“和富商场又有新餐厅”
Cafe 99的点评

Cafe 99
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2021年3月13日点评

和富道一向多美食,之前帮衬过「和富 Worfu」地库嘅 Food Court,最近发现原来地下都开左几间新食肆,今次就先试下呢间「冰室 99」。

餐厅嘅门面好开扬,开放式门口,配以啡木台櫈,装潢简洁,气氛怡人,令人不自觉地放松。

其实头先喺门口已经睇左餐牌,所以坐下后便可以点餐。餐牌上嘅食物,选择都几丰富,有精选扒餐、怀旧铁板餐、农夫包马来咖喱、蛋包饭、丼饭、鸡蛋仔、甜品、饮品,另外亦有几款晚市套餐供应。

我哋点左个晚餐:双层和牛芝士汉堡温泉蛋丼饭 ($118)、一客咖喱杂菜煎蛋配农夫包 ($56) 同 两款鸡蛋仔。

双层和牛芝士汉堡温泉蛋丼饭:套餐奉送餐汤,咖啡或茶。是日餐汤为忌廉汤,汤内混了不少切碎左嘅西兰花粒,忌廉味不太浓,口感不俗。

丼饭以一只阔口嘅大汤碗盛上,汉堡扒非常厚身,一共有两大块,肉质软嫩,煎至微焦,入口带啖啖油脂香,加上面层被半溶的芝士紧紧包裹住,一咬落去肉汁同芝士即时唧哂出嚟。戳破面头的温泉蛋,橙黄色嘅蛋汁缓缓流出,入口蛋香十足,拌饱满的米饭吃,口感一流。食完叹番杯香滑嘅咖啡,好正!

咖喱杂菜煎蛋配农夫包:农夫包即点即焗,面包外层非常香脆,包心松软,食落带少少烟韧,好有咬口。杂菜份量非常多,有红萝卜、薯仔、番茄、洋葱、西兰花、豆角等,全部都煮得啱啱好,保留了蔬菜入面嘅营养。咖喱汁亦做得好有诚意,浓香可口,辣劲十足,用外脆内软嘅农夫包点嚟食,别有一番风味。

鸡蛋仔拣左千岛三文鱼 ($68) 同 雪糕鲜果 ($58)。两款鸡蛋仔都烘得好有水准,三文鱼咸香油润,配上酸酸甜甜嘅千岛酱,咸鲜开胃,夹埋脆卜卜的鸡蛋仔吃,味道充满层次。

至于雪糕鲜果𠮶款,食味亦不俗,鸡蛋仔即叫即烘,入口外脆内软,蛋心极绵密,几乎没空位,可见用料十足。面头的云呢嗱雪糕,质地奶滑,配香脆的鸡蛋仔吃,冷热交融,确实能够俘虏人胃口。

感谢 mjqueen7e

2022年11月29日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2022年11月
2022年8月1日点评

用餐日期:2022年8月
2022年7月24日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2022年7月

查看过Cafe 99的旅行者还看了

去过Cafe 99吗? 请分享你的经验!