已经有好一阵子没来筲箕湾揾食,早两日有好友报料,话筲箕湾道形荟 1 楼新开左间「九井食堂」。
呢间日本餐厅喺食评网一向人气高企,所以一直好想揾日去帮衬,不过总店喺香港仔,位置稍嫌有点吊脚,而家开到落嚟东区,就晒我,当然唔可以错过。
餐厅装潢非常抢眼,门面采开放式,店内面积颇大,空间阔落,环境相当开扬,墙身上的壁画,色彩缤纷,令人心情愉快。
餐牌印刷得很精美,食物选项非常丰富,除了寿司、刺身、卷物等之外,仲有丼饭、天妇罗、锅物、定食及小食等供应。另外成人每位只须付 $13 便可以无限量任饮汽水、咖啡、茶或特饮。
我哋点左三文鱼三色丼定食 ($130)、牛肉寿喜烧 ($92)、海老天妇罗 ($45)、盐烧日本油甘鱼鲛 ($68) 同 海苔鱿鱼 ($28)。
三文鱼三色丼卖相非常吸引,三文鱼肉质很嫩滑,油润肥美,而且块块都好厚切,口感一流!帆立贝鲜嫩爽口,味道清甜,加埋咸鲜不腥嘅三文鱼籽,三种鲜味十足嘅食材摆埋一齐,简直系完美配搭,食完真系超级大满足!
除左丼饭,个定食仲包括有滑溜又富蛋香嘅茶碗蒸、清爽醒胃嘅和风沙律同咸淡适中嘅面豉汤。
锅物嘅汤底可以自选,有寿喜烧、韩式泡菜同我哋拣嘅猪骨浓汤可供选择。汤底用左大量猪骨熬制而成,入口浓郁味鲜。至于材料就有特选牛肩胛、豆腐、金菇、鳕鱼腐、冬菇同椰菜,分量十足。牛肩胛肉质好爽滑,入口牛味香浓,只须简单灼一灼已经很滋味。
另外个锅物仲可以选配赞岐乌冬、御饭、拉面或和风沙律。乌冬雪白滑溜,极富烟韧口感,入口柔软弹牙。
钟意食香口嘢嘅话,就一定要试下呢度嘅海老天妇罗。虾只好粗身,肉质结实弹牙,外层的炸浆厚薄适中,入口香脆热辣。
鱼鲛大大件,即点即烧,送上来时仍热辣辣。鱼皮好香脆,色泽金黄,鱼肉雪白,食落有弹性,而且弄得很入味,咸鲜有致。
另外个海苔鱿鱼,食味亦不俗,鱿鱼烟烟韧韧,海苔味突出,香口又唔油腻。呢餐食得好满意,下次有时间会再嚟试下佢哋嘅卷物同寿司。