“台湾好味道😋”
b+bc Cafe的点评

b+bc Cafe
提供送餐服务
香港排名第29 (共15,896家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2021年4月13日点评 通过移动设备发表

地址: 元朗青山公路249至251号 元朗广场地下3及5号舖

元朗广场这间台式人气食店

#仙气火龙果茶
#桂圆杞子菊花茶

感谢 mcmtr

2021年4月14日点评 通过移动设备发表

估唔到元朗有一间咁多选择既台湾菜!衣度装修好靓,有好多打卡位!

晚市有炖汤套餐,猪先生二话不说叫左个猪手定食,套餐包左上汤浸时菜同白饭,加8蚊仲有野饮,成个set都唔洗100蚊好抵食!

猪手大大够仲有d芽菜,个汤几足料,好多瓜,饭的份量刚刚好,猪先生食完食个餐表示满足

我就拣左普通三杯鸡定食,都系包左上汤时菜同饭,三杯鸡好大碗,鸡肉好够味,洋葱都唔错,配白饭一流,仲加左个茄子小食,好入味,好好食

饮品方面猪先生拣左原味豆乳,只需要加8蚊,豆乳浓道和甜味都唔错,值得一提既系杯饮品真系好大杯,我就加15蚊拣左特饮生姜地瓜茶,个蕃薯味好出,姜味好够唔会觉得啖

感谢 foodcravershk
2021年4月11日点评

场内播住我个年代听嘅台湾歌
琅琅上口 发现而家真系少听咗歌

煲仔·塔香三杯鸡定食($88)
配上汤浸时菜及原盅炖汤

鸡块均匀上色 唔会劲浓味
有好多姜片 蒜头 九层塔 洋葱作配料
非常下饭

清炖肉汤 淡淡肉味唔会过腻
出街食饭都会嗌碟菜

地狱三盛牛肉面($73)
腱心牛肉/ 牛腩 / 牛丸

上枱几大碗 试咗牛肉几软腍
咗一大羹辣酱放入汤头
系钟意嘅香辣辛味

凉拌猫耳朵(+$8)

台南手工馅饼($28/2)
微脆烟韧外皮 咬落有汤汁流出
菜肉比例唔错 每人食件啱啱好

姜蜜薏仁茶($24-$5)
夏日水漾鲜果茶($32-$5)
跟餐加配茶研社饮品 正价减五蚊
><><><><><><><><
桂花小幸
元朗青山公路249-251号元朗广场地下3及5号舖

感谢 seowoob
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2021年4月11日点评 通过移动设备发表

经过元朗见到有间文青台式店《桂花小幸》价钱经济,环境不错,试一试先!

红烧半筋半腩牛肉面 $64
牛肉汤头用心熬制,一放低已经闻到浓浓的飘香古早味,牛肉部份切得厚度适中,加上每一片都有带筋,所以吃起来有咬口又柔嫩,而牛筋充满胶质,软嫩中带点Q劲,呢个价钱有呢个质素,不错!

麻辣牛肚面 $52
厚实口感蜂巢肚,口感软嫩 ,配上Q弹爽口面条,好好味,特别欣赏的是麻辣酱,香料应该是被炒香过,香辣惹味,既麻又辣,比例均衡,份量可随个人口味加减!

桂花鸡翼 $26
鸡翼亦是必点的,外脆内肉质嫩滑,沾上清甜的桂花酱,清新而不油腻!

仙气火龙果茶 $32
比较清淡的一杯果茶(可能点了少甜的关系)沙冰盖过了果肉,口感也减少了,炎热夏天☀️饮用,应该比较适合!

1  感谢 TokiLee
2021年4月10日点评 通过移动设备发表

煲仔塔香三杯鸡定食 $73 (+$6卤肉、$8卤水豆腐、$7手拍小黄瓜)。三杯鸡睇颜色已经觉得非常入味,果种葱姜蒜同九层塔混合嘅香味令人食欲大增。食落九层塔嘅香味更加出,鸡肉好惹味,而且系鸡脾肉,嫩滑爽口。饭系珍珠米饭,烟韧软糯,上面仲洒咗黑芝麻增香。上汤浸绍菜就好腍甜。加配嘅卤肉,肉质略嫌偏瘦,但份量几多,味道唔会太咸太浓,用嚟送饭拍唔错。卤水豆腐卤得好入味,卤水汁都非常惹味,豆腐又唔会卤到又鞋又硬。手拍小黄瓜用醋嘅份量唔系太多,醃得亦唔够入味,但爽口清甜。
椒盐花枝丸(3粒) $26。大大粒外皮炸到香脆,食落略嫌唔够爽口同嚼头,但食到有鲜甜嘅墨鱼肉。
麻辣牛肚 $42。牛肚爽口,但坚系辣,仲系麻辣果只,而且后劲十足,味道都非常惹味。
盐酥鸡排 $38。外皮炸到金黄酥脆,鸡肉嫩滑juicy,就算系鸡胸肉都唔会好干好鞋,咸味适中。
夏日水漾鲜果茶 $32。有西瓜菠萝等水果粒,就算拣咗少糖依然好够味,冰冰凉凉又fresh,消暑解腻。
芝士奶盖桂花乌龙茶 $32。桂花香味好浓,几乎盖过茶味,加咗芦荟,虽然拣咗无糖依然好清甜,加上芝士嘅香味,令成杯饮品味道非常丰富。

感谢 sunsun_foodie

查看过b+bc Cafe的旅行者还看了

中国香港

去过b+bc Cafe吗? 请分享你的经验!