“洋葱蓝莓贝果🥯($4”
Mamaday Studio的点评

Mamaday Studio
香港排名第106 (共16,089家美食)
卓越奖
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地
2020年12月18日点评 通过移动设备发表

洋葱蓝莓贝果($44)
呢个bagel,一定吸引不少bagel fans
超级钟意个bagel外皮酥脆,食落一点都唔硬,入面仲要超级烟韧,推介推介

73.5%朱古力 ($42)
杯chocolate用左73.5%纯度嘅朱古力调制,饮落着系超级浓郁,但系一啲都唔苦,甜度啱啱好,如果不喜欢太甜的人士,一定超级钟意

慕斯蛋糕 ($48)
热情果柚子蛋糕(期间限定蛋糕)
蛋糕食落真系超级creamy!!! 超级有质感蛋糕入面有柚子粒,好有咬口,层次丰富。同埋,酸度适中,亦都不会太甜,好好味

Latte☕️ ($44)
咖啡好香,味道超级浓厚同埋,个牛奶都好有质感,饮落非常之顺滑 超级无敌钟意

店舖位于佐敦,超级近地铁站,行5分钟左右路程。店舖为新装修的三层楼唐楼,空间非常舒畅。极其喜爱店内复古怀旧的设计风格,好有心思好啱文青、姊妹平时去影下相️ 倾计,真系好chill

感谢 slash_lovefood

好有气氛

而第二层就较为温馨
放置了不少干草植物及籐椅

呢度系自助形式
先喺地下先点餐,自行将食物攞去想坐的位置。
食物方面分别叫左dirty丶latte
贝果及柚子热情果蛋糕

经过长长的楼梯,espresso 与鲜奶已经融合左,好可惜。而味道都吾错,先系咖啡的苦涩味及后来鲜奶的香甜味。

Latte的拉花好靓

芝士贝果
Bagel配上番茄芝士既抹酱,口感柔韧有嚼劲,加上蕃茄芝士抹酱酸酸咸咸, 配搭埋一齐,完全不能自控地继续食bagel。

柚子热情果蛋糕分左五层
由四层的柚子及热情果慕丝组成
夹埋最底层消化饼,味道酸甜开胃。

Mamaday Studio
油麻地白加士街105号地舖

感谢 Koeyfong
2020年12月17日点评 通过移动设备发表

< Mamaday Studio> 油麻地
前几日又去咗我最钟意嘅玩味Cafe 入面楼高两层 有好多靓画靓景 打卡一流 仲有两只猫店长喺度 啱晒猫奴去

Homemade bagel $38
第一次试咸嘅bagel 佢地嘅bagel系自家制 bagel加咗蕃茄干增加香气 口感外脆内烟韧 系我钟意食嘅口感 而cream cheese 加咗洋葱 好重洋葱味 同蕃茄干好match cream cheese 唔太腻 同bagel一齐食好夹❣️❣️

是日精选咸食- 薯仔挞 $68
呢个有惊喜❣️❣️一啲都唔系普通嘅薯蓉 最底层系幼滑嘅薯蓉 而上面铺咗一片片嘅薯仔 一齐焗好香 入面嘅薯蓉加咗cream同香草 食落好有层次 好好味

73.5% 朱古力 (L) $42
呢个朱古力好香浓 而且好滑 似饮紧朱古力雪糕 冬天饮热朱古力好幸福

☕️ Latte $38
呢个latte 好重奶味 入口香滑 唔错 而且个拉花好靓 有诚意❣️❣️

感谢 blissfulfoodiary
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

食过好多次mamaday. 近排系油麻地新开左一间分店,menu系完全吾同架,只有一啲轻食 蛋糕同饮品,适合同朋友打卡多过医肚装横一样系vintage风,好多古灵精怪既公仔好可爱!!
泡菜猪肉批 ($68)
香浓嘅泡菜同猪肉配上酥皮批,十分香口,而且新鲜焗起热辣辣,如果大份d就更好
洋葱蓝莓贝果 ($48)
蓝莓贝果十分烟韧好chewy! 系我地喜欢既口感 加埋cream cheese 更美味,馅就略嫌少咗啲

感谢 Twsuen
2020年12月13日点评 通过移动设备发表

My Coffee Time☕️ Mamaday Studio
Yau Ma Tei 有间玩味十足既‍♀️ Mamaday 自助Cafe☕️,而且途经附近,离远处已经非常瞩目,色彩鲜艳 既横装,为油麻地地带,带来非常前卫既本土色彩。
而由于店舖前身为唐楼格局,所以Cafe Shop 分为上下两层。下面为自助形式售卖各种咖啡食物;上层就以咖啡厅作为休息空间,格局颇特别又新鲜。
穿过色彩斑斓既长楼梯,就会入到一个超Cozy 既休闲位置,有室内&室外,一枱一物都布置满有心思呢,同样够晒chill。岩晒型格既香港人,有个型而且玩味十足、新派又前卫。
食物方面:点选了咸、甜点各一 & 两杯咖啡☕️。咸点为泡菜批,很创新既咸批;甜点为Macha Cheesecake;咖啡有滴漏咖啡,配上炼奶搅拌喝,味道香甜,当然亦唔少得拉花Coffee。
静静地坐着,真的感觉很舍意,生活是时候让自己放慢脚步,慢活一下,享受当下的时光吧。
×××[Mamaday Studio]×××