“丰富午餐”

香港排名第127 (共15,890家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月9日点评 通过移动设备发表

今年荃湾多咗好多食肆餐厅,今天在网上找到一间位于荃湾如心广场一期的意大利餐厅吃了一个丰富的午餐。一到商场已经被它的大大个餐厅招牌吸引。
店员招呼入座后,看看餐牌也有很多选择,午餐套餐两款两款选择。我们选择了Burger Set: 餐汤南瓜蟹肉忌廉汤-南瓜味香浓配上了忌廉,入口保持嫩滑口感。
主菜 自家制汉堡意大利香草包配新鲜蕃茄沙律。香草面包入口,香草味浓郁,外脆内软配上厚切新鲜免治牛肉碎,经烧烤后外层略带焦香,甫切开可见肉汁丰盈,保持嫩滑口感。伴菜一有新鲜沙律菜、蕃茄再加上浓郁的黑醋,零舍醒胃。
最值得赞赏是他们的精选蛋糕。迷你型的粟茸蛋糕,外表很吸晴,视觉和味蕾同得享受。
最后再一杯香浓的咖啡。为这顿午餐画上句号。
额外我们也点了一个白酒汁煮鲜青口配拖鞋包。酱汁煮得非常浓郁入味,青口鲜甜。最特别是他们将面包的名称改做拖鞋面包很富创作性啊!

感谢 Dobbyszeto S

2021年3月3日点评 通过移动设备发表

餐厅位于荃湾,距离地铁站路程需要五分钟, 餐厅主打的就是 意大利 美食, 但我最欣赏意大利的当然就是咖啡和他的手工雪糕, 这间餐厅做得真的不错, gelato味道选择未必是最多,但平常大众化喜爱的,绝对可以选择, 但我却真心推荐吉士味。

感谢 yatpingl
2021年3月4日点评

经过见到餐厅外观好吸引, 有情调, 就入去食晚餐.
餐厅于商场内开放式设计, 但系又唔会被骚扰, 唔会焗促, 感觉舒服.
甜品雪糕柜设于餐厅另一边, 食完饭可以同朋友或情侣一齐去拣甜品, sweet sweet.

带子芦笋意大利饭
带子鲜甜, 好大粒! 煎到啱啱好熟度. 意大利饭唔会太干身, 忌廉汁好香好滑, 齐体配搭好好味!

冻特浓朱古力
朱古力真系超浓, 有一条条浓朱古力脆脆系顶部, 一路饮一路有香味飘上黎!

食完晚饭好满足, 不过见到D蛋糕好靓, 外买D返屋企食.

开心果樱桃慕丝
开心果味浓慕丝好幼滑, 推介!

红莓慕丝
慕丝一样幼滑, 红莓带微酸, 唔错!

感谢 Henry C
2021年3月4日点评

趁今日元宵佳节,老公带我去食好野,呢间黎自意大利既西餐厅,由意大利烘焙大师Giovanni Pina亲自主理。餐厅装修格调高尚,座位唔算太多,门口已经有一个超长既蛋糕柜,每日提供既蛋糕都唔同。

魔鬼薄饼
薄饼超大个,有成8件咁多,但胜在饼底够薄,批边亦够脆,食得多亦唔会太滞,而且带微辣口味,非常开胃,配料有辣既辣肉肠,芝士,罗勒,蕃茄酱。

特浓朱古力
朱古力味好香,亦好浓,唔会太甜。

食完个薄饼已经好饱,但见到D蛋糕又心思思想食,所以就外卖买返屋企食。

苹果批
肉桂味偏重,苹果馅料够多,皮虽然已经冻左,但都够脆。

开心果樱桃慕丝
好少见有开心果味既蛋糕,开心果味虽然清淡,但系都好够味,慕丝蛋糕好滑。

红莓慕丝
红莓带酸酸甜生,清新开胃。

米兰芝士蛋糕
芝士蛋糕口感比较实,芝士味亦好浓。

感谢 YY1212
2021年3月3日点评

平时钟意周围觅食,一见到有新开餐厅当然要去一试。开初被佢唔同口味嘅包所吸引,但去到发现Menu都有好多唔同单点嘅食物选择有好多,而且单价都唔算好贵,好似pizza、意大利云吞等等都几吸引,但CP值最为高就系呢个Ciao menu啦!

甘荀姜汤
汤品系西餐不可或缺嘅一环,呢个套餐都包含咗呢个元素。除咗有浓郁萝卜嘅味道,仲有少少姜嘅辛辣度,来得恰到好处,醒胃之余又营养高。

香蒜辣大虾扁意粉
平时嘅香蒜炒意粉都系好惹味过瘾,但呢个大虾意粉更多重辣劲,所以食落更唰嘴,好过瘾!大虾有4只,煮得刚刚好弹口中仲带点嫩。

圣安娜蛋糕
套餐最吸引之处莫过于可以一试佢地主打嘅蛋糕甜品,当日嘅蛋糕系佢地signature嘅圣安娜蛋糕,面头嘅泡芙就最吸引我,内里更有吉士部分点睛,蛋糕面层嘅朱古力cream都几加分,见到蛋糕有不同层次都几有心思。另外仲包咖啡或茶,可以用来配甜品。

食完个set不忘睇下蛋糕柜同牛角包仲有无货啊,一问之下系可以外卖㗎!见到啲牛角包大大只好靓仔就买咗几个返屋企慢慢食!牛角包嘅口味好特别,有原味、爆馅吉士、杏酱、开心果等等。可惜时间太晚了,开心果已经售罄啦。所以拣咗意式吉士牛角包及意式朱古力吉士牛角包,咁大只吉士馅嘅牛角包好少见呢!返到屋企即刻忍唔住同家人分享一齐试试,吉士真系爆馅,冻食包身好松软,同酥脆嘅牛角酥感觉截然不同但却有其独特之处。两只味都好出色,但朱古力吉士嘅味道就相对稍甜,但整体都十分推介大家一试啊!

感谢 CaraY527

查看过Pasticceria Giovanni Pina 1920的旅行者还看了

中国香港

去过Pasticceria Giovanni Pina 1920吗? 请分享你的经验!