“大师级甜点名店”
Giovanni Pina的点评

Giovanni Pina
香港排名第123 (共15,704家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年4月12日点评 通过移动设备发表

来到K11 Musea , 四周艺术气氛浓厚,心情特别放松,感觉悠闲。

难得下午时间人流唔多, 经过 Giovanni Pina , 顺便朝圣~ 还好入座只需等一会。

维也纳忌廉咖啡☕
那一层忌廉真让人又爱又恨, 唔理咁多已经豁出去~~ 咖啡味道香浓, 每啖沾上 一口忌廉也就啱啱好, 不用放咖啡糖。 饮到最后咖啡嘅味道最甘涩, 正好唤醒每条神经线,全日也为之醒神!!☕

Italian All Day Brunch$148
意式brunch 还是第一次吃, 卖相精美别致。
炒过嘅薯粒配上乳酪酱汁清新可口~
茄蓉芝士鸡肉, 肉质嫩滑, 配上芝士蕃茄很惹味。
中间卷物以烟肉卷著熟蛋白, 带点油润嘅烟肉十分香口, 蛋白又滑又香, 做法独特。
沙律菜上有用意大利醋浸过的小洋葱, 酸酸甜甜好醒胃!
当然少不了意式火腿, 咸香软熟。
蒜蓉包又香又脆, 配上樱桃酱, 唔会太甜, 果味香浓 ,令人一试难忘!
除了甜品,估唔到个brunch 也俾到惊喜, 食材高质卖相高贵!

特浓朱古力
味道香浓,甜度适中, 表层嘅奶泡好棉密,也看见表面嘅可可豆油, 朋友赞不绝口!

香蕉朱古力慕斯$52
难得香蕉和朱古力味道平衡, 饼底非常脆口, 慕丝质感幼滑甜度适中, 吃毕也不觉得腻。

外卖包装也非常精致~

感谢 Man_Iron5216

2021年4月10日点评 通过移动设备发表

一直听闻K11 Musea 名店居多,所以好少去。今日闲逛尖沙咀,发现原来呢个商场有唔少西餐厅同埋咖啡店。Giovanni Pina 就系其中一间!

三道菜午餐盛惠三百蚊左右,呢个地段嚟讲都算合理。可以望到商场中庭signature嘅圆形Opera Theatre,望到靓嘢食都食得开心啲!

南瓜蟹肉忌廉汤
成个套餐最欣赏就系汤。饮得出真系用新鲜南瓜打成,好浓郁!海量嘅丝丝蟹肉,真材实料!饮完已经好饱肚。

烧虎虾配马铃薯粉团
香港好少地方有得食goncchi,餐厅侍应话系自家制,当然要试下!呢度嘅goncchi口感偏向棉软,如果烟韧少少会啱我口味多啲。配蕃茄汁几开胃。大大只嘅虎虾啖啖肉,肉质结实唔松散。

跟餐咖啡
Cafe Milani系著名嘅义大利咖啡品牌,果然名不虚传,闻落好香!饮落浓得黎一啲都唔苦。

是日蛋糕 - Mimosa
卖相望落唔系好吸引,估唔到食落味道唔错!入面一层蛋糕一层忌廉咁交错、口感丰富实在。虽然贵为意大利品牌,有就返香港人嘅口味调低甜度,赞!

杂锦迷你酥皮挞
喺橱窗见到细细件几得意,12件都系百零蚊,就买咗啲返屋企同屋企人分享。果酱为主嘅挞类甜度稍高,未必人人都接受到。吉士馅嘅酥皮卷反而可以一试!

感谢 Jellylyt
2021年4月11日点评 通过移动设备发表

优质意大利饼店

日前在杂志里看到Giovanni Pina这家意大利烘焙店进军香港,趁着复活节假期有空便前来朝圣。

先来的是餐咖啡,尽管主打甜点,咖啡豆的选材一点儿也不马虎,是Caffe Milani的出品。听闻不少酒店也是选用这个品牌呢!酸度刚好,不加牛奶也没半点苦涩味。

南瓜忌廉汤口感浓稠,里面有许多鲜甜的蟹肉,喝起来十分满足。

安格斯西冷份量十足,厚度刚好有嚼劲,几juicy。最欣赏是伴碟的puree,是紫薯打成的蓉,甜度刚好不会腻。

是日精选蛋糕是这里的招牌,mimosa。层层海绵蛋糕夹着忌廉,顺滑可口,却不像千层蛋糕般腻。由于蛋糕给了很好的印象,我还外带了一些迷你pastry回家让家人品尝。

总括而言,这里的蛋糕挺不错,是尖沙咀区下午茶的好选择!

感谢 RYWLEE
2021年4月10日点评 通过移动设备发表

尖沙咀k-11 Musea系打卡热点,因为佢内部设计好时尚,刚好见到2楼间餐厅正正起商场圆波波位置。真系影相一流!所以坐低慢慢品尝美食以及时尚设计。
Lunchtime 试试steak set
南瓜蟹肉忌廉汤:浓浓的南瓜味道而带有点蟹肉口感再配上自制的饼乾,味道适中。
安格斯西冷配红酒汁:刚好一人份量,安格斯西冷牛扒入口啖啖肉汁鲜嫩,配上红酒汁,应该要有杯红酒就更加完美!
蛋糕金合欢:必食的蛋糕,因为蛋糕系餐厅的灵魂,蛋糕口感好松软好香,不会太甜。适合不喜欢甜啲我。
再黎一杯strawberry lychee green tea ,慢慢品尝美食之余还可以欣赏商场主打的波波球设计。真系好舒服的环境。
Salmone ,grilled eggplant ,gream cheese,focaccia bread:连对面包不感兴趣都要试试佢,因为餐厅制造的蛋糕面粉之类的食物都ok,薯条即炸,口感好香,还有无花果同菜做配搭。

感谢 3,344,520

我都系第一次食 好特别 好好食 值得一试
其实个芝士唔流心 不过系拉丝 可以拉到好好好长

我自己就食烧虎虾自家制马铃薯面团个个餐
餐汤系南瓜蟹肉忌廉汤
呢个汤好惊喜 好浓嘅南瓜味 真系唔系讲笑 啖啖南瓜蓉啖啖蟹肉加埋个条少少盐又好松脆嘅面包条 简直系绝配

嚟到主食 两只虎虾好大只 最开心系虾壳系介开咗㗎 唔会食得好论尽 所以唔怕喺男朋友面前出丑
咁面团好烟银 配埋啲汁好好食

然后仲有两款是日精选蛋糕 我拣咗呢个朱古力啤梨蛋糕 个蛋糕好浓嘅朱古力味 钟意食朱古力嘅人一定唔会失望

最后就系嚟到餐饮啦 我以为都系例牌嘅港式柠檬茶姐
估唔到柠檬茶都有惊喜
个茶底有好香既茶香味道

二百零蚊有汤有主食有甜品有嘢饮仲有埋环境
喺K11 musea食晚饭黎讲 简直系好食 抵食 超值

感谢 SasaWong217

查看过Giovanni Pina的旅行者还看了

中国香港

去过Giovanni Pina吗? 请分享你的经验!