“食物款式很多”
Ushi Shabu的点评

Ushi Shabu
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月10日点评 通过移动设备发表

这间位于铜锣湾鹅颈桥的牛之锅,主要以日式放题为主,可选择日本料理+火锅及甜品或只选火锅及甜品,两者价钱相差数十元。
刺身款式十多款,其中剑鱼腩及三文鱼都很鲜甜。
天妇罗的粉浆都算算薄,炸至金黄香脆。
酱汁牛舌弹牙、金菇牛肉卷够腍。
烧菠萝香甜无渣。
火锅方面有多款海鲜任食,包括了海虾、广岛蠔及鲩鱼腩等,非常新鲜,海虾弹牙,鱼腩鲜甜嫩滑。
牛肉方面有两款,肉质嫩腍亦不算太肥,另外还有羊肉及豚肉,味道不错,不会有骚味。
其他配料主要是丸类、饺子及蔬菜等等,味道不过不失。
女士们最爱的主角甜品有廿多款,但眼阔肚窄,只能拣了几款品尝一下。
抹茶芭菲绿茶味浓,有奶香味,出面食一杯都要$5-60。
伯爵茶奶冻有淡淡茶香,奶味出众。
整体款式甚多,价钱合理,绝对是人多聚会之选。

感谢 fishfish85

2021年3月10日点评 通过移动设备发表

来到牛之锅,以为只有打边炉,原来仲有放题!☺️

火锅配料纸主要3 张,数10 款。应有尽有。有丸类,海鲜,精致食品等,汤底选择也不少。我觉得火锅一定要双拼,有辣有吾辣。任君选择。个人就选了麻辣和胡椒猪肚汤底。 😎😎

打边炉的精髓除了食材新鲜,汤底就系灵魂。 汤底一滚就即刻尝下汤底, 系足料汤底, 好味道。 汤底可以选择一人锅or 大锅。疫情间如果担心卫生就可以选择一人锅。想法周到。除了填纸外面有配菜和酱料选择。 😄😄

除左有虾,蚬,青口,元贝等等海鲜之外,仲可以选择极上美国牛,油脂分布平均,值得一赞!👍🏻👍🏻

有麻辣汤底就一定要选择萝卜,竽丝,䈑笋,薯粉等可以尽吸汤底味道的食材。意料之外的是萝萝卜,没有萝卜丝所以好爽,好甜。够水份。😍

放题食物就有6张纸,包括熟食,寿司,刺身,甜品等等。🥰

刺身新鲜,可以食得出爽口,完全没有腥味,颜色都是鲜艳,绝对不是存放已久的货色。而且种类多,一定会适合你。
😆
熟食方面亦有非常多选择,叫了芝士烧蟹盖,大大个蟹盖,里面真的有很多蟹肉,食几个已经可以回本!仲有串烧等等,都系即叫即烧,新鲜热辣!
😆😆
而甜品全部都系即叫即制,虽然要等,但确保新鲜!叫了榴连班戟,上枱外皮还是热的!最爱甜品的我,一次过叫了抹茶雪糕,芒果布甸,凉粉,榴连西米等等,大大旧榴连肉,真担心老板会蚀本。😎😛

感谢 supplement815
2021年1月21日点评

好友快将生日,想同佢食餐饭庆祝,朋友出名系个「边炉精」,吃火锅就最适合不过,既暖胃又暖心。

拣咗铜锣湾坚拿道西呢间日式火锅店「牛之锅」,餐厅最近推出咗个午市两小时火锅任食放题,成人每位只是 $118,就可以任食多款肉类、火锅配料、蔬菜、甜品及饮品,如果 +$56 仲有刺身海鲜任食,CP 值超高。一场嚟到,当然唔可以错过。

汤底可以拣一人一锅,我点咗九州猪骨汤,而友人就选了蕃茄薯仔牛粒汤。两款汤底味道都唔错,猪骨汤汤色金黄,入口带浓郁猪骨鲜味;而薯仔牛粒汤亦茄香突出,锅内不少薯仔和牛肉粒,绝对真材实料。

