“美味饺子此中寻”
Nom Nom Dumpling的点评

Nom Nom Dumpling
提供送餐服务
香港排名第10,720 (共15,673家美食)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年1月9日点评

又嚟中环打扫下间屋,做到攰癞癞,唔想买煮饭,有人提议去食个 early dinner 先返屋企,原来一早已经睇中咗威灵顿街呢间「饺掂手工饺子云吞专门店」。

餐厅地方不大,店面窄窄长长,但装潢布置精致讲究,环境干净企理,加上我们被安排坐在靠墙的座位,自成一角,感觉亦蛮不错。

先睇下餐牌,餐厅主打 12 款饺子,有自创,亦有传统,另外亦兼卖粉面和多款外省小食,如麻辣皮蛋、手拍青瓜、酸辣云耳等。

我哋点咗龙凤松茸双煎饺、芫茜猪肉煎饺,另外再加咗饺子米线、唐芹豆筋同豆浆。

两款煎饺同时送上,龙凤松茸双煎饺 ($86) 卖相非常靓仔,外层煎至金黄香脆,入面嘅馅料除了猪肉和松茸外,还分别加入了矜贵嘅黑、白松露,非常足料。咬开可以清楚见到入面有好多松茸碎,加上黑松露和白松露嘅味道既天然又芳香,皮薄馅多,啖啖滋味。

至于另外碟芫茜猪肉煎饺 ($63) 亦非常美味,饺子用料十足,食落够晒清香爽甜,入口富浓郁芫茜味,一点也不苦涩,加上芫茜同肉馅嘅比例均称,绝对是健康之选!吃时可蘸少许桌上嘅四川辣椒酱或菜脯辣椒酱吃,别有一番风味。

食完两客煎饺就试下店里的饺子面 ($53),点了寿喜烧牛肉饺 (+$8) 配米线底 (+$3)。饺子现场即包即煮,只只外形都胀卜卜,牛肉馅满有肉香,带寿喜烧嘅甜味,肉汁亦多,每咬一口都有爆汁效果,而饺子皮亦颇烟韧,配滑溜嘅米线吃,十分饱肚。

第一次试呢款唐芹拌豆筋 ($32),原来味道很不错,唐芹幽香爽甜,豆筋其实系黄豆制品,食落颇有咬劲,集麻、香、辣、鲜于一身,惹味非常。食完再叹番杯具浓郁豆香嘅豆浆 ($15),好正!

感谢 mjqueen7e

查看过Nom Nom Dumpling的旅行者还看了

中国香港

去过Nom Nom Dumpling吗? 请分享你的经验!