“正宗韩式味道”
Hanmi Miso的点评

Hanmi Miso
香港排名第9,021 (共15,676家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年2月2日点评

今日要去蓝田附近做嘢,收工行左过去启田市场买。有人话无心情煮饭,叫我不如改买外卖。

其实已经唔系第一次嚟呢个以英伦风设计为主题嘅街市,之前帮衬过场内嘅烧味店斩料加,今次就一于试下入口旁边呢间韩式外卖小店「韩米 Miso」。

店舖主要卖韩国传统小食,有拌饭、紫菜卷饭、炸鸡套餐、泡菜、韩式煎饼、辣炒年糕同韩式便当等供应,选择都几丰富。

店主十分热情,见我拿不定主意,主动推介我试下店里的便当同紫菜饭卷。另外店舖最近新推出左几款情人节 2 人套餐同情人节炸鸡套餐,好适合情侣 Sweet Sweet 分享。

心大心细,样样都想试,最后点左五花腩便当 ($58)、牛肉紫菜卷 ($48)、迷你泡菜 ($8),另外再加左一罐韩国果肉提子汁 ($10)。

畀钱嘅时候,店主递左叠传统韩服造型嘅利是封畀我,原来而家凡消费满 $80,即可获赠一套,哗,好精美呀!

听店主讲,饭卷非常好卖,所以要不停手制作,见到店主自己都亲自落手落脚,由落单、收银,以至招呼客人,可谓事事亲力亲为。

返到屋企马上开餐,个便当份量十足,五花腩肥瘦均称,柔润香浓,最重要系食落仲带点焦脆,加上面头的酱汁,非常惹味。炸紫菜卷口感唔错,内里塞满粉丝,入口外脆内软,健康又美味。

至于条牛肉紫菜卷亦包得非常精美,面头贴左甜蜜嘅心心贴纸。打开见到条饭卷已切成 9 件,馅料有蛋丝、牛肉、醃萝卜、青瓜同红萝卜丝,质地烟韧挺身,食落足料又多馅。

另外个迷你泡菜,味道亦很不错,辛辣微酸,非常开胃,食饱饮埋罐提子汁,超满足,提子汁香浓又唔会太甜,入面有粒粒提子果肉,好清甜好好味。

感谢 mjqueen7e

查看过Hanmi Miso的旅行者还看了

中国香港

去过Hanmi Miso吗? 请分享你的经验!