“滋味韩食”

School Food Blooming Mari
香港排名第6,579 (共15,673家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月30日点评

上两个星期去咗 T.O.P 嘅新 food court 食炸鸡,发现原来同场仲有好几间小食店,趁今日嚟开旺角,专登过嚟食个 early dinner。

有人话好耐无食过韩国菜,今次就一于试下呢间韩国过江龙「School Food Blooming Mari」。

先睇下餐牌,餐厅主要提供紫菜包饭、韩式年糕、韩式拌饭及面类等菜式,另外亦有多款套餐、人参鸡汤、韩式小笼包、韩国糖饼供应。

我哋拣咗两个套餐,另外再加咗一客韩式原味餐肉紫菜包饭。

韩式炒粉丝+紫菜包饭 ($65):个韩式粉丝同我哋平时食开嘅港式粉丝好唔同,炒得既爽身又香滑,入口烟烟韧韧,十分弹牙。配料有红萝卜丝,蛋丝、洋葱和牛肉丝等,食落口感好丰富,爱看韩剧的粉丝一定喜欢。

紫菜包饭拣咗吉列脆虾,炸虾口感唔错,食落好松脆。饭卷唔会一夹就散,饭粒软硬适中,麻油及盐味刚好,而且卷起来十分平均,配埋中间嘅醃萝卜吃,入口酸甜爽脆,好啱我口味!

芝士韩式烤猪肉炒饭+鱼糕串 ($55) 个炒饭好有睇头,面头放咗只洒满了芝麻同葱花嘅煎蛋,而旁边则铺咗紫菜碎,卖相吸引。底层的炒饭粒粒都包满芝士,食落芝香满溢。猪肉醃得好入味,肥瘦适中,配埋只流心煎蛋食,啖啖滋味。

另外个鱼糕串,份量都唔少,内有鱼糕同鱼蛋。鱼糕又软又嫩,鱼蛋有咬口,加上鱼汤的鲜味完全渗入鱼糕中,配上暖暖的鱼汤,味道很不错。

选吃套餐可以用优惠价点韩国饮品,只需要 +$6,有 2% 水蜜桃、柚子蜂蜜、韩国柠七、忌廉鲜奶可供选择。

另外加点嘅韩式原味餐肉紫菜包饭 ($25) 食味亦不俗,饭粒分明,入口带阵阵麻油香,加上入面嘅午餐肉,肉质嫩滑之余又够实净,咸度适中,吃下去很有口感。

感谢 mjqueen7e
2021年7月6日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年6月
2021年6月13日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年5月

查看过School Food Blooming Mari的旅行者还看了

中国香港

去过School Food Blooming Mari吗? 请分享你的经验!