“大埔区溏串小町,刺身定食无得顶”
Tousentaipo的点评

Tousentaipo
香港排名第9,036 (共15,677家美食)
2021年1月18日点评 通过移动设备发表

餐厅:溏串小町 (大埔)
地址:大埔翠和里5号丽和阁地下D1号舖

返完中大,去咗大埔果头揾嘢食,比我揾到呢间日式黄店——溏串小町,净系睇佢地IG都知佢地黄到一个点,就算远都要支持惩罚吓

餐厅布置成居酒屋形式,有唔少日系装饰,好似日本漫画同旗帜咁,充满日本文化气息,当然仲有唔少黄摆设啦

小町刺身定食 $148
呢个定食真系好夸张,因为刺身嘅款色多得嚟,份量都好多!有三文鱼、油甘鱼、吞拿鱼、剑鱼腩、鲷鱼、带子、北寄贝、八爪鱼、马刀贝、赤贝肉、海胆鱿鱼、牡丹虾同埋玉子十三款,夹埋有超过20件,连海胆都有,呢个价钱都几抵食。刺身新鲜,无雪藏味道,有咩唔食嘅仲可以同餐厅沟通一吓,相信都能够满足到大家。而呢个定食仲配埋中华沙律、面豉汤同饭,就算男仔都唔使惊唔够食

午市仲可以用优惠价追加唔同嘅小食,我试咗个炸黑毛猪肉饼(加$12),食落有浓郁黑毛猪香,虽然系炸物,食落香口但系唔油腻,蘸埋沙律酱都一样咁好食

另外仲叫咗杯热蜂蜜柚子生姜茶($20),系呢家咁冻嘅天气饮真系暖笠笠又润喉

感谢 hinsonfoodhk

查看过Tousentaipo的旅行者还看了

中国香港

去过Tousentaipo吗? 请分享你的经验!