“鱼蛋之王”
香港鱼蛋皇的点评

香港鱼蛋皇
在线下单
香港排名第3,078 (共13,928家美食)
菜系: 中餐
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月10日点评 通过移动设备发表

去了欧洲十多日,面包,意粉,披萨...真的有点闷。回到香港第一时间就是找间面店食番一碗鱼蛋粉,果然简单就是幸福。

鱼蛋皇是店中宝,但见隔离客人食牛什又好吸引㖞,最佳辨法是双并了。
鱼蛋牛什河,河粉滑溜。鱼蛋爽弹有浓厚鱼味,不愧为王者。牛什有牛肚,肠粉 ....份量颇多好抵食。最喜欢牛肚,劲有嚼口。

腐乳通菜大大份,只十多元。腐乳味浓郁,跟通菜夹味非常。

柠檬菜蜜味道不过甜又滋润,还有三片厚的柠檬,毫不吝啬。

感谢 pcsy

2019年7月24日点评 通过移动设备发表

除左日本料理,我第二钟意就系粉面。今日同朋友去左铜锣湾,梗系系呢边揾下有咩食喇

见到舖头打住无味精汤底嘅特点,点会唔入去试下

方鱼蠔仔肉碎粥 $44
比我想像中好食㖞潮洲人好钟食蠔仔粥、蠔饼,其实我屋企间唔钟都会煮,方鱼碎亦系唔少得嘅调味料(潮洲人一定明)但舖头确实好有心机,蠔仔好新鲜、嫩滑,火候都控制得好好方鱼碎好多,劲足料,味道够晒咸鲜。咁嘅价钱,大大一碗又足料嘅蠔仔又好多方鱼碎嘅粥,简超超值

牛什鱼面 $53
牛什鱼面一上真系好香,牛什好多唔hea你,仲煮得好入味。牛肚大大旧,牛肠清洁得好干净,仲有牛肺、牛膀,呢啲好多粉面舖都食唔到喇鱼面好香、胡椒粉味较重,但食得出材料十足,唔觉沟左粉配埋个汤底真系好好味

手唧鱼蛋河 $36
河粉好大碗,鱼角弹牙,鱼片爽口、好重鱼味,不得不提3粒鱼蛋,佢嘅卖点唔系爽口、弹牙,而系嫩滑同鱼味浓郁。我劲推介佢嘅鱼蛋!!!可惜我最后先食黎碗汤河,显得汤底味道唔够突出,要饮多几啖汤清一清个口先饮得出个鲨鱼骨汤底

感谢 mcpig2003
2019年6月27日点评 通过移动设备发表

在铜锣湾放工后决定吃完晚饭才回家,随便走进一间面店吃个简单晚饭。

原本想点西多士及公司三文治一试,但原来只有午餐供应,今次无缘吃到了。

柱候牛筋($36+$12另加牛腩)
牛筋面加$12可转双拼,一次过试匀牛筋牛腩。牛筋入味,部份弹牙有咬口,部份入口融化,这方面做得很不错。牛腩非常多,同样醃得入味,但未够嫰滑。幼面爽口,很好吃。

鲜炸鱼皮($19)
炸鱼皮水准平庸,虽然十分脆身,不过味道平淡单调,不推荐。

感谢 Grassroots-Ruby
2019年6月18日点评

今日又要去上堂,经过呢间香港鱼蛋王,就谂住入去食个快饭走人。见到佢有手辘鱼面,平时都好少食,所以叫咗个四宝鱼面,有鱼蛋、墨鱼丸、鱼皮饺、鱼扎、鱼片头等,鱼面好弹牙,好似食紧鱼蛋咁,而且佢仲有搭两条菜,早知我唔使另外叫碟油菜,我自己仲另外加咗紫菜,份量都几多,而且唔会食到哽亲喉咙!油菜就好大碟,啲菜好鲜嫩。另外我跟个面加咗$10要咗一杯菊花蜂蜜,又甜又滋润!
铺头细细,但感觉很有人情味,店员(定系老板娘? )很亲切,仲有电视可以睇!

感谢 shunsumjourney
2019年6月10日点评

除了鱼蛋好吃之外,这里的牛类食品也不错。这次点了牛三宝,分别有牛腩、牛筋及金钱肚。每一款食物的牛味都很浓,食物的软硬度也十分好,很易入口。不错。

感谢 franktschan

去过香港鱼蛋皇吗? 请分享你的经验!