“周末好去处”
Coffee + Space的点评

Coffee + Space
香港排名第310 (共688家咖啡和茶)
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2021年3月20日点评

楼上 Café 一向都系香港人周末嘅好去处,不过想揾一间静静地、又要空间感十足嘅楼上咖啡店,真系唔容易。

最近就有朋友推介左北角一间取名「Coffee + Space」嘅咖啡室俾我。店舖位于城市花园商场 14 座,位置看似有点隐蔽,但其实沿着扶手电梯上一层就会即刻见到。

踏进店,地方果然很宽敞阔落,而且集多功能于一身,除了供应轻食和咖啡之外,仲可以俾人 Book 场用嚟做讲座、音乐表演、艺术展览、私人派对、举办市集等等。

餐厅采自助形式,客人要先去柜位点餐,然后等震荡器响动,就可以到服务台取餐。我哋点左新加坡海鲜喇沙米线 ($60) 同 葡汁鸡扒温泉蛋饭 ($55),另外再加左件蛋糕。

跟餐配送餐汤及红茶或柠檬茶,是日餐汤为西兰花菠菜汤,将两种蔬菜打碎做成浓汤,入口清新,没有草青味。

喇沙米线颇大碗,汤头顺喉不腻,入口富香浓咖喱味。米线够爽滑,挂汁不易腍。配料有虾只、冬菇丝、蚬肉、鱿鱼、椰菜同半只温泉蛋,十分足料。温泉蛋蛋白嫩滑、蛋黄粉香,非常美味。

至于葡汁鸡扒温泉蛋饭,亦做得很不错。鸡扒金黄耀目,肉质嫩滑又 Juicy,入口啖啖肉。葡汁中的咖喱下得轻盈,香而惹味,用嚟捞饭食,一流!

餐厅呢日有两款蛋糕供应,包括原味戚风同柚子果香蛋糕 ($35),选了后者。蛋糕焗得非常靓仔,色泽金黄,糕面有一层棕色饼皮,糕身实净又唔乾,而且入口还散发著阵阵清新的柚子果香。

食完蛋糕仲可以慢慢坐,上下网、睇下书,享受下悠闲嘅时光,很不错。

感谢 mjqueen7e
2021年3月2日点评 通过移动设备发表

餐厅:咖啡空间 (北角)
地址:北角电气道233号城市花园商场14座1楼95-96号舖

周末嘅下昼去咗北角嘅黄Cafe——咖啡空间 @coffeespacehk ,可以食件饼、饮杯咖啡、做吓自己野,享受一下me time真喺好正,呢度系一个共享平台地点,开咗三年,时不时会有一啲艺术展览、交流、培训、会议举行,同时系一个俾人食嘢饮咖啡嘅好地方

嚟呢度唔洗怕俾人赶走,好多学生都喺度做功课温习,而今次我喺到大约两个钟,叫咗个蓝莓芝士饼($40)同一杯基础系列手冲咖啡(原价$65,跟下午茶减$10)

呢度嘅蛋糕每日都唔同款,仲要全部都系自家制,卖晒就会冇,呢个芝士饼都几厚实,仲有脆脆地嘅饼底,而蓝莓酱系另外上,所以就算你唔钟意食蓝莓都冇有怕

咖啡我拣咗嚟自哥伦比亚嘅Tabi中烘焙咖啡豆,饮落口较fruity,有啲似葡萄、红酒、车厘子嘅味道,入口厚实,摊得越耐果酸香就更突出,餐厅仲提供埋咖啡干粉比我闻,可以一次过享受饮同闻嘅滋味,仲讲解咗一次俾我听点样饮,另外比咗杯清水我漱吓口,确保品尝到咖啡豆最纯最真嘅味道☺️️,呢个服务真系一流

感谢 hinsonfoodhk
2021年6月8日点评

用餐日期:2021年5月

查看过Coffee + Space的旅行者还看了

中国香港

去过Coffee + Space吗? 请分享你的经验!