“ 观塘工厦新开张嘅小店”
Kuuraku的点评

Kuuraku
香港排名第4,072 (共15,895家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年3月2日点评 通过移动设备发表

观塘工厦新开张嘅小店食寿喜烧 小店环境清静,装修好日式,坐得舒服。店长好亲切介绍食物,仲要差唔多全程都帮我哋烧 。

我哋分别叫咗澳洲M9黑毛和牛$298同日本产A4和牛$458套餐,跟饭同乌冬,仲有甜品。配料好丰富,睇得出厨师好有心思,冬菇同红萝卜都有修饰下形状,靓靓咁上枱

前菜有三种味,分别系车厘茄柚子豆腐(甜)时令萤光鱿鱼(咸),蟹籽小贝柱(酸),好特别又精致,唔错嘅开胃小食

寿喜烧主要系将酱油倒入锅中薄薄一层,然后放入配料,吸至入味。店长首先用牛脂帮我哋开炉,然后就开始帮我哋烧牛牛lu~ M9牛味较浓郁,色泽较红,肉质较紧实。而A4和牛油花分布较多,肉质软嫩,沾上滑脱脱嘅蛋浆,入口令人一试难忘 而乌冬就好有弹性,配吸唒酱油嘅配食,好满足

茶系白桃乌龙,食多左牛觉得油腻,淡淡清香白桃味,即时帮我解腻。

而甜品就系抹茶布甸,浓厚嘅抹茶牛乳味,好软滑

呢间真心唔错,等疫情好返,要叫埋一班朋友去,边食边吹水应该会系唔错嘅饭局

感谢 Nancyyung

2021年2月23日点评 通过移动设备发表

餐厅:喰楽 (观塘)
地址:观塘开源道60-62号骆驼漆大厦3期9楼H号舖

跳舞前去咗观塘嘅骆驼漆大厦食饭,今次去咗呢间开咗无几耐嘅日本餐厅——「喰楽」,餐厅名意指希望客人进餐嘅时候可以得到满足、快乐

一入到餐厅就好有日式味道,虽然餐厅唔大,得4张枱,但系每枱之间都有竹帘隔住,配合埋几幅日本画同植物,成个感觉真系好似去咗日本咁

日本A4和牛关东寿喜烧锅定食 $168
关东风寿喜烧嘅做法喺预先将菜煮到8成熟再上菜,缩短咗烹煮过程♨️,日式A4和牛用咗三个部位,每样两件,分别喺肩甲、肉眼同三角位,我尤其钟意牛三角,入口即溶,脂肪比例虽然唔高,但和牛肉味依然浓郁,亦唔会有筋或者咬唔开嘅感觉

日本A4和牛日式烧肉定食 $168
烧肉定食嘅和牛用咗牛肩甲部位,肉同脂肪嘅分布清晰分明,脂肪嘅油脂分泌令牛肉更香口鲜味,另外仲加上京葱,蘸埋酱油就更加惹味,不过我就钟意就咁原汁原味喇

每个定食都配白饭,另外仲有三款餐厅自己整嘅高级前菜同甜品,前菜分别有海蜇秋葵、北海道带子配皇帝菜同埋玉子烧,甜品就喺海盐味大阪牛乳雪糕,果然与别不同

小食叫咗个软骨鸡肉棒($18)同烧鸡软骨($18),一客有两串✌,火候掌握得几好,烧得香口而唔腻。配埋餐厅嘅茶就一流,佢地用咗白桃乌龙,未饮都已经闻到好香浓桃味

最值得一赞喺佢哋嘅服务态度,每款食物都会逐一介绍,例如和牛喺用咗牛嘅边个部位、寿喜烧点样食法等,挂住日本、钟意食日本菜嘅人真系要Mark低呢间餐厅喇

感谢 hinsonfoodhk

2021年8月13日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年8月

查看过Kuuraku的旅行者还看了

中国香港

去过Kuuraku吗? 请分享你的经验!