)
元朗新田村路300号新田购物城地下F7号舖
电话:6133 3882

感谢 leenice008

去过Spicy Drunken吗? 请分享你的经验!