“创意台食够精美,下次约埋你同妳”
You You的点评

You You
香港排名第4,487 (共15,889家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年2月24日点评 通过移动设备发表

餐厅:你妳 (荃湾)
地址:荃湾运通街6号运通洋楼地下K号舖

终于有机会去荃湾嘅南丰纱厂,去之前梗系唔少得喺附近揾间黄店医吓肚仔喇,呢间「你妳」主打手作芋泥,喺一间台式餐厅,仲推出唔少新款台湾菜式

芋见紫薯吐司 $45
将芋头同紫薯合二为一,连埋多士一啖放入口,同时食到两种口味,厚实嘅两种馅料丰富大爆发,无论喺医肚仔或者打卡都一样咁得

你妳珍珠鲁肉饭 $36
呢个新式嘅饭喺限量供应,里面有青瓜丝、珍珠同埋肉松,大家唔好比佢个名鲁肉饭呃咗,其实入面系冇鲁肉,反而喺用卤肉制成珍珠,真系好少见,咬落烟韧得嚟又咸咸地,同个饭衬起上嚟完全冇违和感

嚟得台湾餐厅梗系唔少得叫台式甜品同饮品啦,呢个仙草2号($46)有三色芋圆、包馅芋圆、小丸子同埋红豆,如果会食甜品嘅话就唔使叫咁多主食,因为每一碗都满满好足料;台饮就叫咗高雄红茶牛奶珍珠($35)同埋桂圆红枣($23),佢哋嘅红茶牛奶比到惊喜我,所选用嘅红茶茶叶香浓突出,茶香好吸引,唔错唔错

周末中午时间去都几多人排队,等咗10分钟左右先有位,而入座起计限时60分钟,虽然地方浅窄,但胜在食物较新颖同有创意,真系好挂住台湾啊

感谢 hinsonfoodhk

2021年5月19日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年4月

查看过You You的旅行者还看了

中国香港

去过You You吗? 请分享你的经验!