“朋友知道我好钟意食日”
Sushi Shari的点评

Sushi Shari
香港排名第7 (共15,677家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月28日点评 通过移动设备发表

朋友知道我好钟意食日本嘢,佢话呢一间omakase Lunch只要六百零蚊,质素又好,所以就约咗我嚟食
餐厅嘅设计虽然系走简洁路线,但灯光好光猛,佢嘅摆设亦都好有日式传统
食omakase就梗系要坐寿司吧枱啦,每个位置都围住师傅,可以望住师傅处理每一件食材,真系一件赏心乐事
Lunch嘅寿司set有三款,价钱就三百几蚊至六百几蚊
师傅亦会问定你有啲乜嘢食材你系唔食嘅,佢就会用另一样食材代替
以下几款系我食咗觉得好好味嘅推介
带子:呢个带子同平时喺餐厅生食嘅食法有啲唔同,带子系微微火炙过嘅,用紫菜夹住食,带子嘅味道鲜甜
海胆:呢款师傅话系拍卖级嘅海胆,食落真系好唔同,食落劲鲜甜,完全冇腥味
酱油渍赤身:呢件寿司嘅重点系佢嘅酱汁,呢种嘅酱汁未配落寿司,做到咸淡适中
剥皮鱼+鱼肝酱:鱼肝酱味道好特别,未食过嘅真系值得一试
松叶蟹+蟹膏:呢个将松叶蟹嘅蟹肉混合埋蟹膏,一只蟹嘅鲜味就混合晒喺呢个食材入面
大拖罗:呢旧真系唔使讲,超级肥美,一咬落去啲鱼油浸晒出嚟,超想食多旧

呢个价钱食到咁高质嘅日本食材,真系咩都抵返晒

感谢 vivilam89

2020年12月28日点评 通过移动设备发表

放假山长水远同女友入元朗,系因为地胆话食过依间Sushi Shari嘅Omakase好正。净系睇门面都好和风。

我哋坐喺吧枱同师傅有好多互动,环境亦好decent。我地左15品嘅set,已经好丰富。

由于挂住食,同埋师傅话尽量快d品尝佢个鲜味,所以冇影太多相。

寿司来讲餐厅应该系用赤醋,牡丹虾同鱼腩两件都好出色,虾肉口感绵绵,鱼生亦系厚切。

至于呢个鱼子海胆一口饭更为惊人,因为用上根室海胆,呢款好有保证,完全唔腥。成个组合根本系绝配。

刺身生蠔肥美,仲要系Jumbo Size!

食完寿司刺身就食块鹅肝多士先,多士靓过平日茶餐厅炸果啲好多!

整体真系食左好多嘢系满足嘅一餐,女朋友要去到咁远都冇怨,因为好食。地胆果然无介绍错。

感谢 masonchl
2020年12月23日点评 通过移动设备发表

和朋友来到元朗呢间舍利鮨,餐厅地点算方便,一出西铁朗屏站好快就行到。
餐厅环境走日式风格,企理新净,浅白色墙身柜中摆放不少酒瓶。
午市Omakase有3个价钱,分别有$350,$500,$650。有前菜,刺身,寿司,汤同甜品。
最钟意Omakase可以坐系吧台欣赏师傅悦目制作过程,听到师傅精彩介绍。座位亦有块透明隔板隔住,卫生安全﹗
同厨师倾起先知食材由日本渔市场空运直送到港既食材, 用料新鲜,有保证。
白子:入口软淋滑口,味道鲜甜可口。
大拖罗:系吞拿鱼最多脂肪的部份,肥美鲜味,入口即融。
中拖罗亦好肥美, 油脂同鱼油系口腔爆发﹗
深海池鱼:新鲜甘香,鱼脂平均。
香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子): 多层次鲜甜味和口感~
用餐感受舒服和谐,有日本风味,置身其中可以自己快闪左一次日本之旅。

1  感谢 carolleung2018
2020年12月24日点评 通过移动设备发表

海胆
筋子
中拖罗
鰤鱼腩
深海池鱼
牡丹虾+虾膏
琴日平安夜,男朋友仔预早带咗我去遥远嘅元朗,话book咗枱同我食好西,一到餐厅已经觉得好日系好靓,原来系食厨师发板 好高质超惊喜啊!

最钟意就系成板仲大过我块面嘅拍卖级海胆 睇到颜色都知超新鲜,第一次食到咁鲜甜嘅海胆,就咁用紫菜包住一大啖咁啪入口,觉得超幸福啊!

跟住仲有几款一样咁新鲜嘅刺身寿司,因为要好好享受同男朋友仔嘅平安夜时间,就只系影咗少少相,不过都好推介呢间高质嘅日本餐厅啊!

感谢 Kiu Shun Y
2020年12月22日点评 通过移动设备发表

差唔多成年都冇去过日本呀,好想去旅行,未去得住唯有喺香港食日本嘢止下瘾先,最近同朋友经过元朗发现有间新开嘅日本餐厅,又门口睇入去已经觉得好有特色,今次就趁放假决定去试吓佢哋嘅Omakase,估唔到味道有惊喜,店员服务都唔错,整体用餐体验良好
_
海胆 (拍卖级海胆)
食落去非常鲜甜,果然配得住佢嘅质素

寿司方面,师傅亦都有同我哋介绍每一款寿司嘅特点同食法,寿司饭嘅质感啱啱好,食材新鲜
大拖罗
鰤鱼腩
香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)
赤贝

三文鱼子海胆饭
有冇朋友仔都同我一样好钟意食三文鱼子呢?
食落去唔会有腥味,份量充足值得一试

感谢 Yyn L

查看过Sushi Shari的旅行者还看了

中国香港

去过Sushi Shari吗? 请分享你的经验!