“点心到旗舰店”
Dim Sum Here的点评

Dim Sum Here
香港排名第6,919 (共15,895家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月29日点评

应好友邀约去旺角「金鸡广场」食晚饭。初头还以为又是去哪一间他经常帮衬嘅小厨,原来友人发现地下开左间「点心到 MIX•大排档」,所以想同我嚟试下。

据说这间新开嘅中菜馆系佐敦庙街「点心到」嘅旗舰店,早午市以供应点心为主,而晚市就以撚手小菜、镬气小炒作招徕。

店舖面积颇大,占数个单位,门面以落地玻璃作设计,让内部环境一目了然。门外放满了食物相片,张张都拍摄得很精美,光看已勾起人食欲。

我哋点左三个小菜,另外再加左两个包做甜品。

黑之恋一口豆腐 ($68) 豆腐炸得好香脆,每粒都四四方方,大小均称,入面超滑,咬下干身不油,真系忍唔住要夹多几粒。

跟住送上嘅保仔左宗棠鸡煲 ($88) 味道亦唔输蚀, 一掀开个煲盖,香气就扑鼻而来。鸡肉先炸后炒,入口外酥内嫩,味道甜甜酸酸又带点辣香,好惹味,用嚟送饭一流。

蒜蓉蒸胜瓜 ($62) 胜瓜蒸得刚好,够腍身,面头铺满蒜蓉同葱花,蒜蓉嘅香味完全渗晒入胜瓜内,非常好吃。

甜品点左芋蓉包 ($10) 同 黑金流沙包 ($10) 各一个,芋蓉包面头的卡通公仔,样子很可爱,内里的芋蓉馅甜度刚好,质感滑顺绵密;而流沙包亦够晒热辣,包身软熟,入口蛋香浓郁,但不会太咸太腻,为这顿晚餐画下完美句号。

感谢 mjqueen7e

2021年12月9日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2021年12月

查看过Dim Sum Here的旅行者还看了

中国香港

去过Dim Sum Here吗? 请分享你的经验!