“新颖茶记”

四宝食堂 - 旺角店
香港排名第4,898 (共15,901家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月27日点评 通过移动设备发表

系旺角发现有间装修几新颖嘅茶记,外面见到餐牌啲食物好似几抵食,于是就同男朋友入去食晚餐。

餐厅装修以蓝绿色,粉红色为主,吊灯似系月亮灯,俾人感觉好新派,茶记黎讲环境100分

烟三文鱼沙律 $78
首先点咗前菜先,三文鱼沙律份量几多,有四块三文鱼,沙律菜新鲜,酸酸地,好开胃。

沙嗲牛肉公仔面 $53
套餐跟炒蛋,多士。因为我净系想试沙嗲牛肉公仔面,所以叫咗佢地净系上个面就得。沙嗲牛肉好大pat 有少辛辣感,又香又辣,牛肉嫩,面条软硬啱啱好,好味

烧美国极级牛板键 $158
配薯条,餐汤。幼身番薯条脆卜卜 甜甜地,点茄汁食好夹。餐汤系忌廉汤,冇咩特别。牛板键煎得似5成熟,肉汁丰富,有嚼劲。好厚身几扺食!

瑞士鸡髀$28
惊唔够饱,叫多咗只瑞士鸡髀 都几大只,卤水汁够味,而且肉质嫩滑,热辣辣上枱好正

阿华田云朵 $15
成个雪糕杯咁,好靓 差唔多半杯都系cream,甜到入心

感谢 Nancyyung

2020年12月18日点评

一向都好钟意光顾茶餐厅,贪佢食物款式够多元化,价钱又够贴地。之前到访过铜锣湾嘅「四宝食堂」,最近知道餐厅喺旺角开咗新分店,当然要嚟帮衬下。

餐厅由门面到装潢都继续贯彻以 Tiffany Blue 湖水蓝为主调,色调柔和舒服,感觉清新简约,配上室内的花花墙身,用来做背景打卡真系一流!

先细看店员送上的餐牌,有精选午餐、 招牌推介、经典常餐,另外仲有廿几款下午茶餐,选项甚多。

我哋点咗个喜哥葱油猪扒煎蛋饭 ($59),另外再加咗两客下午茶餐。个餐真系好足料,件件猪扒都好大块,而且非常厚身,入口啖啖肉。最钟意就系佢㶶边兼带少许肥,夹埋面头的葱花一齐食,口感十足。

饭面只太阳蛋亦非常吸引,蛋白透亮、蛋黄圆滚滚,一刀戳下,金黄嘅蛋汁流淌而下,与米饭捞拌一起吃,味道一流!

星洲炒米粉 ($46) 虽然呢碟系下午茶餐,但估唔到个分量一啲都唔细,而且上桌时传来阵阵香气,镬气十足,非常诱人。米粉有韧性,还吃出咖喱味。配料下得很慷慨,有叉烧、蛋丝、虾仁、火腿、芽菜、香葱等,味道既多样又统一,配埋米粉食,咸香惹味。

至于另一份下午茶餐就点咗松露咸蛋酱鸡中翼配薯条 ($35) 鸡翼唔算好大只,不过就炸得很不错,皮脆肉嫩,一咬肉汁四溅,入口充满黑松露的幽香和咸蛋黄的咸香,双重滋味。伴吃的薯条亦有水准,切成幼身长条状,入口外脆内绵,带微微咸香,令人一条接一条地吃!

跟餐饮品点了奶茶雪糕红豆冰 (+$15) 同 利宾纳柠檬梳打 (+$15),奶茶红豆冰的红豆粒粒浑圆饱满,食落非常软腍,奶茶细滑,富茶香而不涩,配埋面头的朱古力雪糕吃,味道超夹。利宾纳柠檬梳打味道酸酸甜甜,食完饭饮番杯,既解腻又消滞。

感谢 mjqueen7e

2021年4月29日点评

用餐日期:2021年4月

查看过四宝食堂 - 旺角店的旅行者还看了

中国香港

去过四宝食堂 - 旺角店吗? 请分享你的经验!