“High tea”
Pasticceria Giovanni Pina 1920的点评 - 停止营业

周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月20日点评 通过移动设备发表

农历新年快到,应承咗车妈妈去办年货、买海味。办完年货,梗系要同靓太去high Tea一番 。靓太真系好识食,要求我同佢去试一间意大利新餐厅。
喺郑杨屋道街市对面如心广场,最紧要系泊车仲有free parking,食满$200便有两小时泊车。
两个人叫咗一个意大利粉套餐 ,仲有一份三文治套餐。
妈妈十分喜欢那个蘑菇火腿水牛芝士拖鞋包,个面包质素非常高,外面香脆内里松软,配上炸甜薯条好特别。叫我下次一定要带埋囝囝一齐食。
佢嘅咖啡无论热饮定冻饮都好出色,香味浓郁。
套餐包埋汤、沙律、饮品,大虾芝士肉酱意粉非常出色,配嘅甜品系当日精选蛋糕,散叫都要50几蚊一件。所以叫套餐就最抵食。

感谢 leungkel

2021年3月18日点评

今日同个friend喺K11 musea 行街行到攰,系二楼揾咗间餐厅歇一歇,估唔到餐厅原来系1920年已经喺意大利开店,历史系悠久。朋友有啲饿,点了一个all day breakfast, 上枱卖相好靓有多士,黑毛猪火腿焗薯粒sour cream, 烟肉蛋卷及蔬菜,全部食材都好丰富又名贵,食物都即叫即做,新鲜热辣,而且味道各有特色又互相配合,非常意大利风味。佢哋好出名蛋糕,所以叫咗两件蛋糕,件意式蕯赫朱古力蛋糕好湿润,好滑有可可香味,中间有啲杏桃果酱,带点果香及酸味同朱古力的甜好配合,整体好平衡。蛋白柠檬挞外皮好松脆,中间的蛋白柠檬不会太酸,有柠檬皮香味,中间仲有蓝莓同红莓,增加柠檬忌廉的层次。饮品叫了一杯意式特饮,系意大利嘅汽酒加桃肉泥,入口有果香,带点起泡,下午时分啱啱好,再叫一杯伯爵红茶,红茶非常有佛手柑香,最紧要个茶壶及杯都非常精致,其实坐喺度食嘢,除咗欣赏餐厅百年历史,坐喺呢个位置望出去中庭非常之漂亮,耳边响起一啲悠扬嘅音乐,感觉非常舒服,当然$400价钱要已包括在内,下午茶有时候气氛都真系几重要㗎!

感谢 kelvinsimpson
2021年3月14日点评

店舖装潢华丽,充满意式风格,环境及座位也相当舒适。

蟹肉南瓜忌廉汤🥣配香草面包条 $68
足料好味,有着南瓜的香甜味道

黑松露野菌忌廉汤🥣配香草面包条 $88
黑松露味道香浓鲜美,足料好味

拿坡里薄饼🍕 $148
用上意大利面粉做的饼底是我喜欢的薄身款,配料简单而好味,有鳀鱼丶菇菌🍄丶橄榄丶香草🌿丶洋葱丶蒜蓉丶芝士丶番茄酱,份量颇大,切开有8大件

意式经典牛角包🥐 $22
外皮酥脆,内里松软,口感层次丰富

食物及环境也不错,早丶午丶晚餐及下午茶也有不同选择,更有雪糕🍦及蛋糕🍰甜品

感谢 unizfree
2021年3月12日点评 通过移动设备发表

意大利神级大师黎左香港开店,名气咁大当然要去朝拜一下啦!价钱定价中上,环境气氛都非常好,放假chil下都好舒服!今日中午约左朋友去食个brunch,梳化位好舒服「啊餐牌有两个餐,分别系pasta和sandwiches,包括餐汤,甜品和咖啡或茶,都好抵食白我同朋友就单点两个主食!AIL Day Breakfast段食材同出面唔同,有烟肉焗蛋,芝士蕃茄鸡扒,巴马火腿…好特别啊!新鲜感满分!难香嫩又多汁,加上蕃茄酱和芝士焗香,超惹味!蒜蓉面包配牛油和士多啤梨果酱,味道丰富多士好香脆,蒜味又重“我叫左吞拿鱼酱拖鞋包,卖相好亲!馅料又多,他他酱好香甜,面包又用牛油烤香!

感谢 180kwany
2021年3月9日点评 通过移动设备发表

今年荃湾多咗好多食肆餐厅,今天在网上找到一间位于荃湾如心广场一期的意大利餐厅吃了一个丰富的午餐。一到商场已经被它的大大个餐厅招牌吸引。
店员招呼入座后,看看餐牌也有很多选择,午餐套餐两款两款选择。我们选择了Burger Set: 餐汤南瓜蟹肉忌廉汤-南瓜味香浓配上了忌廉,入口保持嫩滑口感。
主菜 自家制汉堡意大利香草包配新鲜蕃茄沙律。香草面包入口,香草味浓郁,外脆内软配上厚切新鲜免治牛肉碎,经烧烤后外层略带焦香,甫切开可见肉汁丰盈,保持嫩滑口感。伴菜一有新鲜沙律菜、蕃茄再加上浓郁的黑醋,零舍醒胃。
最值得赞赏是他们的精选蛋糕🍰。迷你型的粟茸蛋糕,外表很吸晴,视觉和味蕾同得享受。
最后再一杯香浓的咖啡。为这顿午餐画上句号。
额外我们也点了一个白酒汁煮鲜青口配拖鞋包。酱汁煮得非常浓郁入味,青口鲜甜。最特别是他们将面包的名称改做拖鞋面包很富创作性啊!

感谢 Dobbyszeto S

查看过Pasticceria Giovanni Pina 1920的旅行者还看了