“平价豪华西餐厅,中年员工喺大厅”

daddy’s kitchen
香港排名第10,947 (共15,631家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年11月27日点评 通过移动设备发表

餐厅:老爹 (湾仔)
地址:湾仔皇后大道东202号QRE Plaza9楼

依家成日都话长命百二岁,其实人到六十都可能只系过咗人生一半嘅旅程,好多时佢地都仲系有心有力,最近去咗湾仔QRE Plaza 9楼呢间叫「老爹」嘅西餐厅

点解叫呢个名?因为大部分店员都系比较大年纪嘅男士唔好以为大年纪就代表无能力呀,其实只要佢地肯学肯做,有时仲会发现到佢地嘅优胜之处

餐厅环境堂皇,都坐得几舒服,庆祝、约会就啱哂(点解我今次喺同咗个同性朋友嚟)

叫套餐只系包餐汤同多士,所以另外叫咗个凯撒沙律($68)同焗田螺($78)做前菜。沙律唔算大碟,不过烘面包粒都几多,可惜就唔系好够脆,胜在啲沙律菜都几新鲜,Caesar sauce都唔会太多而搞到好咸;田螺有6-7只,仲已经剥咗壳,咬落爽口多汁,加上充满牛油香嘅焗薯蓉同餐厅嘅秘制调味粉,我几钟意

黑松露忌廉汁法国鹅肝烩意大利饭 $168
呢个饭真系要大赞,鹅肝大旧得嚟仲好香,四边啱啱好煎至微脆,切开仲好新鲜,放入口香浓多汁即溶,仲唔会好油腻;黑松露忌廉汁份量掌握得好好,饭香而唔腻,饭湿润程度刚好,啱会一pat pat咁,值得一试

香煎比目鱼刁草忌廉汁配意粉 $118
比目鱼有两大块,都几抵食,煎得啱啱好逼出鱼油香味,望落金黄吸引,鱼肉仲好嫩滑添,不过就有少少多骨,食嘅时候就要注意喇⚠️;另外仲有意粉同配菜,意粉就有少少dry,不过加埋本身用嚟淋落鱼嘅刁草忌廉汁,又系另一个滋味嘅选择

跟餐嘅话加$8就可以有一杯特饮,朋友叫咗杯蓝莓珍珠,而我就拣咗好立克麦味珍珠,平时成日饮珍珠奶茶,喺呢到就可以试吓蓝莓味同好立克味再加麦碎嘅特饮喇

感谢 hinsonfoodhk

去过daddy’s kitchen吗? 请分享你的经验!