上个月去左老公嘅饭堂「港口味冰室」食晏,见到餐厅隔离新开左间星马菜馆,看过门外餐牌,见啲嘢食都几吸引,价钱又经济,一于揾晚去帮衬下。
餐厅环境走怀旧茶室风格,黑白地板、啡木椅桌,再配上墙身上嘅壁画作点缀,装潢古朴,带南洋风味。
先细心研究一下餐牌,食物选项非常丰富,除了招牌鸡饭、肉骨茶等之外,仲有炒粿条、叻沙、虾面、咖央多士、小食、饮品,甚至连糖水都有供应。
我哋拣左招牌海南鸡饭、肉骨茶配白饭,另外再加左一客小食同一碟炒椰菜苗。
先试下佢哋嘅招牌海南鸡饭 ($68),鸡件鲜嫩肥美,滑溜不韧,入口啖啖肉。油饭相当美味,每粒饭都充满鸡油同班兰嘅香味,而三款酱汁亦与鸡饭很夹。连随饭奉送的冬瓜鸡汤亦绝不马虎,原汁原味,清甜开胃,用料又足!
另外呢客配上白饭嘅新加坡白胡椒肉骨茶 ($62) 味道亦很讨人欢喜。肉骨茶大大碗,没有苦涩嘅药材味,入口清淡,带阵阵迷人嘅白胡椒香气,很合我俩心意,鲜甜肉骨加上香口油条,真系令人一食难停。
小食点左脆炸凤尾虾春卷 ($32) 一客有 4 件,丝网般嘅春卷皮做得很透薄,入口超级松脆,炸到连虾尾都食得。入面嘅虾肉好新鲜,爽口弹牙,吃时可沾少许酸辣酱,能解炸物油腻感。
食完咁多肉,当然要吃点蔬菜来中和一下,选了一客马拉盏炒椰菜苗 ($45),菜苗新鲜嫩绿,加上香口惹味嘅马拉盏,味道浓郁,口感爽脆,非常好吃。
饮品点左恐龙美禄 (+$19) 同 雪山樽仔咖啡 (+$15),恐龙美禄面头铺左层厚厚嘅美禄粉,入口有好 Rich 嘅朱古力味,绝对唔会越饮越淡。樽仔咖啡浓香中又带点甘苦,甜度刚好。
意犹未尽,决定再点多客鲜油咖央多士 ($22) 同 摩摩喳喳 ($25)。多士外层烘得金黄酥脆,咖央酱很 Runny,富椰香和班兰香,夹上冰冻的厚切牛油,真系够晒邪恶。
摩摩喳喳味道亦无得输,厨师喺椰汁和花奶中混入了芋头、黄番薯、紫薯、凉粉、西米等,碗边仲围咗一片片香蕉,用料超丰富,食落仲有好浓嘅椰奶香味,口感一流,为晚餐完美作结。