“Too many people🙈🙈🙈”

ÔDELICE 荃湾西分店
香港排名第995 (共15,900家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月5日点评 通过移动设备发表

因为生日想试新餐厅,订了这里。到场时门口已排满人了,因为有订座可以直入。可能难得恢复晚市,所以walk-in or 等位的人都相当多。餐厅内枱与枱之间相距较近,感觉少了私人空间和社交距离。

环境嘛,人多了自然嘈杂。基本上如果我不和同行人聊天,我是可以完全听到邻桌谈话的内容顺便搭讪

食物嘛,不过不失,没惊喜。也不是法式精致。

在我们邻桌的客人因order 出了混乱,看着「剧情」,十分赞赏经理处理快应变强,化解危机

感谢 SomanChan

2021年2月23日点评

之前去过呢间法国菜餐厅嘅其他分店,印象唔错,今次就去左荃湾海之恋商场嘅新分店。

Chef‘s Platter $168
拼盘咩都有d,啱晒贪心嘅我哋。有烟三文鱼、Parma ham、法式北非辣肠、芝士,仲有牛油果沾酱,分开又得,夹埋一齐食又得,呢个拼盘好丰富,我哋食得好满足。

US Angus Beef Rossini $288
呢个鹅肝煎得金黄焦香,内里质感软滑,油脂甘香,入口即溶。牛排选了5成熟,几香牛味,但油脂较少,有咬口得来唔会柴皮,有肉汁。不得不提那酱汁好好味,甜甜的,带点果香,无论系配牛肉或是伴碟的薯蓉都好夹。

Scallops & Mushroom Galette $145
呢个荞麦薄饼好有麦香,上面铺满咗白酒忌廉煮菇菌同埋烟肉,包住一齐食味道好香浓。而主角带子好鲜嫩,煎得上下金黄焦香,里面是半透明的半熟状态,鲜味。

Nutella Tiramisu $88
食咗咁多嘢,当然唔少得食埋甜品,呢个Tiramisu 比较light嘅感觉,唔会令人觉得腻,冻冻地食d cream似食雪糕嘅感觉,好滑,咖啡和酒味适中,加上一啲榛子粒粒,好香又有脆脆的口感。

感谢 FoodieFoodie_84
2021年2月20日点评

今次系我第二次嚟odelice!,今次嚟到荃湾分店都系可以坐窗边好好彩望住户外境食得特别开胃

今日平日嚟有午市套餐,款式好多,轻食有三文治/沙律主食有好多款Pizza、意粉、扒类、海鲜等等,价钱都系由五十几至到一百几,好抵食

每个set都包沙律或汤,是日餐汤系周打蚬汤,好有海鲜味,饮到最尾个汤都仲好热

牛扒我叫七成熟烧到啱啱好,切既时候肉汁先流出嚟,证明烧既时候锁实肉汁

估唔到薯条先系有惊喜,每条好厚好,热辣辣加分

我本身系牛油果控所以一坐低就追加牛油果双重多士,上碟时吓亲冇谂过原来有咁多咁多牛油果加埋少少番茄粒同菜令多士更加丰富左口感

感谢 hka3102003
2021年2月14日点评 通过移动设备发表

座立于海之恋商场既odelice ,喺门口已经见到林林总总嘅外国引入嘅酱料食材,行过都忍唔住望多两眼因为近期都多数系屋企煮饭食,可以试吓呢度嘅产品
再行前啲就系餐厅啦,餐厅以开放式为主,再加埋落地玻璃窗,所以空间感好大,仲有唔少阳光可以射入餐厅添其实中午呢度都几旺场,平日中午到全场满座,好好彩仲俾我揾到几个金发蓝眼嘅法国男子添,果然够晒吸睛,唔通上天比我嘅机会终于嚟到?!
讲番啲嘢食先中午套餐包左沙律或者汤,叫咗四个餐,所以有两份沙律同埋两碗汤,汤就系南瓜忌廉汤叫咗三款意粉
首先系绿色嘅青酱鸡扒意粉,红色嘅系辣椒,但系唔算太辣,少少辣椒着加埋青酱就令意粉嘅味道更加丰富
Carbonara就够晒creamy,仲有一只温泉蛋可以捞匀个意粉,值得加分最后就系呢份烟三文鱼菠菜意粉,菠菜有着丰富嘅铁质,而三文鱼就有omega3,所以系非常健康㗎
最后仲有呢款牛油果多士,牛油果健康就众所周知,旁边仲有唔少沙律菜,呢个餐嘅营养价值真系非常之高
最后忍唔住加$30要咗个法国好出名嘅crepe,食crepe当然要配榛子酱,的确有法国嘅风味

感谢 cofi_foodie
2021年2月9日点评

荃湾海之恋终于有间平价法国菜啦!
装修很漂亮,蓝白色为主调,配上滕篮的灯笼,阳光斜斜照进店
有点像外国海边餐厅,必须来朝圣拍照!
下午茶餐选择真的很多,27款
香草烤鸡沙律 - 牛油果,薯仔,沙律菜,鸡蛋,配蜜糖芥末+油醋
法式火腿,埃文达芝士,火腿荞麦薄饼
这款第1次吃,店中选取无麸质的,荞麦香味特别浓,配鸡蛋,火腿,芝士绝配。
香煎带子濶条面,份量不多,带子很厚身,酱汁比较多酸酸甜甜蕃茄味,濶条面比较易散但可以接受。
法式可丽饼
选了有新鲜香蕉,朱古力酱,朱古力雪糕,椰子脆片
全部都是不同甜味,把饼皮包起来,切开一啖啖吃
朱古力雪糕与杏仁片,令全个甜品口感柔软中带脆口,完全不腻。
自制柠檬特饮- 微酸易入口,白檬檬颜色,感觉很健康
泡沫咖啡 - 入口幼滑, 咖啡味很香浓

感谢 PocariSweatC

查看过ÔDELICE 荃湾西分店的旅行者还看了

中国香港

去过ÔDELICE 荃湾西分店吗? 请分享你的经验!