“令人满足的Omakase”
Sushi Shari的点评

Sushi Shari
香港排名第132 (共16,552家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2021年1月13日点评 通过移动设备发表

成日心痒痒想食日本嘢
今日经过元朗 同朋友去咗食我最爱嘅omakase厨师发板😁
今日师傅准备左唔少款式,最印象深刻嘅一定系秋刀鱼、中拖罗、甜虾、
帆立贝、海胆、香箱蟹同车海老
呢度环境坐得几舒服 立即同朋友准备开动
净系只香箱蟹都值回票价
有专人服侍 已经开好俾你
而且摆盘卖相亦都非常吸引
香箱蟹喺一年里面只得好少机会食得到
而且佢嘅产期都非常之短
食落去蟹籽、蟹膏同蟹肉
带俾你三重奏嘅享受😍😍
简直拍得住喺日本食𠮶种感觉
确实系人间极品 😘😘

感谢 chingbee0808

2021年1月13日点评

Omakase 以前大多数系D 高级地段,好似中环,铜锣湾,尖沙咀呢D黄金地段
因为食一餐价钱都唔平架,起码四位数起跳
不过近年大家对饮食要求都提升左,Omakase 越开越多
家下连元朗都有开啦~

呢间位于元朗的日式餐厅,价钱属于Omakase 的亲民价. LUNCH SET 3位数就搞掂
餐厅标明食材标明由日本渔市场每日直送
好多人以为Omakase 只系厨司发板,其实真正的Omaskase 系要不时不食
厨司会根据季节,时令,当造的海鲜而推出不同的菜式俾客人架~

就好似家下冬天当造的就系呢D 白子,白子讲紧既系鱼的精囊,每年由10月尾至翌年3月最肥美,而家下1月当然系最顶级架。
虽然白子听落有D怪怪的,但上网揾过佢既资料,原来白子含有丰富的蛋白质、而维生素B有助于推动新陈代谢,促进蛋白质和脂质的转化和吸收,钾则有调节心脏和肌肉功能的作用。所以被日本人奉为补身极品。
至于口感嘛,入口系滑滑的,无根无渣,类似豆腐的质感,
因为食材好新鲜,完全无想像中的腥味,反而有淡淡的鲜甜味~

而另一个日本直送的,要数呢个北海道富美丸海胆
有留意开的朋友都知北海道富美丸的海胆品质超高的,今日呢板海胆更系拍卖级别既第五级,有哂证明,唔系乱吹架~
大大块原只金黄的海胆,饱满,鲜甜,幼滑,真系见到都流哂口水
配以日本珍珠米,成碗饭变得金黄又富贵。
好怀念北海道呀,几时可以再去呀~

鲍鱼配鲍鱼肝酱,呢个菜式,直头将鲍鱼食到尽呀~
平时食鲍鱼,大家都只会食中心既部份,但原来净番个旧黑妈妈的野 (鲍鱼内脏) ,可以做成鲍鱼肝酱 (过程我当然唔识啦~XD) 估唔到平时掉弃的食物,经由师传调制后,会变成另一种面貌和味道 (感觉有D似份子料理咁~XD) 鲍鱼肝酱比想像中易入口好多,亦无想像中既苦涩味。配上鲍鱼食,味道又几新奇㖞~

又一贝壳类~ 爽口鲜甜唔韧~

拖罗系Omakase 系不可缺少的~ 入口即溶的感觉真系其他刺身俾唔到的。当然,讲紧既系高质素的拖罗啦。雪花拖罗睇样就知肥美~ 均匀分布的油脂令人食指大动

Omakase 的另一个好处,就系长知识,师传一边上菜,一边介绍。仲食到好多平时少见既新奇料理

感谢 Sallyngai
2021年1月14日点评 通过移动设备发表

香港人最喜欢美食,日本菜更是香港人头号喜爱之一。元朗向来美食多,这次友人介绍我到这家寿司店品Omakase, 令我深深期待。

餐厅设计明亮,用上日式简约但不失细节的摆设,令人感觉舒适。

来到了美食的部分。

大拖罗
脂肪分布好像雪花般,富天然鱼油脂的甘香,入口即溶。

牡丹虾+虾膏
牡丹虾味道香甜,配合上虾膏,味道更完美。

鲍鱼
鲍鱼味浓郁、鲜甜味明显,而且厚肉爽身,口感、味道一流。

赤身
吞拿鱼肉质实、有咬口,鱼味浓厚。

感谢 Flyer791726
2021年1月14日点评 通过移动设备发表

海胆 (拍卖级海胆)
入口带有淡淡嘅海洋香气同丰富嘅甘甜鲜味,一试难忘。

剥皮鱼 + 鱼肝酱
肉质扎实烟韧,再利用剥皮鱼嘅鱼肝嚟提升口感同味道层次。

深海池鱼
口感爽脆嫩滑,肉质细致带油份,味道鲜甜。

金目鲷
肉质柔软肥美,口感嫩滑,鱼味份外鲜甜,油份十足,肥而不腻。

大拖罗
有天然鱼油脂嘅甘香,入口即溶而鱼味浓郁。

三文鱼子海胆饭
海胆同饭捞埋一齐,啖啖饭都食到海胆,味道鲜甜;三文鱼子粒粒圆润有光泽,晶莹通透,入口鲜甜,一咬爆汁,口感澎湃,食得好过瘾!

香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)
将拆咗嘅蟹膏、蟹肉同蟹子酿番落个蟹盖度,够晒方便!入口蟹味浓,膏香肉甜,别有一番滋味。

感谢 foodaholicbunny
2021年1月12日点评 通过移动设备发表

太耐冇去日本好想食寿司,于是上网揾见到好多人介绍呢间新开嘅舍利鮨 Sushi Shari,就想去试一试!

一嚟到见到店内嘅装修都好靓,光线充足而且感觉简单干净。而且每个寿司师傅也很友善,笑容很好。

今次食咗中拖罗,鰤鱼腩,牡丹虾+虾膏,剥皮鱼+鱼肝酱,海胆 (拍卖级海胆),香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹子)。

自己最钟意就系海胆同埋中拖罗,中拖罗嘅色泽非常靓,而且非常肥美,真系又香又甜!至于海胆真系要赞一赞系拍卖级嘅海胆,份量都好多,食极都仲有,而且每一啖食落去都好鲜甜!

如果大家想生日或者特别日子嚟庆祝都可以book枱嚟试吓佢哋个omakase!

感谢 bluewong

查看过Sushi Shari的旅行者还看了

去过Sushi Shari吗? 请分享你的经验!