“康城美食行”

提供送餐服务
香港排名第6,514 (共15,677家美食)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年1月24日点评

将军澳日出康城的全新大型商场「The LOHAS」开咗接近半年,一直未有时间过去行下,见今日天气唔错,一于嚟个short trip,顺便喺商场揾食。

哗!原来个商场都几有规模,除了有餐厅、小食店、戏院、数码游乐专区,另外仲有好多以期间限定形式登场嘅本地人气小店,感觉好似去咗一个大型市集一样。见地方咁大,提议不如先去吃饭,然后再慢慢逛。

喺商场 4 楼见到呢间门面十分光鲜的「天后站清汤腩」,记得之前睇过杂志介绍,话店主曾于本港著名的清汤腩店任职大厨 10 多年,而康城呢间新店已经系品牌喺香港嘅第三间店舖,足见实力,一于试下。

我哋点咗清汤牛腩饭 ($59)、五香牛展担担面 ($53),另外再加咗碟炸鱼皮 ($25)。

先嚟嘅清汤牛腩,香味十足,离远已闻到一阵浓香牛腩味。汤底有鲜明香料味道,滋味有层次。牛腩焖得非常入味,口感爽中带腍滑,肉质有弹性。萝卜亦清甜好吃,加上吸收了牛腩精华,啖啖甘香,软腍度亦适中。

至于另一客五香牛展担担面,味道不错,送上来时香气扑鼻。面条细滑爽弹,入口有好浓郁的麻酱同花生酱香味,辣度温和,而且就算放了一会儿才吃亦没有变糊,十分抵赞。面头的牛展食味亦不俗, 筋软肉嫩,入口 firm 而不硬实,非常好吃。

另外碟炸鱼皮亦非常之正,不但份量足,而且炸得十分酥脆,入口后「咔嚓声」此起彼落,够干身又唔油腻。

饮品点咗热柠茶、热奶茶,跟餐价每杯只须 +$6,非常抵饮。

感谢 mjqueen7e
2021年9月14日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年9月
2021年7月25日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年6月

查看过Tin Hau Station Hong Kong Noodles的旅行者还看了

中国香港

去过Tin Hau Station Hong Kong Noodles吗? 请分享你的经验!