“湖水绿配花花墙,中西合璧够张扬”

Sibao Canteen Mongkok branch
香港排名第10,768 (共15,894家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月24日点评 通过移动设备发表

餐厅:四宝食堂 (旺角)
地址:旺角豉油街23号地舖

晚上走到旺角街头,闹市境况再次浮现,今次被呢间四宝食堂 @Soulkitchen729 吸引咗入去,湖水绿同埋打卡花花墙,加埋中西合璧嘅嘢食,比你有别树一格嘅食饭享受,打破传统茶餐厅嘅框框

「安唔安心?唔安心你仲有选择可以拣嘅!」晚市堂食开始恢复,最多人担心嘅都系惊食得唔安心,准备入去果阵店员问到,咁我就紧系拒用安心出行啦‍♂️

今次同朋友点咗下面嘅食物:
经典叉烧滑蛋饭 $62
烧美国顶级封门柳 $138
小食拼盘 $128

估唔到可以左一啖叉烧滑蛋饭,右一啖五成熟封门柳。滑蛋同叉烧嘅份量都几多,滑蛋唔系全熟,仲有少少蛋汁嘅香滑质感,叉烧原片上,半肥瘦叉烧惹味之余仲可以保留原片食嘅口感;封门柳拣咗五成熟,喺牛横隔膜嘅肌肉,每只牛得一条,肉味较浓郁,油花唔多,切开肉汁丰富,so juicy,配埋餐汤同埋够待别、份量又多嘅松露海盐薯条,果然连薯条都唔马虎,大爱佢地呢款香口唔咸嘅薯条

小食拼盘有两款鸡翼、香草猪肉肠、洋葱圈同炸薯条,钟意食香口小食嘅人叫呢个拼盘就啱晒,我特别钟意佢用竹签拮住嘅香辣鸡翼,唔知呢度有冇鸡翼控呢?洋葱圈卖相吸引,不过就有啲厚粉,蘸埋辣酱食就会好啲;仲有充满香草味嘅猪肉肠,老板可唔可以要多两条

除咗旺角店,仲有铜锣湾同北角两间分店,不过对于我呢啲九龙人嚟讲旺角店就就脚好多

感谢 hinsonfoodhk

查看过Sibao Canteen Mongkok branch的旅行者还看了

中国香港

去过Sibao Canteen Mongkok branch吗? 请分享你的经验!