“元朗满满惊喜满足嘅厨师发板”
Sushi Shari的点评

Sushi Shari
香港排名第117 (共16,378家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月28日点评 通过移动设备发表

放假山长水远同女友入元朗,系因为地胆话食过依间Sushi Shari嘅Omakase好正。净系睇门面都好和风。

我哋坐喺吧枱同师傅有好多互动,环境亦好decent。我地左15品嘅set,已经好丰富。

由于挂住食,同埋师傅话尽量快d品尝佢个鲜味,所以冇影太多相。

寿司来讲餐厅应该系用赤醋,牡丹虾同鱼腩两件都好出色,虾肉口感绵绵,鱼生亦系厚切。

至于呢个鱼子海胆一口饭更为惊人,因为用上根室海胆,呢款好有保证,完全唔腥。成个组合根本系绝配。

刺身生蠔肥美,仲要系Jumbo Size!

食完寿司刺身就食块鹅肝多士先,多士靓过平日茶餐厅炸果啲好多!

整体真系食左好多嘢系满足嘅一餐,女朋友要去到咁远都冇怨,因为好食。地胆果然无介绍错。

感谢 masonchl

2020年12月23日点评 通过移动设备发表

和朋友来到元朗呢间舍利鮨,餐厅地点算方便,一出西铁朗屏站好快就行到。
餐厅环境走日式风格,企理新净,浅白色墙身柜中摆放不少酒瓶。
午市Omakase有3个价钱,分别有$350,$500,$650。有前菜,刺身,寿司,汤同甜品。
最钟意Omakase可以坐系吧台欣赏师傅悦目制作过程,听到师傅精彩介绍。座位亦有块透明隔板隔住,卫生安全﹗
同厨师倾起先知食材由日本渔市场空运直送到港既食材, 用料新鲜,有保证。
白子:入口软淋滑口,味道鲜甜可口。
大拖罗:系吞拿鱼最多脂肪的部份,肥美鲜味,入口即融。
中拖罗亦好肥美, 油脂同鱼油系口腔爆发﹗
深海池鱼:新鲜甘香,鱼脂平均。
香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子): 多层次鲜甜味和口感~
用餐感受舒服和谐,有日本风味,置身其中可以自己快闪左一次日本之旅。

1  感谢 carolleung2018
2020年12月24日点评 通过移动设备发表

🔸海胆
🔸筋子
🔸中拖罗
🔸鰤鱼腩
🔸深海池鱼
🔸牡丹虾+虾膏
琴日平安夜,男朋友仔预早带咗我去遥远嘅元朗,话book咗枱同我食好西,一到餐厅已经觉得好日系好靓,原来系食厨师发板😱 好高质超惊喜啊!

最钟意就系成板仲大过我块面嘅拍卖级海胆🤩 睇到颜色都知超新鲜,第一次食到咁鲜甜嘅海胆,就咁用紫菜包住一大啖咁啪入口,觉得超幸福啊!

跟住仲有几款一样咁新鲜嘅刺身寿司,因为要好好享受同男朋友仔嘅平安夜时间,就只系影咗少少相,不过都好推介呢间高质嘅日本餐厅啊!

感谢 Kiu Shun Y
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

差唔多成年都冇去过日本呀,好想去旅行,未去得住唯有喺香港食日本嘢止下瘾先,最近同朋友经过元朗发现有间新开嘅日本餐厅,又门口睇入去已经觉得好有特色,今次就趁放假决定去试吓佢哋嘅Omakase,估唔到味道有惊喜,店员服务都唔错,整体用餐体验良好👍🏻
_
海胆 (拍卖级海胆)
食落去非常鲜甜,果然配得住佢嘅质素

寿司方面,师傅亦都有同我哋介绍每一款寿司嘅特点同食法,寿司饭嘅质感啱啱好,食材新鲜
大拖罗
鰤鱼腩
香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)
赤贝

三文鱼子海胆饭
有冇朋友仔都同我一样好钟意食三文鱼子呢?
食落去唔会有腥味,份量充足值得一试

感谢 Yyn L
2020年12月18日点评 通过移动设备发表

已经好耐冇去过日本了,但系又好想食日本级数嘅寿司,所以近近地喺新界区里面揾咗一间比较新一啲嘅omakase日本餐厅。

元朗呢间舍利鮨听闻呢度嘅师傅系首席级数,想试佢嘅手势好耐。环境好新净简约,用上浅白色嘅木材做主调,气氛比人一种好和谐感觉系会食得好舒服嘅晚餐。

夜晚嘅Omakase有2个价钱,分别系15品嘅$1300,同20品嘅$1600,今次就拣左$1300,有前菜,刺身,料理,寿司,汤品同甜品。

特别想讲有几款令我印象深刻嘅寿司,牡丹虾,用匀成只虾每一滴精华造就呢一件寿司,虾肉饱满鲜甜带黏,混合埋虾膏食更香!🤤

中拖同大拖接住上,中拖油脂比较少,但鲔鱼味好突出,再食埋件大拖罗,油脂同鱼油香完全喺口腔入面爆发,好好食🤤

秋冬先食到嘅季节性香箱蟹系今晚嘅MVP,香箱蟹,即系雌性嘅松叶蟹,蟹籽比平时见到嘅深色但非常饱满!十分香浓,好想一口接住一口食😳蟹肉,蟹膏同蟹籽一齐食𠮶种鲜味完全释放出来,难忘!

感谢 eat97nei
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

查看过Sushi Shari的旅行者还看了

去过Sushi Shari吗? 请分享你的经验!