“大满足omakase”
Sushi Shari的点评

Sushi Shari
香港排名第6 (共15,644家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

友人生日,去佢屋企玩顺便食好野同佢庆生。佢屋企附近开咗间食omakase嘅餐厅,就一于去试吓。

三文鱼子配海胆 - 两样都系我好钟意食嘅嘢,一次过满足晒两个愿望。海胆好鲜甜,一啲都唔腥,配合埋大大粒嘅三文鱼子,好juicy!

松叶蟹寿司 - 第一次食,啖啖肉,好鲜!

牡丹虾寿司 - 虾肉烟韧弹牙,上面有一层蟹膏酱,令寿司层次更丰富!

拖罗寿司 - 好厚身,鱼油好丰富,好满足。

带子 - 火炙过嘅带子,加埋香脆嘅海苔,完美配搭。海苔中和返带子嘅油腻感,好fresh。

慢煮鲍鱼 - 好软熟,煮得好入味。

感谢 bigbighotpot

2020年11月23日点评

我地依d九龙人好日都唔入下元朗, 上星期知道要入去做野, 突登上网揾下有咩好野食, 拣左依间评价几好既omakase试试!

环境高雅有格调, 坐得舒适。一个人对住bar枱师傅, 静静欣赏佢既手艺, 睇住佢三两下手势就整出件件精致寿司, 感觉十分尊业, 真系一大享受!

每种食材都好新鲜, 仲有熟成刺身, 鲜味无比。

当中最喜欢既筋子, 制作前原板新鲜呈上, 见到色泽鲜艳且粒粒饱满, 见到都流口水。咬破口感脆身既外层, 咸香鲜味涌入口腔, 超满足!

牧丹虾
口感弹牙带黏口, 非常鲜甜。

烧带子
炙烧过既带子表面带一阵淡淡焦香, 又唔会盖过带子鲜味, 正。

今晚依餐系值回票价, 食材同师傅手艺都好有水准, 值得一试!

感谢 Fattyfoodiekk
2020年11月23日点评 通过移动设备发表

是夜黎到元朗既舍利鮨, 日本菜真系百吃不厌, 每个星期都好想食一次, 呢晚就食得奢华D~ 黎食omakase!!

餐厅既装修格局令你可以睇清楚厨师每一个处理食材既步骤, 感觉好治愈! 睇住厨师好专心咁处理紧D鱼生, 令到我都望到入哂神, 呢个真系omakase 既一大优点! 令到食客更加投入! 我地都睇得非常投入, 俾钱食好野之余仲可以睇到厨师既表演!

呢晚既所有食物都真系好新鲜, 鱼生既鲜味未入口已经闻到, 食入口更加系不得了!!! 筋子粒粒饱满, 食落唔会死咸, 反而有鱼香既鲜味! 食落真系超吸引!

烧带子劲大粒, 包住脆脆既紫菜食真系食到停唔到, 带子一丝丝既口感真系好吸引! 好想食多粒~!!间八同小肌鱼我都系第一次食, 估唔到都咁有鱼既鲜味! 真系好想再食多次!

食omakase配埋sake 真系一流, 呢度都有好多sake既选择, 可以叫厨师介绍一下!!!! 必食之选!

感谢 Fatfatfoodfood
2020年11月24日点评

在香港的日式餐厅吃厨师发办,价钱并不便宜,不是常吃,之前住元朗的同事提过这家新开的餐厅性价比高,适逢生日,今年又没有出埠,没有机会去趟日本旅行,那就到访了一家宁静高级的日本餐厅,吃顿好的,庆祝一番。

虽然坐在吧台位不太习惯,但座位蛮舒服的,而且服务好。

是日晚上的餐牌由厨师发办,刺身及寿司新鲜滑嫩,厚切不带鱼腥味。精选是甜虾、吞拿鱼、海胆军舰、赤贝刺身等,还有些鱼不太常见及吃得到,我都不太记得名字了。

味道方面,通常会由清淡到浓郁鱼味的刺身。寿司的话,师傅手握一小撮醋饭,本身师傅也会涂抹一层薄薄的山葵在饭上,有些还会蘸上秘制酱汁或是岩盐,不用额外添加酱油了。

整晚坐在枱前看着师傅手握各种寿司饭及手切刺身,大显神功,无论细腻握饭手势或是切刺身的刀功也绝对是视觉享受;食物鲜味、高质,绝对是味蕾的享受。

感谢 yoyo_cly
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2020年11月16日点评 通过移动设备发表

老公生日,当然要揾吓啲好嘢食,今日特登走入去元朗觅食,佢话想食日本餐,所以我哋就去食omakase,呢间原来系新开,入边嘅环境好舒服,咪当去转日本旅行囉
老公最钟意食呢一种日本餐,因为可以睇住厨师即场烹调,佢觉得系一种享受
卷身(海胆吞拿鱼三文鱼),配上寿司饭,味道刚好,唔会太油腻
拖罗寿司,入口即化,油脂浓郁,系我嘅至爱
原只鲍鱼,师傅即场切开,短短几分钟已经上枱,件件都系厚切,而且十分弹牙爽口
秋刀鱼刺身,真系第一次试,油脂十足,非常好食
呢个价钱绝对抵食,如果系同人庆祝,都系好值得嚟

感谢 virginiaeason

查看过Sushi Shari的旅行者还看了

中国香港

去过Sushi Shari吗? 请分享你的经验!