之前帮衬过观塘嘅「Tapa Room」,对店舖嘅食物同服务,印象甚佳。最近从食评网得知,餐厅喺尖沙咀开咗新分店,趁今日假期,专登过嚟捧下场。
餐厅装潢很有格调,门口走廊以水滴形灯泡作装饰。入面地方颇大,空间感十足,用餐区宽敞阔落,店内设有吧台座位,配上室内的霓虹灯,添上一丝浪漫气氛。
店员好热情,我哋一坐低就过嚟介绍店里嘅食物。我哋点咗几款 Tapas,另外再加咗客二人份量嘅西班牙海鲜锅饭。
薄切慢煮八爪鱼配日本海葡萄 ($98) 率先送上,八爪鱼以慢煮方式烹调,鲜味完全被锁住,肉质软腍又不失韧性,入口鲜嫩弹牙。面头的蕃茄红椒蓉非常醒胃,酸甜冰凉,配埋富含维他命和钙质嘅海葡萄吃,既 Fresh 又健康!
接着送上的棒棒鹅肝配日本清酒 ($98) 卖相非常吸引,鹅肝搓成圆形嘅小球状,表面撒上开心果碎,用中间的竹签拮住细尝;鹅肝很幼滑,入口即溶。再喝一口清酒,酒香醇和自然,带出鹅肝绵密的口感。
跟着是一客薄切炙烧吞拿鱼腩 ($88),吞拿鱼腩薄切,微微炙过,逼出油份,入口甘腴 Melty。垫底的沙律菜,口感亦唔错,新鲜爽脆。
之后系一客西班牙黑毛猪肉丸伴烤甜椒酱 ($78),肉丸做得很有水准,肉质松化软熟,猪味香浓,入口汁丰味美,蘸底下嘅甜椒酱吃,清甜醒胃。
压尾出场的西班牙薯仔蛋饼配日式明太子 ($98) 亦非常之有惊喜,外层香脆金黄,入面塞满了薯仔粒及明太子蛋浆,食落外香内热,咸香中又带阵阵薯香,滋味满溢。
食完 Tapas 就轮到吃主菜西班牙海鲜锅饭 ($188),海鲜饭配料非常丰富,除了弹牙味鲜嘅虾只外,还有青口、蚬、鱿鱼等。垫底的饭粒,色泽橘红,入口分明烟韧,湿润得嚟又唔会太腍身,好味。
饮品点咗 Red Sangria ($60) 同 White Sangria ($60) 各一,前者入口带淡淡肉桂香气,酒体圆润不涩,而后者则以白酒取代红酒,再加入青苹果和荔枝汁,入口果香浓郁,好啱女仕饮。