“Omakase❤️”
Sushi Shari的点评

Sushi Shari
香港排名第116 (共16,378家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月16日点评 通过移动设备发表

入元朗揾朋友,佢带我揾食,仲话自己最近升职,请我食饭🤤我梗系话食日本野啦😝

去咗食omakase,以下几款令我好深印象。

首先系my fav拖罗,肉质非常鲜美,入口即化,世界级享受🤪

日本刺身点少得海胆,呢个仲系拍卖级海胆黎!食落去鲜甜无比🥰好幸福!

鰤鱼腩又系好肥美,我朋友都大赞,仲encore左🤪🤤

最后呢个系香箱蟹,有蟹膏+蟹肉+蟹子,蟹味十足,极为满足!

📍 舍利鮨 Sushi Shari
地址:元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖

感谢 Foodiesharing

舍利鮨 (元朗) 📍
元朗安宁路38号世宙商场地下6号舖

得知元朗开左高级寿司🍣店,是由江户前寿司厨师发办,而食材是从日本🇯🇵渔市场空运直送❤️决意朝圣。

门面走简约和风,带有一种神秘感。一入去被其装潢吸引住,优雅大方简约系设计,比人一种好舒服既感觉,吧台设计有助增加食客同师傅交流。

印象最深刻系呢三款寿司🍣,新鲜程度令人难以忘怀。(排名不分先后)

牡丹虾虾膏:虾肉晶莹剔透如白玉,虾身肥美,味道浓郁鲜甜,口感黏稠弹牙嫩滑,满口的甘甜味,仲可蘸上毫不吝啬的虾膏,提鲜,好有惊喜。

金目鲷:鱼皮带点韧度,肉质软滑,味道鲜甜,油脂丰富,不温不火。

鰤鱼腩:在日本,鰤鱼被认为是最高级寿司食材中的前三名,本身鰤鱼已经好正,而鱼腩的部位更正,肥嫩而浓郁。

大拖罗:颜色粉红,脂肪比例较高,鱼香持而恰到好处的鱼油脂,非常甘香,充满油香。

总结:
师傅巧手准备佳肴 赏心悦目
用料上乘

感谢 SANDRAFUNG
2020年12月15日点评 通过移动设备发表

好耐未食过Omakase,知道啊元朗开咗间新嘅,就晏昼走去试吓。晏昼食无夜晚咁贵又其实都冇乜大分别,所以揾左日晏昼同个朋友去试试。

叫得厨师发办就系厨师拎当日最新鲜嘅食材出嚟,今日就试咗个海胆,白子,赤贝,松叶蟹肉+蟹膏同埋三文鱼子海胆饭😍

首先见到厨师拎左个劲大板嘅海胆出嚟,听师傅话呢一个海胆系日本拍卖级嘅级数!由日本直送嘅海胆食落真系特别正,而家冇得去旅行唯有喺香港继续食住等!

之后试咗一个比较特别嘅白子,食完我揾一揾原来白子系鱼类的生殖腺!但系食落去𠮶下完全唔知道,因为好鲜甜,而且好滑口。呢个白子刺身真系唔错😋

食完刺身就食寿司,第一件系食赤贝寿司。一个新鲜爽口嘅赤贝真系好正。个赤贝外层爽脆,食落就有好浓厚嘅鲜味同埋海水味!师傅仲同我哋讲,颜色愈红的赤贝就愈高级。唔怪之得咁好味。

第二款食嘅寿司系松叶蟹肉+蟹膏,从业牌一直都系我心目中好喜欢食嘅蟹。呢个寿司睇得出师傅用咗好多心机拆蟹肉加埋啲蟹膏。个寿司鲜味极浓,蟹肉鲜甜好食,食完仲想食多旧🙂

每次食Omakase,都会有以下呢一个三文鱼子海胆饭。两种都咁正嘅食材加埋一齐系会有加乘嘅作用嘅。头先讲过呢度嘅海胆系拍卖级,但唔止呢度嘅海胆得,三文鱼子都一样唔错。最惊食𠮶啲三文鱼子先系腥既,呢间餐厅就唔会发生呢个情况,正!👍

感谢 bornforgoodfood
2020年12月15日点评 通过移动设备发表

FB弹出之前去日本旅行既靓相相,我呢个旅游精好想去日本呀。

无得去旅行,唯有揾间好啲嘅日本餐厅止下瘾,朋友就带我去元朗既舍利鮨,店内装修以简约和风设计,好别致,出面街外又见唔到餐厅入面,唔会好似比人眼望望甘。

我地坐寿司吧枱,咁样可以望住寿司师傅用心整寿司,师傅又可以简单介绍佢既出品。

海胆寿司,呢度既海胆系拍卖级数,食落真系鲜甜,真系落重本。

剥皮鱼+鱼肝酱,都系高级野。由其系鱼肝酱,非常香同埋肥美。

深海池鱼,新鲜,鱼脂平均。

呢度食材系日本鱼市场每日直送到香港,质素有一定保证!

感谢 foodiecatcat
2020年12月11日点评 通过移动设备发表

近年日本厨师发办Omakase系香港越开越多。我都好钟意食,因为师傅都每日挑选新鲜既刺身,整比客人食,每次都有惊喜。

我今日黎到元朗舍利鮨试一试呢间既Omakase, 呢度既⻝材都系每日由日本渔市场直送到港,质素绝对有保证。

呢度装修简约,通埋封闭式设计,有高度私隐。

新鲜食材配上特制赤醋饭,突显左刺身既本身既鲜味。

今次师傅发办,我地试到拖罗、白子、赤贝、牡丹虾+虾膏、深海池鱼。

满足。

感谢 hungryocean

查看过Sushi Shari的旅行者还看了

去过Sushi Shari吗? 请分享你的经验!