“食到唔停得口嘅烧味”
Siu Mei Lou Si的点评

Siu Mei Lou Si
香港排名第3,692 (共15,687家美食)
周围地区: 深水埗区
周围地区: 深水埗区
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

今晚要加啦离远已经闻到好香嘅烧味味,到门口就睇见好多款新鲜出炉嘅烧味,睇见到LamLam脷,终于畀我买到啦

至尊烧鹅 (上庄) $110
烧鹅睇落已经又靓又正,颜色仲好均匀,鹅皮仲烧到一格格网纹,够哂香脆,肉汁仲流晒出嚟

客家盐焗鸡 (只) $68
盐焗鸡都好正,仲超抵食,成只都系68蚊。
鸡肉嫩滑,盐焗鸡原汁原味,咸味适中,真系好正,

蜜汁烧排骨 $60
呢盒蜜汁烧排骨值得推介,真系超好食,蜜汁唔会太甜,骨细多肉,肉质好味

冷盘-海蜇燻蹄 $36
海蜇燻蹄:海蜇口感好爽同超弹牙;燻蹄口感一样咁爽口,仲不油腻,劲好味

烧味卤师 (长沙湾)
长沙湾长发街28号安发大厦地下D号舖

感谢 SukiYeung

2020年10月9日点评 通过移动设备发表

约咗几个好耐无见嘅朋友食饭,本来谂住订间餐厅,分两台坐,点知有人话要嚟我屋企开餐,咁梗系要斩料加啦!

本来打算去屋企楼下间烧腊店买,不过老公话佢公司附近新开咗间「烧味卤师」,每次经过都见到门外有人等买外卖,好受街坊欢迎。

原来店舖嘅老板来头不小,曾代表酒店参加 2015 年世界粤菜厨王大赛 (烧味及卤水组别) 并获得至尊金奖殊荣,所以提议试下。

间烧腊店嘅舖面都唔算细,装修新净企理,予人明亮整洁之感。好彩到埗时还未到晚市繁忙时间,毋须排队轮候。

门口嘅玻璃柜入面挂满各式烧味,柜台上的0叉烧同鸡髀、鸡全翼卖相亦很吸引,色水靓得嚟又富光泽。

睇过宣传单张,店舖自设工场,全部烧腊都是现场制作,即烧即卖,难怪所有烧味都充满新鲜出炉嘅香气,就一于多买几款返归。

拣咗老师傅烧腩仔 ($64/半斤) 同几款新张优惠嘅烧味:至尊烧鹅 ($120/下庄)、烧味佬叉烧 ($45) 及客家盐焗鸡 ($25/半只)。

四大盒,非常坠手,包装得整齐企理。

先试下至尊烧鹅,鹅髀大大只,鹅件斩得小均一,鹅皮泛油光,熠熠炅,色泽均匀,棕色带红,皮肉饱满胀身,入口香脆酥化。鹅肉质感嫩滑,肉香脂香兼备,加上调味适中,用来送饭食一流!

烧味佬叉烧,叉烧选用了脢头肉制作,Juicy 多汁兼肉味浓,食得出酱料香。肉质腍滑松化,而且切得唔会过薄,有咬口又不觉肥腻,㶶边位尤其焦脆,吃完真系好满足。

至于呢款老师傅烧腩仔,质素亦不俗,入口皮脆肉香,而且味道醃得啱啱好,唔会过咸,食落亦没有猪臊味,完全满足口腹之欲,确系值得推介。

另外呢款客家盐焗鸡亦做得很有水准,鸡肉味道咸香,口感细腻,尤其是骨肉相连的部分,质感非常滑溜,滋味到不得了,想起都令人垂涎,难怪各人赞不绝口,加上而家 $25 就有半只,真系非常抵食。

感谢 mjqueen7e

• 优惠度
    • 服务

查看过Siu Mei Lou Si的旅行者还看了

中国香港

去过Siu Mei Lou Si吗? 请分享你的经验!