“蛋糕差了一点”
Shhh Cafe & Studio的点评 - 停止营业

Shhh Cafe & Studio
2020年12月18日点评 通过移动设备发表

这次去了中间道一家楼上咖啡店,店舖装修简约环境不太大,还播放著柔和的音乐。平日下午时间去人流不多,可以静静地跟朋友谈天享受咖啡☕。

💥巴斯克芝士蛋糕 / 蓝莓芝士蛋糕,蛋糕卖相虽然平凡,但味道还是挻好的。两款芝士蛋糕味道浓郁幼滑,甜度适中不会感到太腻。但巴斯克芝士蛋糕口感偏硬,做不到半溶口感,但芝士蛋糕用来配咖啡/茶确实不错🤤。

💥热鲜奶咖啡 / 伯爵茶,咖啡有美美的心型拉花,咖啡味道浓郁带点甘苦味🤔。伯爵茶是茶包是用Brodies冲泡而成,味道挻香的,可叫店员帮忙加水🙈。

我们点的是HKD$88 甜品套餐,跟餐包一杯指定咖啡/茶饮。蛋糕质素不错但选择不多,套餐价钱中等另收加一服务费。

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2020年12月2日点评 通过移动设备发表

📍 Shhh Cafe & Studio
➖➖
睇到好多foodie朋友介绍呢间cafe充满文青气息,以白色为主调,窗台布满乾花,可以饱览九龙公园景色,心郁郁都想黎打卡。预先book左位,但依然坐唔到窗边位。
➖➖
去到环境冇想像中咁好,得窗边系打到卡。其他位好似快餐店咁既排座椅,观感上有啲唔协调。如果要打卡,就一定要窗边位,唔系就唔洗黎
📌 Basque Burnt Cheesecake $61
用左GoodMalling Apps叫左个afternoon tea cake set,有3款可选择:巴斯克芝士蛋糕,青柠芝士蛋糕同蓝莓芝士蛋糕。近排爱basque burnt cheesecake,所以就拣左佢啦。份量唔算好大,面层烧焦度啱啱好,芝士味香浓,入口绵密润滑,充满着满满嘅云尼拿籽。可惜呈现唔到半溶软心状态。
📌 Latte 跟餐
一饮就出事,完全知道铺头冇洗咖啡机,咖啡渣味好浓,盖过晒咖啡原本的豆香。饮落去偏苦。
📌 Espresso Tonic $45
都系同一个问题,有咖啡渣既味,饮落口系浓浓嘅苦啡味,再有tonic气出嚟。
地址:尖沙咀海防道38-40号中达大厦11楼
推介指数👍🏻
抵食指数👍🏻
(5个👍🏻为满分)

感谢 hksharingwithlove
2020年11月20日点评 通过移动设备发表

餐厅:Shhh Café & Studio (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40号中达大厦11楼

每日经文:耶和华啊,我要求告你!我的磐石啊,不要向我缄默!倘若你向我闭口,我就如将死的人一样。我呼求你,向你至圣所举手的时候,求你垂听我恳求的声音。
——诗篇28:1-2

今次同大家介绍呢间打卡满分嘅楼上黄Cafe💛,以「Shhh」命名,系因为店主希望客人可以系繁忙、嚣闹嘅城市入面揾到一份宁静🤫,同时希望食客唔好只系㩒手机,而系好好抽啲时间静静地享受眼前呢一刻👀,就喺今日我哋都一齐静静地思想返一年前发生嘅事,反思我地过去一年做过嘅野,同埋紧记我哋嘅初衷

店名有「Studio」一词,系因为除咗做cafe之外,仲时不时搞吓啲手工workshop,例如整蜡烛咁🕯️,整嘅过程叫返杯咖啡☕️、食返件cake🧁叹下都几正😎

Shhh青酱蒜香带子巴马火腿意粉 $108
微辣嘅青酱有阵阵萝勒香,仲食到洋葱🧅、粒粒松子仁同芝士,食落清新惹味,停唔到口😆,加埋原粒带子同咸香嘅巴马火腿,令意粉更加香浓,如果将带子同巴马火腿切碎再混入系意粉入面又系咩感觉呢🤓

Dessert set $88
平日下昼嚟Cafe仲可以high个tea,一个价钱有杯咖啡同有件cake,是日cake款喺青柠芝士蛋糕🍰,青柠嘅清新酸味中和咗芝士味嘅油腻感,软滑嘅忌廉夹杂住青柠软心,仲有松脆嘅牛油饼底,口感层次瞬间提升👍🏼

饮品我就拣咗个Rose Latte☕️,面头仲有个玫瑰形状拉花,同埋几片嘅玫瑰花瓣🌹,影相打卡一流📸

即日起到12月10日期间, @goodmallinghk App仲推出「 人气打卡甜品祭」🌸,可以系众多Cafe、餐厅以7折起享受佢地嘅人气打卡甜品😍,例如巨型奶酱多刨冰🍧、北海道牛乳梳乎厘,同焦香巴斯克芝士蛋糕🍰等,我今次都唔执输试咗其中一款喇,你呢?

感谢 hinsonfoodhk
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

查看过Shhh Cafe & Studio的旅行者还看了