好钟意去潮州酒家饮茶,就系因为𠮶几杯潮州茶。
唔系间间茶楼都有得食嘅潮式煎薄撑。
煎得外脆内软,不油腻。
避风塘九肚鱼,煎得外脆内软,热辣辣,juicy , 小辣。
虾饺晶莹剔透,鄙薄馅靓,全只虾肉,爽口弹牙
虾肠, 肠粉或夺夺,肠粉够薄透, 虾肉大大只,新鲜爽脆。
脆炸春卷系是日推介, order 时 没有留意是日式的, 一口咬下有轻轻嘅wasabi 味直冲鼻喉... 好过瘾!
好钟意去潮州酒家饮茶,就系因为𠮶几杯潮州茶。
唔系间间茶楼都有得食嘅潮式煎薄撑。
煎得外脆内软,不油腻。
避风塘九肚鱼,煎得外脆内软,热辣辣,juicy , 小辣。
虾饺晶莹剔透,鄙薄馅靓,全只虾肉,爽口弹牙
虾肠, 肠粉或夺夺,肠粉够薄透, 虾肉大大只,新鲜爽脆。
1 - 5 条点评,共 14 条
限聚令饮茶慨次数少之又少,多数都系外卖饭盒,周末到了就同老公去饮茶。
点心纸有二人份量选择,这个贴心安排,啱晒2人饮茶,又可以有多啲选择。
名朝鲜虾饺
虾饺好大只,里面有两只虾,虾弹牙,虾饺皮都几烟韧。
潮式韭菜棵
韭菜和葱粒很香,皮略略煎过,有点脆口 。
和风虾春卷
春卷炸得很脆,食一啖,里边有芥末味渗出黎,好惊喜。
卤水鹅肉卤蛋
重点是这个卤水,做得滋味无穷,咸度刚好,蛋非常入味,豆腐豆味香浓。
芝麻卷
芝麻卷好细滑,一层一层唔会散。
K11 Musea平时行过装修华丽,无谂过会有潮州菜馆系入面, 但去过名潮食馆之后,对传统潮州菜有改观。
餐厅环境好光猛朴实,符合K11 Musea 个格调,里面分上下两层,座位阔落舒服。菜单晏昼主打点心,夜晚就做小菜,夜晚想食点心嘅都可以同餐厅预留。
潮州椒酱肉
呢碟𩠌材料丰富,由虾米、肥猪肉、豆干、菜脯、青红椒炒成。好适合送酒,作为开胃菜都一流。
无米粿
里头有韭菜,姜葱头,捞埋米浆落镬煎。食落去外脆内软,冇米粒嘅感觉,好滑!食完之后都仲有饱足感添!
五行六合菜
有百合,豆角,榄菜,苦瓜,青椒炒成。榄菜本身有咸味,食落唔会觉得寡。本身好怕食苦瓜,但系食起来又唔算苦,反而有种清爽。
梅菜蒸肉饼
豉油汁加肉饼个配搭冇得输,好送饭!即刻又要嗌两碗饭同友人一齐分享。
肉饼蒸蟹膏圈
上菜嘅时候见到成只蟹叠系肉饼上面,蟹肉味道鲜甜,蟹膏蟹肉再配上肉饼令人好满足。
潮州沙嗲炒米粉
除咗配料丰富,米粉炒得干身,睇得出师傅嘅功力。食落去有少少辣口,食得几过瘾。
怀旧黑芝麻卷
今次系第一次食传统嘅黑芝麻卷,芝麻香味浓郁,又唔会过甜,作为甜品结尾唔错浓郁。
最近同潮州菜好有缘,限聚前同友人相聚于K11 Musea嘅名潮食馆,难得约到当然要食好啲尽兴啲!
边食住潮州菜馆必见到嘅咸菜,边等菜到,再叹埋杯菊花,好抒压!
先来小食—潮州椒酱肉
除咗有惹味嘅虾米、菜脯、豆干落去炒,仲加埋邪恶肥猪肉及健康青椒红椒增香添色,每样食材用料都恰到好处,食落好香口,只欠一杯酒!
潮式香煎无米粿
第一次食呢个好有潮州风味嘅小食,大大块,入面用咗韭菜,姜葱头,再倒入米浆拌匀再煎。米浆好细滑creamy配埋韭菜香好想再encore多件啊!
爱肉饼嘅人点少得点碟梅菜蒸肉饼,进阶版仲有肉饼蒸膏蟹圈,好事成双,送饭佳品!梅菜蒸肉饼够经典,厚厚一饼好似分pizza咁每人一块,调味好适中亦带出梅菜香,配埋姜丝更去腻!
奢华版一定整只膏蟹配搭嘅肉饼圈,鲜橙红色嘅膏睇得出蟹新鲜,蟹盖后都仲有膏,而蟹肉都好饱满。肉饼方面比经典款肉质实啲密度高啲,肉香都更突出!而酱汁我更爱膏蟹版,带点酒香,有韵味!
饮食均衡点可以唔食菜呢,我地就点咗五行六合菜,菜嘅种类好多,有百合、豆角、榄菜、苦瓜、青椒、酸菜。轻炒所以苦瓜都仲系几爽口,我自己偏爱炆腍个种苦瓜,但依个本身唔太苦所以都还接受到。酸菜都几加分,酸酸地更开胃啊!
潮州沙嗲炒米粉
炒米粉食得多,沙嗲味都系第一次食!沙嗲带出些微辣劲,比平时食嘅米粉多咗份独特。
怀旧黑芝麻卷
芝麻糕以传统姿态示人,我更爱呢种样貌,酷似菲林卷,有玩味!睇样都知好芝麻啦,芝麻控必点,但如果湿润度再多啲啲就好啦!
名潮食馆由许美德师傅主厨,把潮州菜原汁原味呈献。店内除了保留传统菜式,更增添不少新式多元菜,把许师傅二、三十年经验贯注在内,望带给客人百分百潮州体验。
潮式香煎无米粿
以日本米“宫城县一见钟情米”制成粿皮,混杂韭菜等香煎、粿皮薄而香脆、内馅米嫩软糯而烟韧、米香纯粹而浓郁,柔滑细致。
胡椒芝麻饼
芝麻密密麻麻覆盖正反两面,中间夹一层薄薄内馅,表面远远泛金黄光。质感薄而酥脆,整件干身脆口、芝麻香扑鼻,在口腔内回荡。
潮州卤水鹅肝卤蛋
师傅卤鹅肝及鸡蛋至渗透,待上桌时以热卤水再淋面,保持嫩滑不老同时带温热。鹅肝大片厚身、质感柔软细腻、油润富甘香,入口即融。卤蛋弹牙,卤水入味却不咸。
梅菜蒸肉饼
肉饼口感软绵细密,咸度适中而美味。
五行六合菜
以青豆、洋葱、红椒、百合等爆炒,有营之选。
潮州沙嗲炒米粉
沙嗲及米粉比例刚好,不过湿或过干,口感清干味道香浓。
怀旧黑芝麻糕
几层卷成的芝麻糕,芝麻香而微甜。
总括来说,地点方便快捷、食物水准高、服务不错,经过可一尝。