“之前同哥哥经过Caffe Milani已经俾佢d蛋糕吸引住😍好啦!今日一齐食蛋糕啦😚”
Caffe Milani的点评

Caffe Milani
香港排名第483 (共15,896家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月22日点评

之前同哥哥经过Caffe Milani已经俾佢d蛋糕吸引住好啦!今日一齐食蛋糕啦
荃湾街坊一定会去杨屋道街市买.早几日同哥哥经过见到啲蛋糕佢已经好想食今日终于抽倒时间坐低一齐叹番件蛋糕虽然话我哋主菜系蛋糕最终我哋都叫埋意粉同汤再加多杯饮品!黎返个全餐
佢地个蟹肉扁意粉绝对有惊喜!因为啲蟹肉份量十足佢仲俾埋个柠檬仔俾我哋吱啲汁上去!加埋落去真系好醒胃啲意大利粉煮到啱啱好非常有弹性又有咬口
蟹肉南瓜忌廉汤同样地蟹肉味道非常浓郁啲南瓜蓉打到非常creamy!入口即溶谂起都想再饮!
蛋糕我哋一人拣咗一件!哥哥要意式萨赫蛋糕!香浓嘅朱古力食到哥哥停唔到口我就拣咗米兰芝士蛋糕虽然外表平凡!但系食落去真系非常满足!芝士味道好浓郁好creamy!
最后我哋拣咗杯洋甘菊茶一齐share中和返蛋糕嘅罪疚感!饮番杯茶即刻觉得冇咁邪恶
佢哋嘅蛋糕仲可以外卖添!哥哥话下次陪我买嘅时候再买多几件返去同家姐一齐分享㖞

感谢 sinmama

2021年3月22日点评 通过移动设备发表

餐厅位于荃湾,主打的就是意大利式甜点,味道十分不错,最重要性价比较高,加上我最欣赏的就是他的手工制作雪糕,有多款味道选择,但令我更意想不到的就是甜点可以外卖自取,回家与家人一同分享这个喜悦,这样的感觉真的不错。

感谢 yatpingl
2021年3月18日点评 通过移动设备发表

喺荃湾想坐低饮杯靓咖啡,路过呢度,见到光猛干净企理,食物种类亦合乎我呢日嘅胃口,咁就决定入去试吓

叫咗 $88嘅「蟹肉扁意粉」、$48嘅「意大利杂菜汤」、$43嘅 Latte Tall + Ginger

「意大利杂菜汤」味道浓郁,好饮。「蟹肉扁意粉」上边有颇多蟹肉,食一啖先,哗!出奇地好味,见到有蒜片、新鲜小蕃茄,仲见到有 Sun Dried Tomatoes,肯加 干蕃茄 证明餐厅好认真,之后我再睇餐牌,原来仲落咗Anchovies, 需知道 Anchovies 煮完之后基本上会溶晒睇唔到,但系会令意粉加添咸香同更加惹味,香港餐厅愿意加 Anchovies 煮意粉,估计唔多,唔怪得呢度嘅意粉咁味美

Ginger Latte 有浓浓嘅姜味,好正。食完已经饱饱,但系「蟹肉扁意粉」实在有惊喜,所以又想试吓佢嘅蛋糕,咁就外卖咗$52嘅「米兰芝士蛋糕」同埋$18嘅「意式经典牛角包」

感谢 BergmanChan
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

今天到了荃湾荃新天地附近一间与朋友享用下午茶。餐厅装潢很简约而座位也很宽阔,在哪里享用下午茶相当不错。
看看餐牌上也有不同选择,下午有米兰套餐,价钱性价比高,头盘有沙律或沙律二选一、主菜可选择意粉、三文治或者pizza。
我们拣了 拿玻里pizza - 用了新鲜蕃茄材料,鳀鱼味香浓配有浓浓的芝士酱料,适中的批边,风味浓厚。另外一个主菜了蟹肉扁意粉- 蟹肉碎煮得浓郁香惹,面质软弹烟韧,再配以一杯经典紫色咖啡,咖啡入口香浓扑鼻。
另外也叫了他们自家出了很多精美甜点蛋糕还有意大利雪糕。多款面包蛋糕选择目不暇给。
在云云众多的蛋糕中选择了椰香朱古力蛋糕,椰子香味浓郁,蛋糕做得很绵绵松软,朱古力味香浓,甜而不腻 。最后也抵不住诱惑,还多点了一款议息牛肉酱牛角包。牛肉酱,外皮松脆,肉汁丰富。最后也点了一壶香茅姜茶作为这顿丰富下午茶的句号。

感谢 Dobbyszeto S
2021年3月11日点评 通过移动设备发表

在这边逛街,看见这间新开的咖啡店,便来一试一。这儿的环境阔落,落地玻璃看荃新天地的内庭,非常开扬, 很有露天茶座的感觉。 侍应非常有礼貌,感觉良好。

我点了一个蟹肉南瓜忌廉汤。南瓜配忌廉,非常惹味。能吃到粒粒南瓜和洋葱,而且满碗汤都是蟹肉,才料十足。

不是所有餐厅都有意大利云吞,所以我就点了松露酱意大利云吞一试。意大利云吞是蟹肉馅, 蟹肉已经完全磨成蓉,松露酱很多,故松露味非常突出,也有碎洋葱粒酿在馅内,令松露味提升。 馄饨大小适中,一啖一粒云吞,很适合女士,吃的时候不失仪态。

吃完午膳,见这儿的蛋糕很精美,就决定外卖给家人吃。

蓝莓cupcake蓝莓味非常重, 给击本身比较湿, 吃起来不会感到很干。 入面有很多蓝莓干。

开心果樱桃慕丝很有惊喜,非常重开心果和杏仁味,入口软棉棉,大赞!

意式苹果批可以见到有一层层苹果和饼交错叠上,口感丰富,味道非常天然。

感谢 fungfungsh

查看过Caffe Milani的旅行者还看了

中国香港

去过Caffe Milani吗? 请分享你的经验!