“令人回味的潮州菜”
名潮食馆的点评

名潮食馆
香港排名第1,886 (共15,673家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年11月25日点评

走进K11 Musea商场很大好有艺术气息,当中有一个潮州食肆加入新派元素
餐厅环境分上下层,上层用膳区都很舒适,经过楼梯到下层空间感更大,仲有小型酒吧
前上前菜小食潮州椒酱肉卤蛋,入面有
豆腐干、半肥瘦猪肉、菜脯及花生等,用上椒酱去炒好惹味,微辣几开胃
潮式香煎无米粿,用上日本米做米浆做成,仲系宫城县一见钟情米,入面仲有韭菜,煎到好香口,咬落入面有香浓米浆嘅浓稠,同埋韭菜嘅香味
肉饼蒸糕蟹圈用上一斤大肉蟹,蟹膏橙黄甘香,蟹肉都好鲜甜,下面猪肉饼入口鲜嫩带点咬口,肉汁又够丰富,配白饭食一流
潮州沙嗲炒米粉,好似星洲炒米咁,但咖喱换上沙嗲,味道一样惹味,米粉炒到干湿适中,入面有仲肉丝蛋花虾肉等配菜
五行六合彩系蔬菜嚟,用荷兰豆、百合花及咸酸菜去炒,清新得嚟感觉好健康
最后仲有怀旧黑芝麻卷,好耐无食过了,好香芝麻味,呢个甜点我好钟意

感谢 eddie_ilovefood777

查看过名潮食馆的旅行者还看了

中国香港

去过名潮食馆吗? 请分享你的经验!