“邀请你去海滨汇,饮杯咖啡唔再攰”
Break的点评

Break
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年2月15日点评 通过移动设备发表

餐厅:break (观塘)
地址:观塘海滨道77号海滨汇1楼13-14号舖

早排沿牛头角方向行到海滨嘅尽头,认识到海滨汇呢个秘密花园,今次就去咗1楼呢个开业咗接近一年嘅Cafe——Break食个靓饭、饮杯靓啡、打个靓卡😆

老板以前喺观塘做外卖店🥡,发觉香港人平时已经咁忙,连食饭嘅时间都要颓食挨饭盒,所以就以「Break」为名开咗呢间Cafe,比食客喺呢到放松take a break,喺工作以外放慢脚步👣,那怕只系果一个钟

佢地提供日式西餐同手冲咖啡☕️,以无味精、非颓食为主打,而且每星期都会转餐牌保持惊喜,所用嘅材料主要来自日本🇯🇵,等你可以安心咁享用高质美食🥰,佢地仲会不时搞拉花班,比志同道合嘅人有机会学多一门手艺👍

鳗鱼丼 $128
Cafe选用日本鳗鱼🇯🇵,两块蒲汁鳗鱼食落肥美,无骨又唔腥,加$18要埋香葱滑蛋,成为咗呢个丼饭嘅精髓,满满嘅滑蛋放咗系饭同鳗鱼中间,蛋汁渗透到每一粒饭粒,令饭无咁dry,一啖食哂3样嘢,果种滋味依家谂返都流哂口水🤤,叫和食仲包埋樱花虾味噌汤同埋前菜,另外我仲加$28要多咗件是日蛋糕——朱古力蛋糕🍰

Very dirty $50 (跟餐减$24)
餐厅用咗冻杯,倒入比dirty更大比例嘅浓缩奶🥛,同埋热辣辣嘅espresso♨️,嘴唇贴落杯面有冰冻感觉❄️,之后饮到暖笠笠嘅espresso,再饮多少少喺creamy幼滑嘅鲜奶质感,简直喺冰火交融🔥,呢杯Very dirty比普通dirty更细腻香滑、奶香味浓,仲见到好清楚嘅分层,值得一试

Espresso tonic $52
喺Cafe坐耐咗少少喺到睇书,所以叫多杯特式咖啡嚟饮,叫咗杯espresso tonic,加$10升级做日本嘅Wilkinson tonic,有得拣梗系拣好啲,拒绝中国玉泉梳打,espresso嘅味道仲更突出,而所用嘅Ethiopia嘅咖啡豆,佢nutty嘅口味唔会比平时嘅玉泉梳打甜味盖过,饮落更香又有气😍,呢$10绝对抵加

感谢 hinsonfoodhk

2023年10月22日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2023年10月
2023年2月20日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2023年2月
2021年11月5日点评

用餐日期:2021年11月

查看过Break的旅行者还看了

去过Break吗? 请分享你的经验!