最近同潮州菜好有缘,限聚前同友人相聚于K11 Musea嘅名潮食馆,难得约到当然要食好啲尽兴啲!
边食住潮州菜馆必见到嘅咸菜,边等菜到,再叹埋杯菊花,好抒压!
先来小食—潮州椒酱肉
除咗有惹味嘅虾米、菜脯、豆干落去炒,仲加埋邪恶肥猪肉及健康青椒红椒增香添色,每样食材用料都恰到好处,食落好香口,只欠一杯酒!
潮式香煎无米粿
第一次食呢个好有潮州风味嘅小食,大大块,入面用咗韭菜,姜葱头,再倒入米浆拌匀再煎。米浆好细滑creamy配埋韭菜香好想再encore多件啊!
爱肉饼嘅人点少得点碟梅菜蒸肉饼,进阶版仲有肉饼蒸膏蟹圈,好事成双,送饭佳品!梅菜蒸肉饼够经典,厚厚一饼好似分pizza咁每人一块,调味好适中亦带出梅菜香,配埋姜丝更去腻!
奢华版一定整只膏蟹配搭嘅肉饼圈,鲜橙红色嘅膏睇得出蟹新鲜,蟹盖后都仲有膏,而蟹肉都好饱满。肉饼方面比经典款肉质实啲密度高啲,肉香都更突出!而酱汁我更爱膏蟹版,带点酒香,有韵味!
饮食均衡点可以唔食菜呢,我地就点咗五行六合菜,菜嘅种类好多,有百合、豆角、榄菜、苦瓜、青椒、酸菜。轻炒所以苦瓜都仲系几爽口,我自己偏爱炆腍个种苦瓜,但依个本身唔太苦所以都还接受到。酸菜都几加分,酸酸地更开胃啊!
潮州沙嗲炒米粉
炒米粉食得多,沙嗲味都系第一次食!沙嗲带出些微辣劲,比平时食嘅米粉多咗份独特。
怀旧黑芝麻卷
芝麻糕以传统姿态示人,我更爱呢种样貌,酷似菲林卷,有玩味!睇样都知好芝麻啦,芝麻控必点,但如果湿润度再多啲啲就好啦!