任食嘅肉类有 5 款,当中包括有:美国肥牛、美国极上牛肉、纽西兰羊肩肉、特选豚肉及五香鲜鸡件。美国肥牛质感嫩滑软熟,咬落不会满口韧筋同肉渣;而极上牛肉嘅肉质就相对较瘦,牛味亦较浓郁。

羊肩肉同豚肉,食味亦不俗,羊肩肉嘅羊羶味虽然都几重,但肉质好柔嫩,肉味浓郁并带有油香;而薄切的豚肉,油脂质素亦上佳,入口甘香不腻。

配料方面,蔬菜、菇类同面食就全部放咗喺自助吧台,客人可以自行外出拿取。行咗一圈,有 6 款蔬菜、 蕃茄、南瓜、粟米、金菇......等等,选择都几丰富。

另外丸类、饺类、刺身、海鲜同甜品,就以剔纸仔形式点选, 我哋每样都点咗一啲试下。麻吉烧外皮滑嫩,咬落烟韧 Q 弹,口感超正。粟米饺味道清甜,入口 Juicy 有肉汁;而风琴豆腐亦很好吃,吸满了汤底的精华,够晒入味。

刺身方面,选择虽然唔算好多,只有 8 款,不过整体嘅质素都唔错,三文鱼切得唔会太薄,够肥美又鲜甜。鲍片卖相唔错,食落有咬口;而甜虾嘅质素亦甚佳,入口鲜甜黏爽。

海鲜配料方面,点咗海虾、广岛蠔、鲍片、牛柏叶同台湾鸭血。海虾十分新鲜,肉质结实弹牙。广岛蠔够晒大只,就算唔小心渌耐咗都仲啖啖肉!牛柏叶很爽口,滚一会便可夹上来吃。鸭血非常腍滑,既大块又厚身。

甜品方面,款式有榴梿班戟、朱古力慕丝、伯爵茶奶冻、芒果布甸、冰糖雪耳炖木瓜、香草绿豆沙、软雪糕等。奶冻有好浓嘅伯爵茶味,口感很滑。木瓜嘅味道好清甜,加上爽口的雪耳,简直是绝配。绿茶雪糕茶味回甘,但又唔会太呛,质感幼滑,如果想口感更丰富,仲可以加啲雪糕配料上面。

另外饮品柜入面就放咗好多罐装同纸盒装嘅饮料,全部都系任饮。以呢个价钱可以食到咁有质素嘅任食火锅,真系超值。

感谢 mjqueen7e
2021年1月4日点评 通过移动设备发表

近排天气急速转凉,要暖下身,火锅系不二之选🥰加上火锅都系我嘅最爱之一,见到铜锣湾呢间火锅店,价钱亲民得嚟,而且肉质同配菜选择都好多,于是同朋友仔入咗去食lunch 😋

嗜辣嘅我地拣咗麻辣汤底,汤底浓郁,麻辣味非常突出,辣得好惹味,同所有配料都好夹,好好味👍🏻

肉类选择都好足,有美国极上牛肉、美国牛肉、特选豚肉、纽西兰羊肩肉,个人最钟意美国极上牛肉,牛味重,厚薄适中,油花分布都好均匀,encore咗好多碟🤤

其他火锅配料都好多元化,令人眼花撩乱,有唔同嘅丸、饺子、蔬菜等等,每样都好索味,蔬菜全部都好新鲜,咬落爽脆有咬口👍🏻

饮品同甜品都好多拣择,我同朋友拣咗荔枝乌龙茶,甜甜哋又几refreshing,啱晒打边炉,甜品方面叫咗4款,最钟意蓝莓芝士同芒果布甸,芝味非常浓郁厚身,入口绵顺creamy,同酸酸甜甜嘅蓝莓好夹🥰芒果布甸入口丝滑,芒果味香浓,仲有淡淡既奶味,而且啖啖都食到果肉😚

餐厅环境干净企理,阔落唔逼夹,卫生情况都几唔错👍🏻火锅嚟讲真系又抵食又好味,系铜锣湾只需$118就可以食到,好满足啊😆

感谢 Bonnie N
2023年4月27日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2023年4月

查看过Ushi Shabu的旅行者还看了

去过Ushi Shabu吗? 请分享你的经验!