“高格调意大利餐厅”
Pasticceria Giovanni Pina 1920的点评 - 停止营业

周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月4日点评

经过见到餐厅外观好吸引, 有情调, 就入去食晚餐.
餐厅于商场内开放式设计, 但系又唔会被骚扰, 唔会焗促, 感觉舒服.
甜品雪糕柜设于餐厅另一边, 食完饭可以同朋友或情侣一齐去拣甜品, sweet sweet.

带子芦笋意大利饭
带子鲜甜, 好大粒! 煎到啱啱好熟度. 意大利饭唔会太干身, 忌廉汁好香好滑, 齐体配搭好好味!

冻特浓朱古力
朱古力真系超浓, 有一条条浓朱古力脆脆系顶部, 一路饮一路有香味飘上黎!

食完晚饭好满足, 不过见到D蛋糕好靓, 外买D返屋企食.

开心果樱桃慕丝
开心果味浓慕丝好幼滑, 推介!

红莓慕丝
慕丝一样幼滑, 红莓带微酸, 唔错!

感谢 Henry C

2021年3月4日点评

趁今日元宵佳节,老公带我去食好野,呢间黎自意大利既西餐厅,由意大利烘焙大师Giovanni Pina亲自主理。餐厅装修格调高尚,座位唔算太多,门口已经有一个超长既蛋糕柜,每日提供既蛋糕都唔同。

魔鬼薄饼
薄饼超大个,有成8件咁多,但胜在饼底够薄,批边亦够脆,食得多亦唔会太滞,而且带微辣口味,非常开胃,配料有辣既辣肉肠,芝士,罗勒,蕃茄酱。

特浓朱古力
朱古力味好香,亦好浓,唔会太甜。

食完个薄饼已经好饱,但见到D蛋糕又心思思想食,所以就外卖买返屋企食。

苹果批
肉桂味偏重,苹果馅料够多,皮虽然已经冻左,但都够脆。

开心果樱桃慕丝
好少见有开心果味既蛋糕,开心果味虽然清淡,但系都好够味,慕丝蛋糕好滑。

红莓慕丝
红莓带酸酸甜生,清新开胃。

米兰芝士蛋糕
芝士蛋糕口感比较实,芝士味亦好浓。

感谢 YY1212
2021年3月3日点评

平时钟意周围觅食,一见到有新开餐厅当然要去一试。开初被佢唔同口味嘅包所吸引,但去到发现Menu都有好多唔同单点嘅食物选择有好多,而且单价都唔算好贵,好似pizza、意大利云吞等等都几吸引,但CP值最为高就系呢个Ciao menu啦!

甘荀姜汤
汤品系西餐不可或缺嘅一环,呢个套餐都包含咗呢个元素。除咗有浓郁萝卜嘅味道,仲有少少姜嘅辛辣度,来得恰到好处,醒胃之余又营养高。

香蒜辣大虾扁意粉
平时嘅香蒜炒意粉都系好惹味过瘾,但呢个大虾意粉更多重辣劲,所以食落更唰嘴,好过瘾!大虾有4只,煮得刚刚好弹口中仲带点嫩。

圣安娜蛋糕
套餐最吸引之处莫过于可以一试佢地主打嘅蛋糕甜品,当日嘅蛋糕系佢地signature嘅圣安娜蛋糕,面头嘅泡芙就最吸引我,内里更有吉士部分点睛,蛋糕面层嘅朱古力cream都几加分,见到蛋糕有不同层次都几有心思。另外仲包咖啡或茶,可以用来配甜品。

食完个set不忘睇下蛋糕柜同牛角包仲有无货啊,一问之下系可以外卖㗎!见到啲牛角包大大只好靓仔就买咗几个返屋企慢慢食!牛角包嘅口味好特别,有原味、爆馅吉士、杏酱、开心果等等。可惜时间太晚了,开心果已经售罄啦。所以拣咗意式吉士牛角包及意式朱古力吉士牛角包,咁大只吉士馅嘅牛角包好少见呢!返到屋企即刻忍唔住同家人分享一齐试试,吉士真系爆馅,冻食包身好松软,同酥脆嘅牛角酥感觉截然不同但却有其独特之处。两只味都好出色,但朱古力吉士嘅味道就相对稍甜,但整体都十分推介大家一试啊!

感谢 CaraY527
2021年3月1日点评 通过移动设备发表

荃湾新开了一间意大利餐厅,主打意大利正宗蛋糕,午饭时间十二点多来到餐厅都有不少食客,幸好还有空枱不用排队就能入座。
甘笋姜汤🌟
甘笋和姜像中式汤的材料配搭,但试过后味道都几夹,姜味不算太重,饮落少少甜。
香蒜辣大虾扁意粉🌟
一碟意粉共有四只大虾,每只大虾咬落十分之爽口弹牙,好好食,而扁意粉加了煎香的薄片蒜头炒,辣味是用了去了辣椒籽的辣椒仔,可接受不会太辣。
热经典米兰咖啡🌟
咖啡闻落去已经有好香的咖啡味,味道一点都不苦,有少少果酸味,旁边还附上一块小曲奇。
圣安娜蛋糕🌟
跟餐的蛋糕,今日的限定午餐款式是圣安娜蛋糕,上面有四粒小泡芙,好可爱,切开层次好丰富,望落有三层蛋糕,食落有少少橙香味,甜甜地,同埋咖啡系绝配。
食完饭行出去见到几大个蛋糕柜,出边可以直接外卖甜品,见到有意大利餐厅必食的tiramisu,于是外卖回家品尝。

感谢 chowsuky
2021年2月27日点评

这间餐厅尖沙咀有分店,我试过觉得环境、食物、服务都有质素。
妈妈最爱蛋糕,得知荃湾有分店,即刻带妈妈来。
坐在餐厅内,会有种似坐在米兰街头食嘢的感觉,很写意。
餐牌款式都几多,最后选了沙律和套餐。
<意大利黑毛猪腩烟肉金枪鱼子合桃沙律配香草油醋汁>
猪腩烟肉有些甜甜的味道,沙律菜超新鲜爽脆,合桃几脆,加了香草油醋汁,唔会觉得太油腻,反而多了些酸味,令人开胃。
~Ciabatta Set~套餐都几抵食,有汤、面包、蛋糕和饮品。
<甘笋姜汤>
汤够热,有甘笋香味,带点微辣,面包条脆口。
<猪手拖鞋包>
拖鞋包外脆内软,猪手皮脆肉嫩,洋葱和其他蔬菜新鲜美味。甜薯很脆。
<棋盘蛋糕>
食甜品是我最期待的一环,餐厅的蛋糕真的好吃😋外边的蛋糕起沙,层次分明,共有五层,里面夹着一层榛子和一层朱古力味的蛋糕,口感柔软。最令人满意是蛋糕没有过甜,而且仍保持湿润的感觉。
<米兰咖啡>
咖啡香浓美味。
用餐时,不停见到有人来外卖咖啡和蛋糕。
如果我住附近就好了!

感谢 LoveFoodxTM128

查看过Pasticceria Giovanni Pina 1920的旅行者还看了