“质朴住家菜”
Housewifey的点评

Housewifey
香港排名第10,736 (共15,674家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2020年12月26日点评

今日去北角行山,之后落春秧街买。途经马宝道,见到有间叫「北角煮饭仔」嘅熟食店 , 橱窗入面放满了一盘盘菜,原来店舖主要卖双饭, 另外亦有净、点心、小食、台式炸物等供应。

见啲菜款式都几多,而且价钱亦非常经济,几十蚊已经有交易,一于买几款返屋企,唔使洗洗切切,干手净脚,好过自己煮。

拣咗两个双拼、台式鸡扒、盐酥鸡,仲有是日靓汤。

台式鸡扒同盐酥鸡,大大盒,每款都只系 $20,十分抵食。鸡扒非常大块,比手掌还要长,虽然扐到返屋企先至食,但外皮仍然有点脆口,调味粉亦够晒香浓。盐酥鸡食味亦不俗,鸡肉嫩口不柴。

两款双拼,分别为:马蹄蒸肉饼、香煎杂鱼、咕噜鱼块、凉瓜牛肉。平日自己喺屋企都钟意整下咸蛋蒸肉饼或者梅菜蒸肉饼,呢度嘅肉饼落咗马蹄更正,食落爽滑又唔会嚡口。

香煎杂鱼:留家抗疫自己煮,间唔中都会用杂鱼煲鱼汤,但原来用豉油封煎一样咁好味,不过就要小心食,因为有啲细骨。

咕噜鱼块:鱼块外层炸得颇香脆,里面嘅鱼肉好厚身,入口酸酸甜甜,配料有菠萝、蕃茄同青椒,用嚟拌饭吃一流!另外个凉瓜牛肉,味道亦很不错,凉瓜入口甘而不涩,牛肉炒得鲜嫩入味。

食完饭饮埋个靓汤,是日靓汤为:合掌瓜汤,睇下几足料,汤水味道非常清甜,滋润之余更能提升免疫力,啱晒呢啲天气饮用。

店名:北角煮饭仔 Housewifey
地址:北角马宝道54号华礼商场地下G17-18号舖
电话 : 64142589

感谢 mjqueen7e

查看过Housewifey的旅行者还看了

中国香港

去过Housewifey吗? 请分享你的经验!