“美味嘅越南🇻🇳餐 呢”
Phovietz的点评

Phovietz
周围地区: 新界
周围地区: 新界
2021年2月16日点评 通过移动设备发表

美味嘅越南🇻🇳餐

呢排好耐都冇去沙田行下,今日得闲就去沙田行下街食下野啦,咁啱比我见到间「越好」越南🇻🇳餐厅🍴,一于去试下佢正唔正先啦⋯⋯

生牛肉汤河
嚟到越南🇻🇳餐厅🍴我必叫的菜式,汤底用上牛骨熬制,汤好清甜,加上刚刚熟嘅牛肉好正

酥炸牛油鸡翼
来到越越南餐厅🍴,我都好钟意叫呢款菜式的,入口有阵好香牛油🧈味,加埋外皮香脆可口,正

越好双宝饭
内有煎蛋🍳、鸡扒、猪扒、虾片劲丰富好好味😋

感谢 Dingdingdonstory

2020年12月14日点评 通过移动设备发表

以前喺沙田返part time,肚仔饿都会去火车站隔离既连城广场医肚🥢贪佢够哂方便!听朋友讲依家原来开左好多唔同餐厅,行左个圈见到有间越南河粉店排哂队👫 所我都唔执输一于排埋一份😂
原来哩间新开既越南河粉店👉系马来西亚过江龙,开业32年喺当地好出名🔊
▪越好生牛肉河  HKD$58
哩度既汤底绝对系精髓🤤 汤底每日用上大量新鲜牛骨🐂(好足料啊!) 以慢火熬煮14小时,所以啖啖都充满牛骨既鲜味😋 并加入多款蔬菜如姜、洋葱、🍅蕃茄、陈皮等,令汤底味道浓郁得来带点清甜滋味😍 半生熟既牛肉色泽嫩红,口感嫩滑,一次吃下一大片令人十分满足😋 幼滑既河粉系我至爱🤤 条条分明滑嘟嘟,索哂啲汤汁,正呀🤩 *每日限量250碗
▪越南猪扒檬  HKD$56
🐖猪扒好大块,颜色亮丽有光泽,但幸好食落唔会油淋淋😊 香茅味道醃得唔算好浓郁,不过不失吧~ Annie食檬粉最钟意加入大量甜醋,酸酸甜甜味道好开胃☺ 檬粉口感煮得刚刚好,不错啊。
▪酥炸牛油鸡翅  HKD$38
香口酥脆,鸡翅🍗上面铺满炒香既蒜蓉,十分惹味呢😋
▪炸鱼饼  HKD$36
🐟炸鱼饼口感好幼软,几厚身咬落啖啖肉。
📍越好
沙田沙田车站围1号连城广场1楼109号舖

感谢 foodie_anniechan
2020年12月3日点评

住沙田区的我经常会到沙田食晚饭或午餐,今天来到沙田发现原来连城广场也有很多餐厅比新城市广场的餐厅便宜多!在餐厅门外发现餐厅装修亮丽吸引我进场!

餐牌内容清楚简洁易明,作为一个选择困难症的我一看便知道想吃什么!一二人餐选择偏小所以我们决定单点!

来都越南餐厅饮品一定需要有越南特色,所以我选了咸柠七和青柠梳打!咸柠七需要特别一赞,味道不太咸七喜不太甜,咸甜两味相撞以后出来的化学效应十分match!

主食我点了猪扒捞檬,越式捞檬精髓是在他的调配鱼露,在香港很难找到非常好吃的调配鱼露,刚好这间餐厅调配出来的鱼露不会太咸亦不会太酸,而且你见到很多花生和葱花在捞檬猪扒上,十分不错吃!

女友选择了越式鸡扒汤河更令我出奇地喜爱,鸡扒和汤可是分开上,鸡扒的鸡皮炸到十分脆和香口,而且鸡扒亦有香茅味十分用心,特别的是汤河汤底是非常浓的牛肉汤,和出面一般越南餐厅不一样!

特色小食更加不得之了!酥炸牛油鸡翼十分香脆,细心品尝后亦感受到牛油香味从鸡翼渗出,以越南炸春卷份量十足,但特别一提春卷皮是厚皮,所以咬起来很有口感!

最后埋单239,价钱十分便宜兼吃到饱饱,大家值得一试!

感谢 Jay H
2021年10月31日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年10月
2021年8月30日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年8月

查看过Phovietz的旅行者还看了

去过Phovietz吗? 请分享你的经验!